LIGA ŠAMPIONA: Stare snage ili pojačanja u pohodu na "klempavog"?!

Predstoje nam meseci nokaut faze Lige šampiona, pa smo odlučili da sumiramo ko se u toku januarskog prelaznog roka pojačao, ko je oslabio, a ko nije ni zalazio na zimsku pijacu

  • 2

Došao je i taj februar, mesec kada ponovo počinje najjače svetsko klupsko takmičenje - Liga šampiona. U utorak i sredu 12. i 13. februara igraće se prvi mečevi osmine finala najelitnijeg i najskupljeg evropskog takmičenja. U narednom periodu, sve do 12. marta, svakog utorka i srede ćemo uživati uz dva meča 16 najboljih ekipa Evrope.

Fudbaleri su imali vremena da se odmore, ali i fizički pripreme za poredstojeće duele, treneri da "snime" protivnike i spreme taktiku, a sportski direktori i predsednici da dovedu pojačanja. Neki su bili malo više aktivni, a neki skoro da nisu ni zalazili na transfer pijacu.

Poslednji dan zimskog prelaznog roka bio je uzbudljiv kao i uvek, ali ne kao ceo januar i transferi koji su ga obeležili. Predstavljamo vam još jednom sve parove i datume odigravanja mečeva osmine finala Lige šampiona, ali i igrače koji su došli kao velika pojačanja i kao pomoć za ostvarenje jednog jedinog sna i cilja - osvajanje "klempavog" trofeja.

12. FEBRUAR

Valensija - Pari Sen Žermen

Tim sa "Mestalje" se pojačao na početku sezone, kada su došli Gvardado, Kanales, Žoao Pereira i Nelson Valdez i Gago, pa nisu ni bili aktivni tokom januara, već su uspeli samo da Fernanda Gaga odmah pošalju na pozajmicu u argentinski Velez. S druge strane, Parižani su se takođe vrlo skupo i jako pojačali na početku sezone, ali su od januara jači i za Lukasa Mouru, koji je po dogovoru stigao tek u prvom mesecu 2013. godine, i za Dejvida Bekama, koji je stigao na pet meseci. "Stadion svetlosti" napustio je Mohamed Sisoko, koji je otišao put Fiorentine.

Seltik - Juventus

Škotski tim koji je sve iznenadio pobedom nad Barselonom u Glazgovu, kao i obično, drži se standardne ekipe, pa se nije ni pojačavao niti je slabio u januaru. Njihov protivnik je ipak doveo veliko pojačanje u napadu. Na "Juve arenu" stigao je Nikolas Anelka, koji bi trebalo da se upari u tandemu sa Mirkom Vučinićem i da predstavlja ubojiti napad italijanskog šampiona. Pored kontroverznog Francuza, na pozajmicu je stigao i štoper/ levi bek iz Atalante Federiko Peluzo.

13. FEBRUAR

Šahtjor - Borusija Dortmund

Ukrajinski šampion, koji prethodnih godina skoro uvek ima zagarantovano mesto u nokaut fazi, nije se preterano pojačao u januarskom prelaznom roku, čak se može reći i da je oslabljen. Došao je jedan Brazilac Tajson iz Metalista, ali je i otišao jedan "karioka", Vilijan je za neverovatnih 35 miliona evra prešao u Anži. U tim nemačkog šampiona vratio se Nuri Sahin posle neuspešnih epizoda u Realu i Liverpulu, dok je Ivan Perišić postao "milioner" samo tako što je prešao u Voflsburg.

Real Madrid - Mančester junajted

Najveći derbi osmine finala Lige šampiona je i posle transfera u januaru pokazao da je s pravom od početka veliki derbi, jer nije ni bilo transfera vrednih pomena u ova dva kluba. "Đavoli" su kupili Vilfreda Zahu, ali ga je odmah i postavio u Kristal Palasu, dok su "kraljevići" u svoje redove doveli Kasemira na pozajmicu iz Sao Paola, ali je ipak bitnije pojačanje angažovanje Dijega Lopeza, koji će na gol-liniji zameniti povređenog kapitena Ikera Kasiljasa.

19. FEBRUAR

Arsenal - Bajern

Ekipa iz Londona nalazi se u velikim problemima i u Premijer ligi, pa ni za klub ni za Arsena Vengera ne bi bilo dobro da ispadnu iz Lige šampiona, a jedino pojačanje koje su doveli je igrač koji ni ne može da nastupa u elitnom takmičenju jer je bek Naćo Monreal već igrao u ovom takmičenju za Malagu. Bajernovo jedino i najveće pojačanje je novi trener Pep Gvardiola, koji će na klupu sesti tek od juna, tako da i u ovaj meč ekipe ulaze sa starim snagama.

Porto - Malaga

Obe plavo-bele ekipe "bacile" su se u transfer pijacu, a uglavnom su uzimale igrače na pozajmicu do kraja sezone. U redove nekadašnjeg lisabonskog šampiona Evropa stigao je iskusni veznjak Marat Ismailov i na pozajmicu je došao prekaljeni napadač Liedson iz Flamenga. Malaga je ipak dovela malo više igrača, i svi su došli na pozajmicu do kraja sezone - Lukas Pijazon (Čelsi), Pedro Morales (Dinamo Z.), Antunješ (Pakoš Fereira) i Dijego Lugano (PSŽ). Jedan igrač je napustio ekipu sa "Romarede", pošto je, kako smo ranije naveli, Naćo Monreal pojačao londonski Arsenal.

20. FEBRUAR

Milan - Barselona

Uz duel Real Madrid - Mančester junajted, verovatno meč koji privlači najviše pažnje u osmini finala. I ovaj duel će kao i prethodno pomenuti proći skoro bez promena. Italijanski sedmostruki šampion Evrope jeste napravio veliki posao i doveo Marija Balotelija, ali on neće moći da nastupa za "roso-nere" pošto je već igrao za Mančester siti u ovom takmičenju. Druga promena koja će se moći videti je dolazak iskusnog beka/ štopera Kristijana Zakarda, koji je stigao iz Parme u zamenu za Đamela Mesbaha. Što se tiče Barselone, oni nisu dovodili nikog, ali kad se sve sagleda, da li je njima uopšte iko i potreban?!

Galatasaraj - Šalke

I poslednji, ali svakako ne i najmanje bitan duel. Na početku, kada su se izvlačili parovi, ovaj meč se činio kao možda najslabiji, ali onda... Prođe januar i imaćemo pravi spektakl, malo više što se tiče turskog kluba. Galatasaraj je možda klub koji je najviše puta pomenut u medijima u prethodnom mesecu, pošto su uspeli da odrade dva velika transfera. U Istanbul su stigli Didije Drogba i Vesli Snajder. S druge strane, u Šalke je stigao krilni napadač iz Liona Mišel Bastos, koji se već pokazao korisnim pošto je postigao gol protiv Grojter Firta. U redove tima iz Gelzenkirhena stigao je još i Rafael de Araujo, koji je stigao na pozajmicu iz kijevskog Dinama.

Predstoje nam meseci sjajnog fudbala, a duele osmine finala ćemo gledati čak do 12. marta, pošto su revanš mečevi na programu 5, 6, 11. i 12. marta, zato se tih datuma zavalite u fotelje, daljinski u ruke, pa da svi zajedno uživamo u završnici najboljeg svetskog klupskog takmičenja - Lige šampiona!

(D. Grbović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa

    3. februar 2013 | 05:51

    Pa i seltik je se pojacao. Dovelisu su Rogica iz australije. Odlicnog mladog fudbalera srpskog porekla.

  • Mik

    2. februar 2013 | 21:49

    Pa Inter nije igrao LŠ,tako da Snajder može da igra za Galatasaraj. Inter je igrao ligu Evrope sa Partizanom u grupi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA