≫ 

Četvrti dan SP: Očekuje se da padnu dva svetska rekorda!

Norvežanin u finalu discipline koja je proslavila Srbiju i Ruskinja u skoku uvis danas će biti u centru pažnje celog sveta, dok će 800 metara prvi put biti bez Kaster Semenje

  • 1
Marija Lasickene, ruska skakačica uvis Foto: Guliver/Getty Images/Michael Steele

Dobili smo najbrže ljude na svetu na 100 metara, a sada se ''kuju'' najbrži i na 200 metara. Trećeg dana Svetskog prvenstva očekuje nas i muška finala na 400 metara sa preponama, disku i 5.000 metara, dok ćemo najbolje žene na svetu dobiti u visu, 3000 stipl i na 800 metara i to bez tri glavna favorita i sa mnogo iznenađenja.

Nipošto se ne smeju propustiti ženski skok uvis i muško finale na 400 metara sa preponama jer su upravo to discipline na kojima se očekuju novi svetski rekordi!

ŽENSKI VIS - napad na svetski rekord i sedam pretendentkinja za odličje na centimetar

Svetski rekord je čini se nikad bliži. Ruskinja Marija Lasickene skače odlično i ove godine je zabeležila lični rekord od 2,06 metara i do neprikosnovene Bugarske Stefke Kostadinove joj nedostaju tri centimetra.

Rekordu starom, sad već 32 godine, najbliža je bila hrvatska visašica Blanka Vlašič 2009. kada je uspela da preskoči lestvicu na 2,08.

Blanka Vlašić Blanka Vlašić, jedna od najboljih visašica svih vremena; Foto: Guliver/Ezra Shaw/Getty Images)

Iako je i jedan centimetar ovde veliki kao kuća, Lasickene deluje kao neko ko ove godine još nije dostigao svoj maksimum.

Ona je ujedno i glavni favorit za zlato. Na ovom šampionatu će pokušati da uđe u malobrojno odabrano društvo atletičara koji su uspeli na tri vezana Svetska prvenstva da osvoje zlatnu medalju.

Prvo zlato Ruskinja je osvojila 2015. u Pekingu kada je skočila 2,01 metar, da bi potom dve godine kasnije u Londonu zabeležila skok od 2,03 koji joj je obezbedio novo zlato.

Pored 2,06 Marije Lasickene, ove godine još dve atletičarke su preskočile magična dva metra, a čak četiri su skočile tačno toliko.

Prvo mesto ne bi trebalo da se dovodi u pitanje, ali borba za preostala dva odličja biče ''paklena''.

Marija Lasickene, ruska skakačica uvis Marija Lasickene pokušaće da objedini svetske titule na otvorenom i zatvorenom; Foto: Guliver/Getty Images/Alexander Hassenstein

Glavne pretendentkinje su Belgijanka Nafisatu Tiam i Ukrajinka Julija Levčenko, koje su ove godine preskočile 2,02, odnosno Ruskinja Ana Čičerova, Amerikanka Vašti Čuningem, Ukrajinka Jaroslava Mahučik i Belorusknja Karina Demidik sa po dva metra preskočenih ove godine.

Najmlađa je Ukrajinka sa svega 18 godina. Jarmolenka Mahučik je šampionka Evrope za mlađe (do 18 godina) i starije juniore (do 20 godina), kao i šampion sveta za mlađe juniore.

Očekuje se neizvesna borba u kojoj će centimetri, ali i brojevi pokušaja odlučivati o medalji. Drame neće izostati to je sigurno i to je najbolja pozivnica svima da od 19:30 prebace na Arenu sport i odgledaju ovo uzbudljivo finale.

400 METARA SA PREPONAMA - disciplina koja je Srbiji donela slavu

Još se pamti i pamtiće se do pamtiveka 2013. i Svetsko prvenstvo u Moskvi kada je Emir Bekrić na maestralan način iznenadio i oduševio ceo svet došavši do bronzane medalje, prve trkačke medalje na svetskim šampionatima za Srbiju.

Šest godina kasnije tu su neki novi momci predvođeni neverovatnim Norvežaninom Karstenom Vorholmom, koji će pokušati da postane najbolji svih vremena.

karsten Vorholm, 400 metara prepone Foto: AP/Tanjug

Sa istrčanih 46,92 ove godine popeo se na drugo mesto večne liste najboljih, a za svega 14 stotinki mu beži svetski rekord legendarnog Kevina Janga iz 1992.

U 21:40 kada počinje ova disciplina možda ćemo napokon videti ispunjeniji stadion u Dohi jer domaćini imaju svog prvog kandidata za medalju. Abderahman Samba ima treći rezultat u sezoni, a u polufinalu favoriti, tako i on, nisu morali da trči ni približno najboljim rezultatima da bi se plasirali u finale, tako da spremni dočekuju finalni okršaj.

Očekuje se možda i najbrža trka u istoriji ove discipline, čak i ako izuzmemo eventualno obaranje svetskog rekorda. Međutim Samba je ipak treći favorit jer odmah iza Vorholma je Amerikanac Rai Bendžamin koji je ove godine postavio treći rezultat svih vremena, 46,98, u prevodu samo je šest stotinki slabiji od Norvežanina. Tako da postoji mogućnost da u ponedeljak uveče vidimo čak dvojicu preponaša koji će trčati brže od rekorda koji stoji gotovo 30 godina.

Ima li bolji poziv od toga da se u 21:40 prebaci na Arenu sportu?

Svetsko prvenstvo u atletici, London 2017 Foto: Tanjug/AP

800 METARA - BEZ TRI ''SPORNE'' ATLETIČARKE, ALI I SA MNOGO IZNENAĐENJA

Zbog povećanog broja muških hormona Svetska atletika je zabranila nastup dvema najboljih 800-metrašica na svetu i osvajačicama medalja sa prošlog Svetskog prvenstva Kaster Semenji iz Južnoafričke republike i Fransin Nijonsabi iz Burundija.

Zbog toga se očekuje jedna od najzanimljivijih trka u poslednjih nekoliko godina jer će se sve atletičarke biti podjednake i sa dodatnim motivom da mogu do medalje, pa će verovatno pružiti još bolju trku.

Najveći favorit je Aje Vilson iz Amerike, Bronzana sa prošlog šampionata ove godine je trčala 1:57.72. To je drugi rezultat na svetu ove godine.

I ako je bila jedna od glavnih favorita za medalju Jamajčanka Natoja Goule nije uspela da se plasira u finale, što će trci dati još veću neizvesnosti.

Velika iznenađenja na ovom šampionatu su počela već u kvalifikacijama koje nije prošla druga favoritkinja Amerikanka Hana Grin.

Svetsko prvenstvo u atletici, atletika, London 2017 Kaster Semenja skroz desno u poređenju sa ostalim devojkama deluje znatno jače; Foto: Tanjug/AP

Sa druge strane Britanka Laura Muir, koja ima treći rezultat na svetu izuzev tri koje su suspendovane, je otkazala svoj nastup u ovoj disciplini kako bi se maksimalno pripremila za primarnih 1.500 metara.

Tako da je prvi favorit Raevin Rodžers iz Amerike, a iznenađenje može da bude Halimah Nakaji iz Uhande koje je u finale ušla sa najboljim rezultatom koji je ujedno bio njen najbolji rezultat ove godine.

U disku će biti bitka udvoje za najsjajnije odličje. Dovjac koji je jedini ove godine prebacio magičnih 70 metara su Jamajčanin Fedik Fakres sa 70,78 metara i prvi favorit Šveđanin Daniel Stol sa bačenih čak 71,86.

Poleću i 200-metraši. Muškarci će nakon nedeljnih kvalifikacija u ponedeljak od 19:50 trčati polufinalne trke, dok će žene početi sa kvalifikacijama u 16:05 gde ćemo videti da li se jedna od prvih favoritkinja Dafne Šipers uspela oporaviti od povrede zbog koje nije trčala u finalu na 100 metara.

SATNICA 4. DANA:

15:30 - Bacanje koplja (žene) Kvalifikacije grupa A

16:05 - 200 metara (žene) Kvalifikacije

17:00 - Bacanje koplja (žene) Kvalifikacije grupa B

17:20 - 400 metara (žene) Kvalifikacije

19:05 - 110 metara prepone (muškarci) Kvalifikacije

19:30 - Skok uvis (žene) FINALE

19:50 - 200 metara (muškarci) Polufinale

20:15 - Bacanje diska (muškarci) FINALE

20:20 - 5000 metara (muškarci) FINALE

20:50 - 3000 metara stipl (žene) FINALE

21:10 - 800 metara (žene) FINALE

21:40 - 400 metara prepone (muškarci) FINALE

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA