≫ 

Jeste li čuli za državu Turks i Kaikos? Njihova atletičarka je umalo napravila iznenađenje SP-a!

Haje-Smit je gotovo celu trku na 400 metara sa preponama vodila ispred favorizovane Amerikanke Ešli Spenser

  • 2
atletičarka sa Turks i Kaikos ostrva, 400 metara prepone, Doha 2019 printscreen: Arena Sport

Na Svetskom prvenstvu u Dohi metri su nedostajali do možda i najvećeg iznenađenja dosadašnjeg takmičenja, kada je u trci na 400 metara sa preponama atletičarka malene ostrvske zemlje Turks i Kaikos više od 300 metra bila na čelu.

Jedna od glavnih favoritkinja za osvajanje medalje u Dohi, Amerikanka Ešli Spenser morala je dobro da se pomuči kako bi se plasirala u polufinale trke na 400 metara sa preponama.

Razlog tome je fenomenalna trka atletičarke Janike Haje - Smit sa malene ostrvske države Turks i Kaikos koja ima nešto više 35.000 stanovnika.

Iako niko nije obraćao pažnju na nju, fokusirajući se na favorite grupe Spenser i Norvežanku Amali Džuel, atletičarka sa malenog ostrva iz Centralne Amerike je hrabro prodirala iz druge staze i na izlasku na ciljni pravac, treću preponu pre kraja pretrčala je prva.

atletičarka sa Turks i Kaikos ostrva, 400 metara prepone, Doha 2019 printscreen: Arena Sport

Kada se odgleda pažljivo cela trka ona je vodila od samog početka, od prve prepone međutim, taj jak ritam nije uspela da izgura do kraja.

Na pretposlednjoj preponi je bila izjednačena sa Norvežankom i tu je nastao problem jer se loše sišla sa nje, izgubila je ritam, ali i snagu, pa je trku ipak na kraju završila na poslednjem mestu, iako je vodila do 320. metra.

Koliko je ''nabila'' jak tempo govori i podatak da je Ameli Džuel morala da istrči državni rekord Norveške od 54,72 sekunde, kako bi pobedila, a da je favoritkinja grupe, za koju se očekivalo da će se ''prošetati'' kroz kvalifikacije, Amerikanka Ešli Sšenser bila tek četvrta i da je za svega četiri stotinke uspela da izbori direktan plasman u polufinale na osnovu plasmana. Koliko je trka bila brza govori i podatak da su čak dve od četiri atletičarke koje su se plasirale na osnovu rezultata iz ove grupe, što daje čak šest od osam njih koje su prošle grupu.

atletičarka sa Turks i Kaikos ostrva, 400 metara prepone, Doha 2019 printscreen: Arena Sport

Haje-Smit nije prošla dalje, ali je svakako dobro namučila protivnice i ’’pogurala’’ ih je da moraju da pruže svoje maksimume kako bi pobedile 29-godišnjakinju sa ostrva Turks i Kaikos.

Upoznavanjem ovakvih novih država (za koje pre niko nikad nije čuo, niti zna gde se nalaze) je lepota atletike i pokazuje njenu raznolikost, ali i težinu dolaska na neko ovakvo takmičenje, jer je Svetsko prvenstvo u atletici najmasovnije takmičenje sa najvećim brojem zemalja učesnika. Tu širinu ne može da pruži ni jedan drugi sport sem atletike.

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    2. oktobar 2019 | 18:45

    А, јел су повукли признање Косова!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA