POČINJE TRKA ZA BRAZIL: 53 evropske reprezentacije bore se za 13 mesta na Mundijalu 2014.

Devet pobednika grupa direktno ide na Mundijal, a osam najboljih drugoplasiranih imaće priliku da kroz baraž pokušaju da dođu do vize za Brazil

  • 0

Evropske kvalifikacije za Svetsko fudbalsko prvenstvu u Brazilu 2014. godine počinju večeras, kad je na programu 12 utakmica prvog kola. Za 13 mesta na završnom turniru boriće se 53 evropske reprezentacije, uključujući i aktuelnog šampiona sveta Španiju. Pobednici grupa direktno će obezbediti plasman, a preostale četiri vize dobiće pobednici baraža u kome učestvuje osam najboljih drugoplasiranih timova.

Najozbiljniji kandidat za prvo mesto u grupi B je evropski vicešampion Italija, a za drugu poziciju trebalo bi da se bore Češka, Danska i Bugarska. Jermenija i Malta boriće se u međusobnom dvoboju  za peto mesto i malo je verovatno da će neka od ovih dveju selekcija otkinuti neki bod favoritima.

Derbi prvog kola u ovoj grupi je gostovanje azura u Sofiji, ali biće interesantan i susret Danske i Češke u Kopenhagenu.

U grupi C Nemačkoj se daje najviše šansi za prvo mesto, dok je Švedska u prednosti nad Irskom za mesto u baražu. Tu je i Austrija, kao neka tampon zona između ove tri jače selekcije i autsajdera iz Kazahstana i Farskih Ostrva.

Panceri na premijeri dočekuju Farska Ostrva u Hanoveru, a činjenicu da se utakmica igra u ovom gradu reprezentativci Nemačke iskoristili su da posete grob bivšeg čuvara mreže nacionalnog tima Roberta Enkea, koji je pre tri godine izvršio samoubistvo.

U petak je na programu još jedan susret favorita i autsajdera - Republika Irska gostuje u Kazahstanu.

Grupu D predvodi Holandija, koja će pokušati da u ovim kvalifikacijama popravi loš utisak sa Evropskog prvenstva, a najozbiljnije protivnike "lale" će imati u Turskoj i Rumuniji. Tu je i Estonija, koja se u prethodnim kvalifikacijama pokazala kobnom za nas, dok se od Mađarske i, naročito, Andore ne očekuju velika dela.

Grupu "otvara" utkmica na "Le kok" areni u Talinu, gde Estonija dočekuje Rumuniju a taj meč sudiće srpski internacionalac Milorad Mažić. Derbi se igra na "Amsterdam" areni, gde gostuje Turska.

Jedna od dve najslabije, ili bar najmanje atraktivne, grupe (druga je G) jeste grupa E, u kojoj se nalaze Norveška, Slovenija, Švajcarska, Albanija, Kipar i Island.

Švajcarci su nedavno u prijateljskoj utakmici s Hrvatskom na splitskom "Poljudu"(4:2) pokazali snagu, posle čega su ih ekspresno proglasili i favoritima ove grupe. Večeras će protiv Slovenije pokazati da li se od njih stvarno može očekivati visok domet ili je na "Poljudu" bio samo trenutak inspiracije.

Portugal i Rusija boriće se za prvo mesto u grupi G, Izrael, Severna Irska i Azerbejdžan mogu najdalje do trećeg mesta, dok je fenjer rezervisan za Luksemburg.

Već u prvom kolu Ronaldo i drugovi imaće priliku da nabiju gol razliku protiv Luksemburžana, a ni Rusija ne bi trebalo da ima težak posao protiv Severnih Iraca.

Verovatno najlakša grupa je G, u kojoj, pored nosilaca Grčke, put u Brazil traže i Slovačka, odnosno Bosna i Hercegovina. Litvaniji i Letoniji ne daju se velike šanse, ali ne treba zaboraviti da su Letonci kao autsajderi izborili plasman na EURO 2004. Lihtenštajn je apsolutni autsajder grupe.

Crna Gora bila je najprijatnije iznenađenje kvalifikacija za EURO 2012, ali se ipak nije našla u Ukrajini i Poljskoj. Ove dve reprezentacije biće protivnici sokolovima u grupi H, uz "stare znance" Engleze.

Tu su još Moldavija i San Marino, a izabranici Branka Brnovića ciklus otvaraju protiv Poljske u Podgorici. Ova utakmica imala je svoju uvertiru u divljanju poljskih navijača u Budvi. U drugoj utakmici ove grupe Moldavija dočekuje Englesku.

Grupa I je jedina sa pet ekipa, ali su dve od njih velikani svetskog fudbala - Španija i Francuska. Svetski i evropski šampioni su favoriti za prvo mesto a Francuzi, ako ništa drugo, bar ne bi trebalo da strepe za mesto u baražu, jer ekipe kao što su Belorusija, Gruzija i Finska ni igrački ni po renomeu ne bi smele da predstavljaju problem izabranicima Didijea Dešampa.

Kvalifikacije završavaju 15. oktobra 2013, a osim pobednika grupa koji će direktno na Mundijal, novu priliku će dobiti osam najboljih drugoplasiranih koji će kroz baraž pokušati da dođu do vize za Brazil. U tabeli drugoplasiranih ekipa neće se računati rezultati protiv šestoplasiranih ekipa, pošto nemaju sve grupe šest timova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA