≫ 

Uspeh veći od granica Srbije: Strahinju Jovančevića primio gradonačelnik Berana

Bronzani srpski daljaš dočekan u rodnom gradu svojih roditelja

  • 0

Predsednik crnogorske opštine Berane, Dragoslav Šćekić, ugostio je Strahinju i Milorada Jovančevića.

- Opština Berane će uviek biti tu da pruži podršku i ukaže pažnju, ne stavljajući akcenat samo na one koji žive u našem gradu, već i na one koji su negde drugo ali koji su na neki način, takođe, naši sugrađani. Takav je Strahinja Jovančević, sjajan mladi atletičar sa fenomenalnim uspesima - izjavio je predsednik opštine Dragoslav Šćekić na Strahinjinom prijemu.

Nakon sletanja u Beograd po osvajanju bronzane medalje na dvoranskom prvenstvu Evrope, Strahinju su došli da dočekaju i ljudi iz Berana, savetnik predsednika za društvene delatnosti Zoran Jojić i savetnik za omladinsku politiku u sekreterijatu za sport Dragoje Rajković. Tom prilikom dogovoren je dolazak Jovančevića u ovaj grad na severu Crne Gore 15. marta.

- Želim ovom prilikom da se zahvalim Opštini Berane na podršci koja mi je pružena od samog početka, odnosno od Međunarodnog atletskog mitinga 2016. godine kada sam prvi put nastupio, da bi potom i normu za ovo prvenstvo ostvario na istom mestu, u julu prošle godine - zahvalio se srpski daljaš Beranama.

Strahinja Jovančević u Beranama Foto: facebook/Opština Berane - Општина Беране

Strahinja je rođeni Beograđanin ali su mu koreni duboko u Crnoj Gori i u Beranama. Majka, otac i cela familija su mu odatle tako da i njega smatraju svojim. Dok je skakao na dvoranskom prvenstvu Evrope ceo grad je gledao, ceo grad je slavio i pored toga što se ne radi o njihovom reprezentativcu, ali se radi o malom Piži.

Strahinjin otac Milorad u rodnom kraju je poznat pod nadimkom Pižo i kada ste u Beranama Pižu svi znaju, Milorada ili Mila kako ga zovu u Beogradu, slabo. Oni koji nisu do sad poznavali ili znali za Strahinju i Pižu (Milorada) sada sigurno znaju. Uspeh trenera Milorada Jovančevića je verovatno najveći uspeh nekog rođenog Beranca. Ali nije samo Milorad njihov i Strahinja je za njih njihovo dete i ovu medalju smatraju medaljom svog sugrađanina.

Jovančevići daju dok reprezentacije Srbije gradonačelniku Berana Foto: facebook/Opština Berane - Општина Беране

- Obaveze funkcije koju trenutno pokrivam ne ostavljaju puno slobodnog prostora za uzivanje u sportskim nadmetanjima. Međutim imajući u vidu da je u pitanju bio neradan dan, finale evropskog prvenstva, kao i činjenica da je naš Beranac deo tog veličanstvenog finala, dodatno me je naterala da zajedno sa mnogima uživam tog podneva u prelepim skokovima. -

- Koliko se sećam oko 13 časova je počela borba za medalju . lskreno, negde u sebi sam ovo priželjkivao, mada realno govoreći možda još uvek ni sportska a ni laička javnost nije svesna Strahinjinog podviga posle te finalne pete serije.

Osećaj radosti i sreće, da je naš Beranac na pobedničkom postolju ne može nikoga ostaviti ravnodušnim. Jedva sam čekao svečeano proglašenje da u krugu porodice uživam u dodeli medalje našem Strahinji. Mislim da je celo Berane u tom trenutku imalo osećaj posebne radosti i ponosa, bratskih Srbije i Republike Srpske, nego i svima onima koji žele da zajedno sa nama dele sportske i svake druge uspehe. - ovako nam je predsednik opštine Šćekić ispričao svoj doživljaj finala skok udalj.

Foto: facebook/Opština Berane - Општина Беране

Nakon osvajanja bronzane medalje, savetnik gradonačelnika Zoran Jojić i savetnik za omladinsku politiku u sekreterijatu za sport Dragoje Rajković došli su za Beograd kako bi dočekali Jovančeviće po sletanju na beogradski aerodrom. Strahinja je bio oduševljen činom Jojića i Rajkovića koji su do Beograda došli samo na tih pola sata kako bi ga sačekali na aerodromu i poziv da bude gost predsedniku ali opštini Berane nije mogao nikako da se odbije,  prvo zvog njih a onda i zbog samog grada Berane koji ima posebno mesto u njegovom životu i koje zove drugim domom.

Strahinja Jovančević na aerodromu sa Dragojom Rajkovićem i Zoranom Jojićem iz Berana Foto: Atlex

Sa gradonačelnikom Šćekićem popričali smo o još nekim temama vezanih za atletiku.

Upitan da li je ranije poznavao Strahinju ili Milorada-Pižu odgovorionam je: - Onaj ko iole poznaje atletska i sportska dešavanja morao je čuti za sve ono sto Milorad- Pižo daje ovom sportu. Gradanski odnos u sredinama kavo je Berane je više nego korektan, ja bih rekao izutno prisan. Profesionalne obaveze i Pižove a i moje nisu nam ostavljale previše prostora za neka duženja i uživanja u prijateljskim razgovorima. Svejedno, uvek je drago čuti da Beranac, ma gde on bio, širi sportsku i svaku drugu slavu tvoga grada. - 

Berane postaje pravi mali atletski grad. Pored Jovančevića Berane mogu da se diče i jednim od najboljih crnogorskih atletičara, višebojcem, Darkom Pešićem ali i Goranom Obradoviće, trenrom Ivane Španović, koji takođe vuče poreklo iz ovog grada: - Ja jesam istinski ljubitelj i atletike i sporta uopšte. Slobodno vrieme iskoristim da propratim neki važniji sportski događaj. Ono što je mnogo bitnije za sve nas u ovm trenutku je poruka koju je naš Strahinja poslao svim mladim generacijama. On je postao sportski idol mladih. I ne samo on nego i Darko Pešić ali i Goran Obradović koji takođe vuče korene iz Berana, oni će mnoge ''naterati" da postanu zaljubljenici kraljice sportova. Ja sam siguran da ću se jos mnogo puta, makar kraj malih ekrana, radovati ovakvim i sličnim uspesima. -

Foto: facebook/Opština Berane - Општина Беране

Atletika u Crnoj Gori nije na zavidnom nivou, barem kad su uslovi u pitanju, ali kad je reč o talentima tu imaju i te kako čime da se ponose i nadaju da će u budućnosti i oni dočekati nego odličije sa velikog takmičenja: - Mogu slobodno reći da ono što postižu crnogorski atletičari graniči se sa herojstvom, imajući u vidu broj stanovnika i uslove koji nisu na onom nivou na kom su potrrebni ukoliko želite rezultate. Međutim učesnici Olimpijskih igara Slađana Perunović, zatim Danijel Furtula, svetske juniorske prvakinje Marija Vuković i Kristina Rakočević te Tomaš Burović daju nam za pravo da se iskreno nadamo da stižu bolja vremena i za atletiku u Crnoj Gori. Za sve to potrebna su i mnogo veća ulaganja i na državnom nivou. Verujem da će ovi beranski uspesi ostaviti traga i da ćemo se ubuduće radovati uspesima i crnogorskih atleticara -

Jovančević daje majcu Crvene zvezde gradonačelniku Berana Foto: facebook/Opština Berane - Општина Беране

Berane su mesto na savršenoj nadmorskoj visini za sportiste i sportske pripreme. Infrastruktura se poboljšava iz godineu godinu ne samo za atletiku

- Lokalna vlast daje svoj maksimum, naravno u okviru zakonskih okvira, kada je reč o uslovima u našem gradu. Sama činjenica da Atletski miting u Beranama ima međunarodni karakter, te da je upravo na njemu naš Strahinja ostvario evropsku normu, kao i da su na istom mitingu ostvarene jos tri norme (Nikola Komatina juniorsko EP u kugli 2013., Marija Vuković za EP u visu 2016. i Milica Gardašević za EP u dalju 2018. prim. adut.), govori u prilog ovoj činjeni. U ovom trenutku je raspisan tender za rekonstrukciju atletske staze, te očekujemo u najskorije vreme i radove na njoj. Nova sportska hala, rekonstruisan gradski stadion, odlični hotelski kapaciteti, govore u prilog da Berane radi na tome da bude sportski centar, samim tim i središte atletskih zbivanja. Siguran sam da ćemo u tom pravcu biti dobri domaćini, ne samo atleticarima iz Crne Gore nego i atletičarima i iz Srbije i ostalih zemalja iz regiona. Sigurno se gledamo 9. novembra kada će Berane biti organizator prvenstva Balkana u krosu. Berane je grad sporta i vellikog sportskog srca. Dobrodošli ste! - zaključio je Dragoslav Šćekić predsednik opštine Berane razgovor za naš portal.

Rekli smo osvajaču evropske bronze u atletici da bira između Beograda i Glazgova, slatko se nasmejao

(Filip Ištvanović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA