IZAZIVAČI "DRIM TIMA": Španija, Argentina, Brazil...

Sudeći po pripremnim mečevima, američka selekcija neće se prošetati da trijumfa na Olimpijskim igrama u Londonu

  • 0

Američka košarkaška reprezentacija dolazi kao veliki favorit na Olimpijske igre u Londonu iako u pripremnim mečevima ne briljira. Brazil je uz dosta muke savladan sa 80:69, a Argentina još tesnije sa 86:80. Otkako zvezde NBA nastupaju na međunarodnoj sceni uvek se postavlja pitanje da li neko može da spreči Amerikance da trijumfuju. U prošlosti smo videli da može, neke američke selekcije obrukale su se preko svake mere, ali ovaj sastav je ozbiljan, slično kao i pre četiri godine u Pekingu.

Španci, iako bez povređenog Rubia, izgledaju kao najopasniji rival Amerikancima. Jaki su pod koševima (braća Gasol i Felipe Rejes), što bi upravo mogla da bude slabost američkog tima u kojem je Tajson Čendler jedini pravi centar. Ključno je da bekovi španske ekipe (Kalderon, Rodrigez, Ljulj) izdrže defanzivni pritisak Amerikanaca i Španija će imati šansu. Važan igrač svakako je Huan Karlos Navaro pošto tradicionalno efikasno igra protiv zvezda NBA.

 

Argentina je već bila "dželat" Amera u Indijanapolisu 2002. na SP i dve godine kasnije na Olimpijskim igrama u Atini kada su se "gaučosi" okitili zlatom. Loše po njih je što su im glavne uzdanice veterani poput Đinobilija, Skole i Noćionija. Tim ima iskustvo u igranju velikih mečeva, pitanje da li i svežinu da slomi najsnažnije protivnike, dok borbenost nikad nije bila problem. Poraz od Lebrona, Durena i ekipe od samo šest razlike govori da su blizu, ali u takmičarskom meču Amerikanci će se više truditi.

Brazil već dugo čeka na olimpijsku medalju, još od 1964. Nikad nisu uzeli više od bronze, pa je London možda prilika da se to popravi. Sa klupe predvodi ih proslavljeni Ruben Manjano za koga se vezuju najveći uspesi velikog rivala Argentine. Brazilska selekcija ima nekoliko igrača koji uspešno igraju u NBA (Nene Ilario, Tijago Spliter, Anderson Varežao, Leandro Barbosa), jaki su pod koševima, a jedan od glavnih aduta je nova uzdanica Barselone, plejmejker Marselinjo Huertas. Ako Brazil ponovo omane, stvarno je pitanje kada će uzeti medalju.

Francuze  predvodi Toni Parker, plej San Antonio Sparsa, posle najbolje sezone u karijeri. Francuzi su prošle godine uzeli srebro na EP, ali retko postižu dobre rezultate u kontinuitetu. I sam Parker u reprezentativnom dresu obično ne dostiže nivo igre kao u Sparsima. Francuzi nemaju baš mnogo vrhunskih igrača i povreda Joakim Noe zbog koje će propustiti olimpijski turnir možda je nenadoknadiva.

Rusija ima petoricu igrača koji su se okušali ili će zaigrati u NBA, a najpoznatiji je svakako Andrej Kirilenko. Sastav je prilično mlad i koncipiran pre svega kao kolektiv, slično kao u vreme Sovjetskog saveza. Njihova pobeda nad SAD ili čak osvajanje zlata bili bi veliko iznenađenje, mada ne treba potceniti ambiciju da se dostojno suprotstave velikom rivalu Americi, iako su dani Hladnog rata odvno prošli.

(A.Č.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA