≫ 

Srbija će uskoro imati skakače uvis svetske klase: Legendarni "leteći Top" najavljuje dolazak asova!

Srbija ima budućnost u ovoj disciplini samo treba raditi

  • 2

Ako je neko ime iz Srbije poznato u svetu atletike širom merdijana, to je onda svakako ime Dragutina Topića.

Čudo od deteta koje je 1990. godine postavio još uvek važeći svetski rekord za juniore sa preskočenih 2,37 metara, momak, kome skokovi preko 2,30m nisu bili nepoznati ni tokom veoma duge i uspešne karijere u kojoj je obišao sva velika takmičenja i to po više puta. Sada je uspešan trener i predsednik kluba Top Džamp koji stvara nove asove.

Dragutin Topić Dragutin Topić iz vremena kada je dominirao u skoku uvis Foto: MN Press

Srbija dugo čeka na vrhunskog skakača uvis

Na SP u Dohi u takmičenju u skoku uvis Mutas Esa Baršim odbranio je titulu prvaka sveta pred svojom publikom skočivši najbolji skok ove godine na svetu - 2,37 metara.  Logično pitanje za Topića bilo je može li Srbija u skorije vreme imati nekog predstavnika u ovoj disciplini bilo u muškoj, ili ženskoj kategoriji.

Srpski skok uvis je nažalost bez predstavnika i na ovom Svetskom prvenstvu. Voleo bih da se Jasminu Haliliju iz Crvene zvezde posreći i preskoči magičnih 230cm u bliskoj budućnosti, no to će biti objektivno teško ukoliko se u potpunosti ne oporavi od svih povreda koje su ga zadesile - ističe Topić mladog 20-godišnjaka koji je do sada već uspeo da preskoči 2,20 metara.

Jasmin Halili Jasmin Halili nova nada našeg skoka uvis foto: Atlex

Najvažnije je da se napravi sistem i dobra podrška za atletičare

Međutim Jasmin nije jedini koji ''preti'' da vrati srpski vis na veliku scenu.

-Ubeđen sam da je Srbija srećna, jer se pojavilo nekoliko devojčica rođenih 2003-2006 koje će za pet do osam godina da naprave pometnju u evropskom i svetskom vrhu!

- Naravno, ukoliko im se pomogne da se razviju pravilno, i da se ne prepuste slučaju već da se oko njih napravi sistemska podrška. Talenat na žalost nije dovoljan - ističe prvi čovek atletskog kluba Top Džamp, a jedna od tih super talentovanih devojčica je i njegova ćerka Angelina.

Što se tiče finala skoka uvis na Svetskom prvenstvu Topić je očekivao veoma neizvesnu borbu, koja se na kraju i desila.

-  Mutaz Esa Baršim i Italijan Đanmarko Tamberi su se vratili iz povreda zbog toga nisam očekivao da će Katarćanin uspeti da skoči čak 2,37. Na Tamberija je povrda ostavila više posledica - kaže Top i dodaje. 

Ilja Ivanjuk, Doha 2019 Ruski skakač Ilja Ivanuk Foto: AP/Tanjug

- Što se Rusa tiče, očekivao sam da će moći da uđu u borbu za medalju i da će im to omogućiti neki skok na nivou ličnog rekorda, ali su obojica skočila lične i skroz zasluženo došli do drugog, odnosno trećeg mesta -  navijao sam za svog drugara Baršima, jedinog sportistu koji je realno može da obori rekord Sotomajora koji odoleva evo već više od 25 godina.

Na kraju Zlato za Katar, a srebro i bronza idu u Rusiju. Mihail Akimenko i Ilja Ivanjuk skočili su lične rekorde 2,35 metara, ali zbog ukupnog manjeg broja pokušaja srebro je osvojio Akimenko koji je u poslednjem pokušaju zamalo preskočio 2,37 koliko je preskočio i Baršim - ističe Topić, a zatim se osvrnuo na posetu u Dohi.

Mutas Esa Baršim, Doha 2019 Foto: AP/Tanjug

- Stadion je konačno bio pun i jako je lepo i to je atletika. Ovo što gledamo svih ovih dana je sumrak atletskog sporta što su čak i Bi Bi Si-jevi analitičari prokomentarisali i javno kritikovali svog sunarodnika Lorda Koua, presednika svetske federacije - zaključuje Dragutin Topić.

Podsetimo, Topić je karijeru je završio 2012. na Olimpijskim igrama u Londonu a u karijeri najviše je skočio 2,38 metara.

Osvajač je zlatne medalje na Univerzijadi u Fukuoki 1995,  svetskom juniorskom prvestvu 1990. u Plovdivu sa 2,37 m., takođe na Evropskom dvoranskom prvenstvu 1996, a i ma i dve bronzane sa EP 1992 i 2000.

Na Evropskom prvenstvu na otvorenom u Splitu 1990. je osvojio zlato sa 2,35 i aktuelnim svetskim juniorskim rekordom.

Kao najveći supeh u karijeri računa se 4. mesto na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. sa 2,32 metra. Dugo Srbija nikako da dobije njegovog naslednika, ali popularni Top veruje da će i taj dan vrlo brzo doći.

Atletika, svetsko prvenstvo u atletici, London 2017 Mutas Eša Baršim; Foto: Tanjug/AP

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • momo

    5. oktobar 2019 | 15:59

    Jasmin haliliju srbin iz ZVEZDE..hahaha koji ste vi drotovi..

  • Halili

    5. oktobar 2019 | 22:23

    I danas je "bas bio los dan"na SP u Dohi!!!!?Pun stadion,rekordi samo pljuste,organizacija na vrhunskom nivou!ATLETSKI SPEKTAKL PLANETARNIH RAZMERA!👏👍👏 Verovatno je SEB COE kriv i za to sto RTS1 nije pruzio priliku da cela Srbija vidi vrhunska dostignuca svetskih asova kraljice sportova!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA