≫ 

Dok su moji vršnjaci pili alkohol, ja sam išao u školu i na fudbal: Golovi protiv Bajerna nisu slučajnost, Tadić igra sezonu iz snova!

Srpski vezista je protiv nemačkog giganta još jednom pokazao koliko mu je legla selidba u Amsterdam

  • 3

Nisu ona dva gola protiv Bajerna nikakvo iznenađenje za Dušana Tadića koji trenutno igra sezonu iz snova!

Oni su samo kruna sjajnih partija koje Srbin pruža otkako se letos iz Sautemptona preselio u redove Ajaksa. Pogotovo u Ligi šampiona gde je na šest utakmica ''direktan krivac'' za sedam golova. Dao ih je pet i još dva puta je asistirao.

Odluka ''samo Ajaks i niko više'', koju je letos doneo pred kraj sezone u Premijer ligi, verovatno mu je jedna od najznačajnijih koje je doneo u svom životu.

Od mučenja u Sautemptonu, gde je nekoliko puta bio i na udaru navijača, postao mje glavni igrač slavnog holandskog kluba. Da se razumem, Tadić je  u dresu Svetaca ove poslednje sezone na nekim mečevima bio ta prevaga koja je možda i spasila Sautempton ispadanja, ali je bilo evidentno da mu tamo ne prija.

- Dok sam bio u Sautemptonu bilo je sjajno, ali to u isto vreme uzima dosta od tvog tela, troši ga. Znao sam šta mogu da očekujem u Holandiji, čist fudbal, a to je najbolja stvar za mene. Na sve to Ajaks igra u Ligi šampiona i takmiči se za titule. U momentu kada mi je menadžer krajem prošle sezone rekao da je Ajaks jedan od zainteresovanih klubova, bilo mi je sve jasno.

Tadić u dresu Svetaca Foto: Profimedia/AFP

- Postalo je ili u Ajaks ili nigde. Tako sam mu rekao. Nisam hteo da čujem za ponude iz drugih zemalja. Posle četiri godine u Premijer ligi moje telo je bilo spremno za drugačije takmičenje. Nema igre po zimi, pa onda kada dođe kraj sezone tvoje telo je skroz gotovo - rekao je Tadić nedavno u velikom intervjuu za “Voetbal International”.

Tadić je za četiri sezone u PL dao 20 golova za Sautempton, dok je dodao još jedan u kupu. Od trenutka kada je zadužio dres Kopljanika, srpski plejmejker je već stigao do kvote od 16 golova u svim takmičenjima.

Osam je dao u šampionatu, isto toliko u kvalfikacijama i grupnoj fazi Lige šampiona, a zabeležio je i šest asistencija u Erediviziji.

Ipak, ''desetka'' Orlova čvrsto stoji na zemlji.

Tadić slavi gol protiv Bajerna Foto: Tanjug/AP

- To su samo brojevi, ništa više. Fudbal nije individualni sport. Ne smemo da uzimamo statistiku kao najvažniju. Lepo je kada su brojke dobre, ali to ne cenim dok kao tim ne igramo dobro. Želim da uradim nešto za Ajaks, da pomognem mladim igračima, da budem od koristi. To može da bude kroz golove i asistencije, ali i kroz neke druge strane. Koje se ne vide u statistici - rekao je Tadić u pomenutom intervjuu.

Kada smo se već dotakli tih reči koje je rekao Holanđanima, osvrnućemo se i na njegove fudbalske početke.

Tačnije, odakle mu talenat, kako je stigao u Vojvodinu, a posle i u Holandiju gde je nosio dresove Groningena i Tventea.

- Stao sam prvi put na fudbalski teren sa šest godina. I nisam želeo da ga napustim. Sa 14 me je želela Vojvodina, sa sjajnom fudbalskom školom. Nešto kao Ajaks, samo na Balkanu. Morao sam da se preselim sa sestrom u Novi Sad. Tada sam naučio kako da stanem na noge. Moj otac je bio jako dobar fudbaler - rekao je Tadić i dodao:

Tadić pogađa mrežu AEK-a Foto: Tanjug/AP

- Imam talenat na oca. On se bolje služio desnom nogom, igrao je na sredini. Samo, živeo je u selu, pa nije imao novca da napravi profesionalnu karijeru. Morao je da radi. Drago mi je što sam ga učinio ponosnim svojim dostignućima. Zna da bude vrlo kritički nastrojen. Kada odgleda moj meč kaže mi šta sam radio dobro, ali posebno ono što bi trebalo bolje da radim sledeći put. Ako sam želeo da budem bolji od drugih morao sam da živim za to.

- Kada su moji vršnjaci koji su mogli svašta sa loptom išli da piju alkohol, ja sam vreme provodio u školi i na fudbalu. Radio sam dosta na fizičkoj spremi, da budem jači. To nije bio luksuz već potreba. Igrao sam mečeve kao napadač protiv prljavih igrača koji samo gledaju kako da te udare i uplaše. Shvatio sam da moram da budem jak i da ih se brzo otarasim. Tako sam postao bolji i stigao do Holandije.

Što se tiče partija u reprezentativnom dresu, Tadić je jedan od najzaslužnjih za odlazak Srbije na Mundijal! Nakon gostovanja Gruziji u Tbilisiju, bio je zaslužan za 11 od 12 golova Orlova.

Tadić u prodoru na SP protiv Kostarike Foto: AP/Tanjug

Posle toga je učestvovao još kod četiri gola, mada nije ni igrao sve mečeve. Gol i asistencija u Ligi nacija, ali i činjenica da je promašio dva penala.

Od njega se u 2019. dosta očekuje. kako selektor Mladen Krstajić u kvalifikacijama za EP, tako i trener Ajaksa u borbi za titulu i osmini finala LŠ.

- Drugo poluvreme protiv Bajerna je primer kako mi igramo. Ne želim da budemo arogantni, ali će sada svi da misle i o nama. Teško je reći koliko možemo u Ligi šampiona. Zavisi i od žreba, ali niko neće biti srećan što igra protiv nas. Čak i najveći klubovi. Možemo mnogo. A to je baš ono čemu sam se nadao kada sam odlučio da se vratim u Holandiju - jasan je bio Dušan Tadić.

(Telegraf.rs/M.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • keki

    13. decembar 2018 | 14:09

    Vodja Ajaksa pravi.

  • @ Kiki

    13. decembar 2018 | 13:04

    Tako je u životu Neko se muči i ubire plodove svoga rada A neko uživa i kupuje na sniženjima Ne može i jare i pare Svaka čast momak SREĆNO

  • joakim

    13. decembar 2018 | 22:25

    Tadic moze biti primer za nasu omladinua

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA