≫ 

Fudbalski klub na koji se "primila" Amerika: Stadionsko čudo od 1.6 milijardi dolara, ultrasi kao u Evropi, a postoji tek četiri godine! (VIDEO) (FOTO)

Amerika ovo nikada nije imala u sferi "sokera": frenetične navijače, ambijent na utakmicama kakav se sreće samo u Evropi i Južnoj Americi sa klubom koji je osnovan 2014. godine. U gradu koji se diči košarkaškim, NFL i ragbi timom, fudbal je uspeo da nađe svoje mesto "pod suncem"

  • 1

Reputaciju sportskog grada Atlanta ima decenijama zbog tradicije NBA ligaša Hoksa, ekipe Falkons, koja se takmiči u Profesionalnoj američkoj fudbalskoj ligi - NFL, te bejzbol tima Brejvs.

Bio je, stoga, pravi izazov da navijačima, usko "profilisanim" i decenijama tvdokorno ograničenim na ova tri sporta, neko ponudi još jedan, i to onaj najmanje popularan od svih navedenih - fudbal. Pravi fudbal: 11 na 11.

Trebalo je za to imati hrabrost, i ludost, i naravno novac.

Mnogo novca.

Poznati američki milijarder Artur Blank (76) jedan je od retkih koji je imao sve te "kvalitete" kod sebe, i usudio se da se upusti u takvu avanturu. Imao je viziju koju je, sada na radost mnogih, sproveo u delo: dao je Atlanti još jedan klub ili, kako to Amerikanci kažu, franšizu, za ponos - Atlantu Junajted.

I ne samo da je "oživeo soker" u Džordžiji, Blank je najzaslužniji i za igradnju pravog monstruma od stadiona, arhitektonskog čuda nad čudima, najspekatularnije multifunkcionalne hale koja postoji, o čijoj grandioznosti možda najbolje svedoči podatak da je u njenu izgradnju utrošeno kao u nijedan sportski objekat do sada - 1.6 milijardi dolara!

Kao što je poznato, u Americi je zemljište papreno skupo (otud i astronomskih 1.6 milijardi), a sam centar Atlante, konkretno lokacija na mestu nekadašnjeg "Džordžija Doma" nije izuzetak po tom pitanju - tu je i podignuta "Mercedes Benc Arena" koja više liči na tek pristigli svemirski brod, a ne na sportski objekat.

To je i novi dom Atlanta Falkonsa i novoformiranog fudbalskog kluba Atlanta Junajteda - osnovanog pre samo četiri godine, a uključenog u MLS ligu 2017.

Malo ko je verovao da će danas utakmice Atlanta Junajteda biti ubedljivo najgledanije u elitnom rangu fudbala u SAD kada je reč o mečevima pred svojim navijačima, a kojih je, u proseku po meču, 52.000 ove sezone - 10.000 više nego na ostalim stadionima širom Sjedinjenih Država.

Akustična Arena sa giganstskim kružnim reklamnim panelima ispod krovne konstrukcije, koji su i najveći na svetu, uglavnom je krcata kada na teren istrče fudbaleri ekipe čije je najpoznatije ime bivši reprezentativni golman SAD Bred Guzan.

Iako najmlađa "franšiza", Atlanta ima frenetične navijače, mnogo "vatrenih" pristalica čije se navijanje nimalo ne razlikuje od onih na evropskim stadionima, čak je i bolje, glasnije: ima tu mnogo buke, pesme, pokliča, organizovanog navijanja, koreografija, zastava, a postoje i ultras grupe.

"Terminus Legion", "The Faction", "Footie Mob" i "Resurgence", su najpozantije frakcije najvatrenijih navijača koje pokreću lavinu sa tribina. Primetili su neki da je ambijent na utakmicama Atlante "neka vrsta miksa navijanja na brazilskoj Marakani, San Sira (zbog crno-crnih boja) i engleskog starog stila".

Fudbalwr Atlante Junajted otpozdravlja navijačima Foto: Tanjug/AP

Prošlosezonski plasman u plej-of još više je "zapalio" navijače, pa je u julu postavljen rekord po poseti - 72.000 navijača gledalo je meč protiv Sijetl Saundersa.

Mnogi se, u čudu i neverici, pitaju otkud toliko interesovanje za fudbal u Atlanti, i tako naglo, a odgovor je i tada, dok još nije ni krenuo sa konkretnim potezima, vrlo dobro znao Artur Blank.

Znao je da je taj deo juga SAD i dalje neiskorišćeni potencijal za fudbal koji je u ekspanziji, znao je isto tako, ako se upusti u ovu avanturu, da će Atlanta biti jedini grad sa fudbalskom "pričom" u tom delu zemlje. Samim tim, dobrim marketinškim angažovanjem, potencijalno skreće pažnju milionskom "korpusu" u samom gradu (Atlanta sa predgrađem ima 6 miliona stanovnika) i šire, na Atlantu Junajted.

Isto tako, na ruku mu je išla višegodišnja rezultatska stagnacija ostalih "franšiza" iz grada, Hoksa, Falkonsa i Brejvsa, pa je shvatio da je navijačima potrebno osveženje. Franšiza koja će probuditi pobednički duh grada.

Rezultat njegovog ideje i višegodišnjeg planiranja je, u najmanju ruku, spektakularan. Atlanta je tim o kom se u SAD najviše priča.

Siti je u boljoj formi, naravno, ali Junajted dolazi gradskom rivalu posle čudesne pobede nad Juventusom u Torinu. Ako verujete u novo iznenađenje Žozea Murinja, kvota na dvojku je čak 7,75! Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Mančester Siti - Mančester Junajted.

 Fulam je u velikoj krizi, Fulam ide na noge Liverpulu, posle poraza Redsa na Marakani, i čini se da se Jokanoviću i Mitroviću ne piše dobro. Kvota na keca, uz ukupno bar četiri gola (1&4+) je 1,68. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Liverpul - Fulam.

Posle poraza od Junajteda, Juventus ide na noge Milanu, a kvota da će uspeti da slavi na San Siru je 1,70. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Milan - Juventus.

Fascinantan prizor "Mercedes Benc Arene" koja je izgrađena na mestu nekadašnjeg "Džordžija Doma" Foto: Guliver/ Michael Chang/Getty Images
Foto: prinstskrin: twitter/MercedesBenzStadium

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    11. novembar 2018 | 23:32

    Grobari i Delije bi na ovakvom stadionu probili zvucni zid.....ameri su bili i ostali "krofna navijaci"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA