Najbolja 400-metrašica Srbije na svetu nema dilemu ko će pobediti u finalu ove discipline na SP-u

Učesnica prošlog Svetskog prvenstva i Olimpijskih igara u Riju, Tamara Salaški, najavljuje finale 400 metara za žene i pobedu Šone Miler

  • 1

Jedno od finala koja će se održati sedmog dana Svetskog prvenstva u atletici je 400 metara za žene. Srbija je imala svoju predstavnicu na prošlom šampionatu - Tamaru Salaški. Zbog selidbe u Sjedinjene Američke Države ovu sezonu je propustila, ali ne propušta da pogleda nijedno takmičenje i najavljuje koje devojke će osvojiti medalje.

Tamara je najbrža 400-metrašica Srbije svih vremena. Aktuelni je državni prvak u ovoj disciplini sa fantastičnih 51,89 sekundi. Taj rezultat joj je doneo odlazak na Olimpijske igre u Rio. Pored OI 2016. godine, bila je sedma u Evropi, a trčala je i na prošlom Svetskom prvenstvu u Londonu.

- Trenutno sam u Americi gde radim i treniram i odlično mi  odgovara ova satnica, jer mogu da ispratim ceo šampionat - počinje Tamara Salaški priču za Telegraf.

Po njenim rečima, borbe za zlato i srebro ne bi trebalo da bude, ali za bronzu i te kako.

- Za mene je glavni favorit Šona Miller, dok bi srebro trebalo da osvoji Salva Eid Naser iz Bahama, dok će se velika borba voditi za bronzanu medalju iz među Jamajčanki i Amerikanki. Mada ko zna, možda se dese i neka iznenađenja - ističe Salaški.

Šoni Miler-Uibo, 400 metara, Doha 2019 Foto: AP/Tanjug

Obrazložila je Tamara razlog zbog koga je za nju, ali verovatno i za ostatak sveta atletičarka sa Bahama glavni favorit.

- Još u aprilu je bilo jasno da Šoni Miller-Uibo sa svojim timom priprema nešto veliko. Sezonu je otvorila fantastično sa 49.05 sekundi. Nakon toga su usledili rekordi na 300 metara - 34.41 sekundi, pa je na 200 metara istrčala državni rekord - 21.74 sekundi. Jasno je da spremna za mnogo dobar rezultat i ja iskreno navijam za nju - ističe Salaški.

Pored Šoni Miler Tamara ima još jednu miljenicu za koju se nada da bi mogla možda da iznenadi.

- Što se tiče ostalih devojaka u finalu meni su uvek drage Poljakinje, pre svega Justina Svieti-Ersetić, koja je već standardna u finalima velikih takmičenja, a uz to je osvajala evropske medalje.

Gledajući prve dve trke na šampionatu jedna atletičarka je oduševila srpsku rekorderku, dok je od jedne druge očekivala više.

Tamara Salaški Foto: Marko Todorović

- Prijatno me je iznenadila Poljakinja Iga Baumgart-Vitan koja je u polufinalu istrčala lični rekord i bila blizu probijanja granice od 51 sekunde, što je izvanredan rezultat. Sa druge strane, u polufinalu sam priželjkivala da će, bronzana sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva, Holanđanka Lisane De Vite ući u finale. Ali eto, duga sezona je bila pred njom tako da je dala svoj maksimum u kvalifikacijama i polufinalu što nažalost nije bilo dovoljno - ističe Salaški koja je ovog leta jedan period provela trenirajući sa njom.

Tamara Salaški je imala fantastičnu 2016. godinu kada je oborila nekoliko decenija star rekord Srbije na 400 metara koji joj je omogućio odlazak na Olimpijske igre. To joj je bilo najveće životno iskustvo, ali je uticalo na njen nastup naredne godine na SP.

- Učešće na Svetskom prvenstvu u Londonu je prelep osećaj, ako ni zbog čega drugog onda zbog činjenice da se takmičiš sa najboljim devojkama na svetu. Međutim, možda mi je tad nedostajalo one male pozitivne treme kada dolaziš na nešto novo i kad si okružen sa najboljima jer sam to osetila godinu dana ranije u Riju na Olimpijskim igrama. To je bilo definitivno najveće iskustvo u mom životu, i na kraju mi je ipak puno pomoglo za šampionat u Londonu što se tiče stečenog iskustva.

Olimpijski tim Srbije, Rio 2016, Tamara Salaski Foto: Olimpijski savez Srbije

Koliko je ove godine jaka konkurencija u ovoj disciplini govori i podatak da bi se Tamara sa najboljim svojim rezultatima teško dokopala polufinala.

- Sa mojim rezultatom iz kvalifikacija iz Londona, 52.13 sekundi, sada u Dohi ne bih prošla prvi krug, dok bi sa ličnim rekordom možda i uspela da prođem u polufinale - zaključuje Tamara Salaški koja je već počela sa pripremom za OI u Tokiju naredne godine kao i za Evropsko prvenstvo u Parizu takoše narednog leta.

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    4. oktobar 2019 | 15:46

    Nemoj devojko nikakve prognoze da dajes,bolje se drzi sporeta!!🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA