≫ 

Uspon Hofenhajma od zonske lige do Lige šampiona trajao je kraće nego što mislite!

Hofenhajm je badenvirtemberško selo kod gradića Zinshajma, koje može da se pohvali da ima jednog bundesligaša i učesnika Uefine Lige šampiona. A pre samo dvadeset i pet godina taj fudbalski klub bio je osmoligaš. Šta više, početkom ovog veka bio je četvrtoligaš

  • 1

FK Hofenhajm trenutno na tabeli Bundeslige zaposeda šesto mesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope, pošto je nakon jedanaest odigranih kola nakupio devetnaest bodova. Ima samo bod manje od Ajntrahta iz Frankfurta i minhenskog Bajerna, tri manje od trećeplasiranog Lajpciga, četiri od drugoplasirane Borusije iz Menhengladbaha i osam od Dortmunda.

Što se tiče Lige Šampiona, sa tri su osvojena boda na trećem mestu u svojoj grupi. Imaju osnova da se nadaju evropskom proleću, prvom u svojoj istoriji. Istoriji, koja istinski počinje tek pre dvadesetak godina, iako klub poseduje znatno starije korene.

Naime, FK Hofenhajm utemeljen je posle Drugog svetskog rata spajanjem gimnastičkog društva „Turnferajn Hofenhajm“ (osnovanog 1899) i fudbalskog „Fusbalferajn Hofenhajm“ (osnovanog 1921). Otuda dolazi i njegov zvanični naziv koji glasi „TSG 1899 Hofenhajm“ odnosno „Gimnastička i sportska zajednica 1899 Hofenhajm“ (nem. Turn- und Sportgemeinschaft 1899 Hoffenheim e.V).

Ali Hofenhajm je selo, i to ne u prenesenom značenju nego bukvalnom: Hofenhajm je selo sa 3.272 žitelja koje se nalazi u kraju Rajn-Nekar, na severozapadu pokrajine Baden-Virtemberg, smeštene na krajnjem jugozapadu Savezne Republike Nemačke. To selo — inače ljudska naseobina još od praistorijskih vremena koja se prvi put pominje 773. godine u Loršskom kodeksu — administrativno pripada opštini Zinshajm čije je sedište istoimeni gradić.

Ulice Hofenhajma, nemačkog sela iz kojeg dolazi istoimeni bundesligaš. Foto: Wikimedia Commons/4028mdk09

Sam fudbalski klub je početkom devedesetih godina prošlog veka bio opskurni amaterski osmoligaš čiji uspon tada počinje. Već 1996. klub se obreo u do tada za njih neviđenoj i sanjanoj Ferbandsligi Badena, koja spada u šesti rang nemačkog fudbalskog sistema. Tu su, međutim, stali i nisu otišli dalje sve dok par godina kasnije u klub sa svojim novcem nije ušao milijarder Ditmar Hop, jedan od osnivača i vlasnika softverskog giganta „SAP“, koji je ubrizgao preko potrebnu novčanu injekciju i podigao mali stadion koji je nazvan po njemu, sa kapacitetom koji će kasnije biti proširen na 6.350 mesta.

Međutim, priroda nemačkog sistema ne znači da je gospodin Hop vlasnik kluba, jer klubom i dalje upravljaju članovi koji uvek zadržavaju većinsko pravo glasa; on je samo finansijska podrška dok klubom neposredno rukovode drugi ljudi, trenutno predsednik Peter Hofman i direktori Peter Gerlih i Frank Bril. Uglavnom, Hop je u mladosti bio član omladinskog pogona Hofenhajma te otuda i njegova želja da pruži novčanu podršku, koja je odmah donela rezultat budući da je klub 2000. godine ušao u Oberligu Baden-Virtemberg, tada četvrti rang takmičenja a danas, nakon reforme 2008. i uspostave 3. lige — peti.

Već naredne sezone, FK Hofenhajm je osvojio prvo mesto na tabeli i izborio plasman u ondašnju Regionalnu ligu „Jug“, što je dakle tada bio treći rang takmičenja. Tu se onda „krajhgauer“ (kako ih zovu po brdovitoj regiji Krajhgau iz koje dolaze) malo zatavorio. U svojoj prvoj sezoni završili su na trinaestom mestu, u drugoj i trećoj na petom, potom na sedmom, pa na četvrtom.

Kuća u selu Hofenhajm u bojama istoimenog bundesligaša. Foto: Wikimedia Commons/4028mdk09

Sezone 2003—04. prvi put su zaigrali u Kupu Nemačke, i stigli do četvrtfinala: u prvom su kolu izbacili Ajntraht iz Trira pa potom u drugom Karlsrue (tada drugoligaše, da ne kažemo „cvajtaše“), da bi u osmini finala bili bolji od bundesligaša Bajera iz Leverkuzena. Na kraju ih je zaustavio „cvajtaš“ (morali smo da kažemo) FK Libek. Za utehu, tih su godina u pet navrata stizali do finala Kupa Severnog Badena, i četiri puta ga osvajali.

Nakon propasti pregovora o spajanju sa dva druga kluba, FK Hofenhajm se okrenuo sam sebi, baš kao što i treba. Doveli su u klub igrače sa dugogodišnjim bundesligaškim iskustvom, poput Hrvata Tomislava Marića, doveli su mlade nade poput Sejada Salihovića, doveli su za trenera iskusnog stručnjaka Ralfa Rangnika koji trenutno kao sportski direktor privremeno greje klupu Lajpciga dok upravo Julijan Nagelsman, sadašnji trener Hofenhajma, ne bude preuzeo kormilo.

Proleća 2007. godine napokon su izborili plasman u 2. bundesligu i očajno počeli nadmetanje. Nema sumnje da su nakon četiri kola svi njihovi takmaci smatrali da je ovaj novopečeni „cvajtaš“ potencijalna vreća za udaranje; napokon, na svom su terenu od Vehena izgubili 3-2, pa sa Menhengladbahom na strani odigrali 0-0, pa pukli k’o zvečke 3-0 kod kuće od Minhena 1860, i opet ostali kratkih rukava u gostima Frajburgu porazom od 3-2.

Zamak Agneštal kod gradića Cucenhauzen nalazi se nedaleko od sela Hofenhajm. Slika je nastala pre restauracije, kada je zdanje i kompleks pretvoreno u klupski i trening-centar FK Hofenhajm. Foto: Wikimedia Commons/Schmelzle

Šesnaesti na tabeli, predviđeni za ispadanje, prežaljeni, dočekali su Osnabrik i tukli ga 3-1. Toga trenutka počeo je njihov neverovatni uspon, koji je kulminirao u 23. kolu kada su se nakon pobede od 1-0 na svom stadionu protiv Paderborna popeli na drugo mesto, sa kojeg ih niko nije skinuo do kraja prvenstva: posle 34 odigrane runde i 60 osvojenih bodova — šest manje od Menhengladbaha, identično trećeplasiranom Kelnu, sa dva više od četvrtoplasiranog Majnca na čijoj je klupi sedeo Jirgen Klop u svojoj poslednjoj sezoni u klubu — izborili su istorijski plasman u 1. bundesligu, najviši rang nemačkog klupskog fudbala, posle samo godinu dana provedenih u „Cvajti“.

Imajući u vidu da će, kada se klub jednom dočepa elite, postojeći stadion biti nepodesan i da na njemu zbog standarda neće moći da se igra prvoligaški fudbal, već 2007. počelo se u Štajnsfurtu — takođe omalenom selu opštine Zinshajm kojoj pripada i Hofenhajm (oba naselja su praktično predgrađa Zinshajma koji ima nešto manje od 36 hiljada žitelja) — sa gradnjom novog stadiona kapaciteta 30.150 mesta. Tako je početkom 2009. godine otvorena „Rajn-Nekar-Arena“.

Prva sezona u Bundesligi bila je preko svih očekivanja uspešna, s obzirom da je osvojeno visoko sedmo mesto i da je za plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope nedostajalo svega šest bodova. Predvođeni Vedadom Ibiševićem i Dembom Bom, i naredne sezone su igrali prilično dobro, jer za novajliju u eliti nije mala stvar ni jedanaesta pozicija, koja je ponovljena i u naredne dve sezone.

Rajn-Nekar-Arena, stadion FK Hofenhajm. Foto: Wikimedia Commons/Radosław Drożdżewski/Zwiadowca21

Međutim je sezona 2012—13. bila vrlo loša, i klub se borio sa opstanak; vraćanje u „Cvajtu“ izbegnuto je u baražu pobedom nad Kajzerslauternom ukupnim skorom 5-2, sa dva gola koja je u prvom meču postigao izvesni Roberto Firmino. Ovaj fudbaler za koga danas zna svako ko prati fudbal, naredne je sezone postigao 16 a namestio 12 golova i osvojio bundesligašku nagradu za najveće otkrovenje sezone. Istovremeno je Hofenhajm imao vrlo neobičnu statistiku: osvojili su deveto mesto sa trećim najboljim napadom koji je dao 72 gola, i drugom najgorom odbranom koja je poklekla 70 puta.

Sezona 2014—15. bila je uspešnija i klub se ponovo približio plasmanu u kvalifikacije za Ligu Evrope: osvojili su osmo mesto i samo su ih dva boda delila od „evropske“ Borusije iz Dortmunda. Potom je ponovo usledila loša sezona, kom prilikom su za dlaku (čitaj: jedan bod) izbegli relegacioni baraž.

Oktobra 2015. za novog trenera imenovan je tada 28-godišnji Julijan Nagelsman (rođen 1987), ali je bilo dogovoreno da klupu preuzme tek početkom naredne sezone; međutim je Hub Stevens, vršilac dužnosti šefa struke koji je zamenio Markusa Gizdola, morao da se povuče februara 2016. iz zdravstvenih razloga pa je uprava Hofenhajma aktivirala ugovor sa Nagelsmanom pre vremena.

Julijan Nagelsman, trener FK Hofenhajm. Foto: AP/Tanjug

Trenutak nije mogao biti rđaviji: ekipa je kuburila na dnu tabele, na pretposlednjem sedamnaestom mestu, sa sedam bodova zaostatka za sigurnošću petnaeste pozicije. Pod Nagelsmanom — koji do tog trenutka nikada nije vodio prvi tim već je u Hofenhahmu jedne godine bio pomoćnik glavnog trenera a potom trener omladinaca — četa sa „Rajn-Nekar-Arene“ slavila je u sedam od preostalih četrnaest kola i opstala ponovo za dlaku (čitaj: jedan bod).

Tada počinje eksplozija njihovih dobrih rezultata, čija priča (uprkos kritikama zbog Hopovog novca) vrlo lepo svedoči o superiornosti nemačkog sistema u odnosu na ostale evropske zemlje, o čemu smo već opširno pisali (navijači ostalih klubova ih kritikuju i zbog nemanja tradicije, zbog nepostojeće navijačke baze, zato što su iz beznačajnog omalenog sela, i tako dalje).

Nagelsman dovodi Andreja Kramarića, Kerema Demirbaja i Sandra Vagnera, i nakon nešto slabijeg starta (četiri remija u prva četiri kola), tim se postepeno penje na tabeli i krajem oktobra stiže do visokog trećeg mesta. Narednog su proleća odigrali dva istorijska meča: prvo su kod kuće rezultatom 1-0 tukli minhenski Bajern a potom u gostima Kelnu remizirali 1-1, čime su osigurali „evropu“.

Ali tu nije bio kraj jer su na kraju uspeli da osvoje četvrto mesto, čime su izborili plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona. To je propalo jer ih je u doigravanju izbacio Liverpul, u čije je redove dve godine ranije upravo iz Hofenhajma stigao Firmino, koji je u revanšu na Enfildu protiv svog bivšeg kluba postigao gol („crveni“ će, kao što znate, na kraju stići do finala). Ipak, „krajhgauer“ je te sezone igrao Ligu Evrope, i to vrlo loše: bili su poslednji u grupi sa Bragom, Ludogorecom i Bašakšehirom; no to je i razumljivo za klub bez međunarodnog iskustva.

Slavlje fudbalera Hofenhajma. Foto: Tanjug/Ap

Da su jak tim, da su četa na koju se može i mora računati, da su ekipa koja se ne sme potcenjivati, pokazali su međutim te sezone u Bundesligi jer su načilili korak dalje osvajanjem trećeg mesta, ispred Borusije iz Dortmunda sa kojom su delili isti broj bodova (55) ali imali za dlaku bolju gol-razliku (+18 naspram +17; zanimljivo, Leverkuzen je na petom mestu imao takođe 55 bodova, ali gol-razliku od +14).

Usled promene propozicija, i četvrto mesto im je garantovalo direktan plasman u najkvalitetnije svetsko fudbalsko takmičenje, a kamoli treće. Kao što verovatno znate, sada se nalaze u grupi Lige šampiona sa Mančester-Sitijem, Lionom i Šahtjorom iz Donjecka. U četiri dosadašnja odigrana meča, odigrali su sa „krticama“ 2-2 u Harkovu, zatim nakon ranog vođstva izgubili od Sitija 2-1 kod kuće, potom na svom terenu odigrali 3-3 sa Lionom i konačno sa istim protivnikom 2-2 u Francuskoj.

Vrlo je moguće da će Hofenhajm izboriti evropsko proleće (u preostala dva kola dočekuju Šahtjor, direktnog rivala za treće mesto, pa gostuju Pepovoj četi), a nije nezamislivo ni da se desi čudo te da se plasiraju u osminu finala Lige šampiona, ako odigraju dobro do kraja i ako im se poklope kockice. Teško je, ali nije nezamislivo.

>>> Samo bod razlike deli Totenhem i Čelsi, i jasno je da je ovo vrlo važan duel za obe ekipe u borbi za titulu. Kvota na Totenhem je 2,70, na iks 3,25, a na Čelsi 2,65. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Totenhem - Čelsi.

>>> Fulam je smenio Jokanovića, a novom menadžeru Ranijeriju je olakšavajuća okolnost što prvi meč igra kod kuće protiv Sautemptona, koji je veoma loš ove sezone. Kvota na keca je 2,45. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Fulam - Sautempton.

>>> Roma je u dobrom raspoloženju otišla na pauzu, a Udineze u poslednjih sedam mečeva ima šest poraza. Jasan signal da je dvojka blizu, a kvota je vrlo dobra - 1,80. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Udineze - Roma.

>>> S obzirom na to da danas igraju Atletiko i Barsa, Real bi pobedom u Eibaru mogao da se približi vodećim ekipama. Kvota na dvojku je 1,55. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Eibar - Real Madrid.

>>> Prvo mesto na talonu - Atletiko čeka Barselonu, koja je u poslednjem kolu poražena kod kuće od Betisa (3:4). Kec nosi kvotu 2,95, a dvojka 2,45. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Atletiko Madrid - Barselona.

>>> Dortmund je u strašnoj formi, dao je tri gola Bajernu, a kvota da će slaviti u Majncu, uz ukupno bar tri gola (2&3+) je 2,20. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Majnc - Dortmund.

>>> Nišije najavljuju borbu za titulu, a koliko je to realno, videćemo večeras (19.00), kada im u goste stiže Zvezda. Kec je čak 5,60, dvojka 1,55, a iks 3,90. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Radnički Niš - Crvena zvezda.

>>> Ovaj meč za mnogo ljudi je više od fudbala, čak i više od života! Posle 2:2 u prvoj utakmici River i Boka igraju revanš finala Kopa Libertadores na Monumentalu. Staće život u Argentini na ta dva sata - kvota na River je 2,30, na River 3,60, a na novi remi 2,95. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za River - Boka.

>>> Ni Partizan ni Zvezda ne dočekuju večiti derbi u sjajnoj formi. Ipak, Zvezda je dosad neporažena u ABA ligi i favorit je s kvotom 1,55, dok je kvota na domaće crno-bele 2,70. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Partizan - Crvena zvezda.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdjan

    24. novembar 2018 | 08:29

    Sjajan tekst, svaka cast na objavi. Inace bio sam u selu Hof. igrom slucaja imam tamo rodbinu i igrom slucaja sam radio ogradu ispred njihovog stadiona. Stadion kapaciteta 30.000 hiljada izgleda extra. Cesto odem na utakmice bundes lige kada se zadesim tamo. Nadam se da ce i ove sezoneo obezbediti LŠ. Sve najbolje im zelim!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA