≫ 

Zvezdin tim promašenih pojačanja: Šta je za godinu dana uradilo 14 dovedenih igrača? (FOTO)

Transfer politika crveno-belih nije donela rezultate protekle sezone, a sigurno će i u budućnosti uticati na poslovanje kluba

  • 43

Crvena zvezda je ove sezone imala toliko promašaja u prelaznim rokovima, da su je oni koštali i Evrope i titule. A tek će je koštati u budućnosti, jer će tim morati da se sklapa ponovo od nule, a treba rasteretiti roster od postojećih igrača koji se nisu pokazali kao dostojni šampionskog tima.

 

Zvezdan Terzić može da kuka koliko hoće i da se žali na FSS i arbitre zbog gubitka titule, ali on je kao generalni direktor sasvim sigurno, uz Miodraga Božovića, koji je već podneo ostavku, najodgovorniji za rezultate Zvezde ove sezone.

 

>>> Kako je sujeta Grofa Božovića omogućila Partizanu 27. titulu?

 

Sam pogled na prethodna dva prelazna roka, koji su i oblikovali sezonu, dovoljno govori koliko je Zvezda imala promašenih pojačanja. Previše su se na Marakani oslonili na strance, zapostavili su forsiranje mladih igrača, a od domaćih su dovedeni igrači koji nisu pokazali ništa spektakularno, ili nisu imali ni prostora da se istaknu od prevelike konkurencije, jer su stranci uglavnom imali prednost.

 

Tako je sada Zvezda u veoma delikatnoj situaciji, jer faktički nema igrača koga može da proda i da zaradi ozbiljan novac, kao što je to recimo bio slučaj sa Grujićem, Rajkovićem, Lukom Jovićem... a ima ''pretrpan magacin'' robom sumnjivog kvaliteta, kao i prosečnim stranicma koji su se prezasitili fudbalom u Srbiji.

 

U nastavku ćemo pojedinačno imenovati svakog igrača iz prethodna dva prelazna roka, od čega se može sastaviti čitav tim, ako im se doda golman ili možda još neki defanzivac. Napominjemo da tu ima i igrača koji možda i nisu bili promašaji, ali jednostavno zbog takve politike da se pretrpavaju pozicije, gde i nije bilo potrebe za određenim igračima, oni nisu dobili pravu šansu.

 

Stefan Milošević

 

Foto: crvenazvezdafk.com

Foto: crvenazvezdafk.com

 

Doveden za 300.000 evra, a faktički nije odigrao poštenu utakmicu. Papreno plaćen da bi bio zamena za Luisa Ibanjeza, na kraju se ispostavilo da je celu sezonu proveo na klupi ili na tribinama.

 

Odigrao je tri utakmice za godinu dana, na kojima je odigrao 161. minut, bez ikakvog učinka.

 

Tomas Fibel

 

Foto: crvenazvezdafk

Foto: crvenazvezdafk

 

Došao je kao slobodan igrač, navodno da bude stub odbrane za evropska takmičenja. Pokazao se kao veoma nepouzdan i očajno je odigrao protiv Ludogoreca, kao i na nekoliko utakmica kasnije tako da je već nakon nekoliko utakmica stavljen u drugi plan, a zatim je s njim raskinut ugovor već na zimu.

 

Odigrao 17 utakmica na kojima je zaradio jedan crveni karton.

 

Adam Mičel

 

Foto: crvenazvezdafk.com

Foto: crvenazvezdafk.com

 

Došao je na probu kao mladi fudbaler Novog Zelanda i na kraju je prošao probu i potpisao profi ugovor, nakon čega je prosleđen na pozajmice, najpre u OFK Beograd, posle i u Celje.

 

Nije debitovao za crveno-bele.

 

Mateus Viveiros

 

Foto: fkcrvena zvezda

Foto: Crvenazvezdafk.com

 

Još jedan mladi fudbaler koji je došao u klub i nije ni primirisao prvom timu. Polusezonu je proveo sa omladincima, iako je prvobitno rečeno da bi mogao od starta da konkuriše na poziciji desnog beka, gde Zvezda nije imala alternativu osim Marka Petkovića.

 

Nije debitovao za prvi tim crveno-belih.

 

Nenad Milijaš

 

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

 

Nije sporna njegova tehnika i umeće, ali sama činjenica da je po minutaži odigrao jedva tri cele utakmice, dovoljno govori da je njegov treći povratak u Zvezdu bio promašaj. Nije imao nikakav učinak na 9 utakmica na kojima je igrao uglavnom igrao desetak minuta, a evidentno je bilo da je prilično fizički nespreman.

 

Džon Ruiz

 

Printskrin: Youtube/Crvena zvezda

Printskrin: Youtube/Crvena zvezda

 

O njemu su se pričale bajke kada je doveden, Terzić je najavljivao da bi mogao da ga proda za nekoliko miliona i da ima ponude za njega, a zapravo je imao više nego skroman učinak od šest golova i dve asistencije za 26 utakmica. Za nekog ko je doveden da bude nosilac tima, ispod svakog proseka. Naročito je očajan bio u najvažnijim utakmicama u Evropi i protiv Partizana.

 

Andrija Luković

 

Foto: crvenazvezdafk.com

Foto: crvenazvezdafk.com

 

I kada je dolazio mnogi su smatrali da je ovo samo nagomilavanje igrača u veznom redu. Na kraju se to ispostavilo kao tačno, jer je odigrao svega 7 utakmica u sezoni, gde je minutažu dobijao na kašičicu.

 

Milan Senić

 

Foto: Crvenazvezdafk.com

Foto: Crvenazvezdafk.com

 

Za mnoge je ovaj momak, koji je došao iz Leverkuzena bio nepoznanica, a Zvezdan Terzić ga je na predstavljanju najavio kao ultra talentovanog igrača koji podseća na Kristijan Ronalda. Jasno je bilo već na pripremama da je poređenje smešno, jer Senić nije mogao da se ''sastavi'' na Kipru i Grof Božović ga je ubrzo i skolonio iz prvog tima, a zatim je prosleđen OFK Beogradu, koji je potom ispao iz lige.

 

Čekaće debi za prvi tim u narednoj sezoni.

 

Pablo Muče

 

Printskrin: Youtube/Crvena zvezda

Printskrin: Youtube/Crvena zvezda

 

Trebalo je da bude jedno od kapitalnih pojačanja, ali je bivši igrač Boke pružio katastrofalne partije u Zvezdi, naročito u Evropi, za šta je i doveden. Kasnije je odmah na zimu raskinuo ugovor.

 

Na 14 utakmica je imao skroman učinak od dve asistencije.

 

Marko Poletanović

 

Foto: Crvenazvezdafk.com

Foto: Crvenazvezdafk.com

 

Doveden je na pozajmicu sa mogućnošću otkupa od 640.000 evra. Jasno je bilo i Terziću već na zimu da je promašio s njegovim transferom i najavio je rastanak na leto. On jeste odigrao 27 utakmica u sezoni, ali na kraju ništa spektakularno navijači Zvezde nisu videli od njega, naročito u najbitnijim mečevima.

 

Postigao je četiri gola i imao jednu assistenciju.

 

Srđan Vujaklija

 

Foto: Crvenazvezdafk.com

Foto: Crvenazvezdafk.com

 

Njegov transfer je dogovoren još prethodnog leta, ali je došao tek na zimu kada mu je istekao ugovor. Osim dva gola na utakmici protiv Spartaka ništa drugo vredno pomena nije viđeno sa njegove strane. Doduše, samo je na još jednoj utakmici odigrao kao starter, na na ostalim je uglavnom dobijao mizernu minutažu, gde nije mogao da se istakne. Ali, i o tome je uprava kluba morala da razmišlja, jer je nagomilala igrače gde mnogi nisu mogli da se istaknu.

 

Nemanja Milić

 

Foto: Crvenazvezdafk.com

Foto: Crvenazvezdafk.com

 

13 utakmica, jedan gol, jedan autogol. To je učinak igrača za koga su mnogi na pripremama pomislili da je buduće prvo krilo ekipe. Međutim, imao je i problem sa povredom, koja je došla u najgorem trenutku po njega kada jue počeo da igra, pa je dobar deo polusezone propustio.

 

Milan Pavkov

 

Foto: Crvenazvezdafk.com

Foto: Crvenazvezdafk.com

 

Jedan od najmisterioznijih transfera. Kao i Stefan Ilić doveden je za 300.000 evra, a na kraju je odigrao svega 6 minuta na jednoj utakmici. Toliko kada se proračuna po minutima verovatno ni Kristijano Ronaldo nije plaćen.

 

Stefan Ilić 

 

Foto: crvenazvezdafk

Foto: crvenazvezdafk

 

Slična priča kao Pavkov, samo što je Ilić na jednoj utakmici u Zvezdi odigrao četiri minuta više od Pavkova (ukupno 10). Doveden je na leto, nakon što je Grof Božović odbio da dovede Uroša Đurđevića. Imao je status ''zlatnog orlića'', pa je doveden na Marakanu da bude rezervni špic. Ipak, njegovu poziciju je bez problema morao da zauzme i neko od omladinaca, a tako bi bar Zvezda uštedela na njegovoj plati.

 

DISKUSIJA OKO KANGE I FRIMPONGA, BOAĆI JEDINI POGODAK

 

Mnogi su podeljeni u mišljenju i da li je Gelor Kanga bio pravo pojačanje ili promašaj. Iako je statistički imao dobru sezonu, jer je na 30 utakmica postigao 7 golova (doduše najviše iz penala) i imao 15 asistencija, njegovo problematično ponašanje značajno je uticalo lošu sezonu Zvezde.

 

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

 

Dobio je nepotreban crveni karton jer se nakon poluvremena sukobio sa igračima Ludogoreca, i to u situaciji kada su Bugari već bili sa igračem manje. Zbog toga mnogi smatraju da je već na startu uništio Zvezdi sezonu, jer se mnogo toga baziralo upravo na tom meču protiv Ludogoreca.

 

Takođe je imao veoma problematično ponašanje i uticalo je verovatno na lošu atmosferu u ekipi, u nekoliko navrata se sukobio sa protivničkim, ali i sa svojim igračima, a za to su primeri Luković i Petković.

 

Foto: crvenazvezdafk

Foto: crvenazvezdafk

 

Može se reći da je jedino pravo pojačanje bio Ričmond Boaći, koji je za polusezonu uspeo da postane najbolji strelac kluba sa 13 pogodaka. Dobio je sada i poziv u reprezentaciju Gane, pa se može očekivati da ovo bude igrač od koga bi Zvezda mogla finansijski da profitira na transferu, iako ima klauzulu da isplati milion evra njegovom matičnom klubu Latini, ali bi sve iznad toga otišlo u kasu Zvezde.

 

Abraham Frimpong je takođe pokazao određeni kvalitet, ali je na primer u odlučujućoj utakmici na kojoj je Zvezda izgubila titulu (protiv Voždovca), odigrao katastrofalno i snosi veliku krivicu za poraz.

 

Ono što je prilično jasno u celoj ovoj situaciji, Zvezda je imala ogroman broj promašaja u prethodna dva prelazna roka. Novom treneru (ukoliko bude došao neko umesto Boška Đurovskog), neće biti ni malo lako da se ''ratosilja'' mnogih od ovih igrača, a takođe je pitanje i da li Zvezda uopšte može da zaradi neki ozbiljniji novac od njihove eventualne prodaje.

 

 

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LAKI

    25. maj 2017 | 17:20

    Od svih igraca koje ste nabrojali jedini promasaji su Kanga, Fbel, Mouce i Ruiz. Ne moze se reci za Micela, Vujakliju, Pavkova, Senica, Milosevica, Milica i Lukovica da su promasaji ako nisu odigrali posteno jednu utakmicu. Svi zajedno nemaju upola minutazu kao Kanga ili Ruiz pojedinacno. Ipak moje je misljenje kao iskrenog Zvezdasa da je najveci promasaj od svih ostalih zajedno ipak Miodrag Bozovic.

  • Osnovani u Gospicu

    25. maj 2017 | 16:22

    Cigani ovo tri puta procitajte,pa onda krenite sa komentarima,Tole je kriv,Partizan je kriv,Kokeza je kriv FSS je kriv...samo Dr.Terza nesnosi nikakvu krivicu...jos na ovo dodajte sta kaze SEKULARAC,i valjda shvatite istinu i realnost,ali posto znamo da ste cigani neverrujem da ce te shvatiti srz ovog komentara...terajte bre Terzu ako hocete da ostanete veliki klub i netrazite krivce van svog dvorista

  • Miki

    25. maj 2017 | 17:29

    Ne znam za koga bi se pre odlucio

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA