Nemamo najgore sudije: Pogledajte stravične greške na evropskim derbi mečevima! (VIDEO)

Jednostavno pitanje, kako bi ovdašnji stručnjaci, navijači i čelnici klubova reagovali da se događaju stvari kao što su na mečevima Barse, Reala, Mančestera, Liverpula...?

  • 5

Sudijske greške su sastavni deo svakog sporta, a isto tako normalno je da se oni koji su oštećeni ljute, međutim, nigde se tako ne gleda na pogrešne procene arbitara kao u Srbiji, naročito srpskom fudbalu. Gotovo da ne prođe vikend ili bilo koja utakmica da iz srpskih klubova ne grme na delioce pravde, a često pišu i saopštenja svaki dan do narednog meča.

Funkcioneri, fudbaleri, navijači, ma svi koji u na neki način uključeni u srpski fudbal okrivljuju, tuže, a poneki bi i da presude onome koji je počinio grešku na njihovu štetu. Ponekad deluje kao da se loša procena na terenu smatra kao greška na sudu u slučaju nekog teškog zločina i oslobađajuća presuda za očiglednog počinitelja.

Sada je pravo pitanje, da li je ovo stvar našeg mentaliteta ili to što smo kao takvi da ne volimo nepravdu, ali kada situacije kod nas uporedimo sa onima koje se dešavaju u Evropi i kakve greške čine arbitri u derbijima najjačih evropskih liga, a kakve su posledice moramo da se zapitamo. Da li preterujemo?

U poslednjih desetak dana bili smo u prilici da pratimo tri velika svetska derbija koje je gledao ceo svet i svaki od njih su obeležile ne pogrešne procene, već i očigledne kardinalne greške delilaca pravde. Da su se takve situacije desile kod nas, pa bili bismo blizu ratnog stanja.

Ali krenimo redom, svima je poznato kakvo rivalstvo vlada između dva engleska i evropska velikana, Mančester junajteda i Liverpula, a upravo su oni pre osam dana odmerili snage u derbiju svih derbija Premijer lige. Pobedili su "crveni", sasvim zasluženo, ali glavni sudija Mark Klatenburg je napravio nekoliko grešaka i to na štetu obe ekipe.

Prvo za naše pojmove je nezamislivo da se desi na jednom meču da se dosudi tri penala za jedan tim, postojali oni ili ne, a to se desilo na "Old Trafordu". Kod prvog jedanaesterca za Liverpul, kada je Rafael očigledno namerno igrao rukom u svom šesnaestercu, Klatenburg je pokazao na belu tačku i dao žuti karton Brazilcu, a mnogi na Ostrvu misle da ne bi pogrešio i da ga je isključio.

Druga pogrešna odluka sudije sa FIFA liste je bila kod trećeg penala, koji nije postojao jer je Danijel Staridž pao bez kontakta sa Nemanjom Vidićem, a onda je usledila još veća kada je pokazao i drugi žuti karton kapitenu "crvenih đavola" i poslao ga u svlačionicu.

I na kraju trebalo je da i četvrti put za svira penal za Liverpul, kada je Kerik počistio Staridža u svojih 16 metara, ali nije se oglasio.

Dakle, posle svega što se tu dešavalo, šta mislite kako bi reagovali članovi uprava naših klubova da se ovo dogodilo na terenima Jelen Superlige ili nekog nižeg ranga takmičenje? Pa makar i sve odluke bile ispravne...

Ako ovo nije dovoljno, podsetimo se prošle subote i londonskog derbija između Čelsija i Arsenala, kada je Andre Mariner opravdano pokazao na belu tačku posle golmanskog poteza Okslejda-Čemberlena, ali je isključio pogrešnog igrača. Umesto da pokaže crveni karton onome ko je igrao rukom, one ga je dao Kiranu Gibsu. Čak ni Čemberlenovo priznanje da je on to bio nije nateralo sudiju da promeni odluku.

I na kraju da se osvrnemo na tek odigrani "El klasiko", gde su i iz Reala iz Madrida i iz Barselone osuli drvlje i kamenje po Undijanu Maljenku, jednom od cenjenijih svetskih arbitara. Španac je na "Santjago Bernabeu" srljao iz greške u grešku koje su uticale i na konačan rezultat.

Prvo propuštanje da pokaže crvene kartone Pepeu i Fabregasu zbog koškanja kod izjednačujućeg gola katalonske ekipe u 42. minutu, zatim u istoj toj situaciji ni on, ni pomoćnik nisu videli da je Buskets zgazio Pepea po licu dok je ležao na zemlji, još jedno isključenje znači.

Zatim je dosudio jedanaesterac za "kraljevski klub" koji je u gol pretvorio Kristijano Ronaldo nad kojim je i napravljen prekršaj, ali očigledno van šesnaesterca.

Potom očigledan ofsajd u kome je bio Nejmar pre nego što ga je srušio Serhio Ramos za novi penal na utakmici i slanje istog igrača u svlačionicu tom prilikom, jer je bio poslednji igrač odbrane, mada zavisi kako na to gledate, jer je tu bio i Marselo. U svakom slučaju čist ofsajd, čist penal, crveni karton diskutabilan.

Dakle, svi ovi arbitri koji su delili pravdu na ova tri meča su svetska imena koji su sudili u tri svetska derbija i svi su pravili kao što rekosmo na početku kardinalne greške i to po više njih na jednom meču, ali nisu linčovani i nije i prećeno i nije traženo njihovo izuzeće kako obuično se radi kod nas.

I ponavljamo pitanje, da li ponekad preterujemo gledajući naše delioce pravde?

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(U. Marjanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alexb

    24. mart 2014 | 14:37

    Ovaj penal na Ronaldu me podseca kao onaj sto je pre par sezona sviran zvezdi protiv Javora, kada je koroman pao na metar izvan sesnaesterca a sudija svirao penal, komedija.

  • Zveki Zvekic

    24. mart 2014 | 15:36

    nemamo mi najlosije sudije..al imamo sudije koje sude u korist samo jednog tima...zvezdane...

  • bgcaffe

    24. mart 2014 | 16:05

    Sudije samo sviraju po naređenju !! U poslednjih 7 godina sude sve u korist nk partizan, što se vidi iz priloženog, mnoštvo video materijala postoji kao dokaz....dele im titule kao konfete, u staroj Jugodlaviji kada se igralo pošteno, i kada nije bilo filijala, nk partizan je 6 titula osvajao za 30 godina !!!! E tada se moglo i postici nešto u Evropi, jer si izlazio u Evropu kao pravi šampion, a ne LAŽNI !!! Zato ce tom klubu EVROPA ostati VEČITI SAN !!! Znam da glodare boli istina, ali tu se ne može ništa promeniti ! Tun, Šamrock, tikve...ko sve nije uzeo meru "ponosu", tom "ponosu" koji je zadnji put pobedio neku jaču Evropsku ekipu u Begradu pre 1985 godine !!!! Dobro ste pročitali..... jer bez sudija su NULA !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA