≫ 

Strašan defanzivac i loš šuter koji je bio u paketu sa Zagorcem: Šta MVP G-lige nudi Zvezdi? (VIDEO)

Najnovije pojačanje Crvene zvezde nije toliko poznato ime na ovim prostorima, ali može štošta da "donese na sto". Za početak pedigre MVP igrača američke Razvojne lige

  • 23
1083595038 Foto: Guliver/Matthew Stockman/Getty Images

Zvezda je u subotu objavila da svoj "zid" igrača za narednu sezonu kompletira još jednim imenom - Lorenco Braun. Mnogi navijači crveno-belih su stavili prst na čelo pitajući se kako ne znaju za igrača koji je do januara igrao za sada vladajućeg šampiona NBA lige.

Ovaj plej rođen 1990. u Rouzvelu karijeru je počeo na univerzitetu NC Stejt, odakle će posle tri sezone izaći na draft. I pre drafta će biti deo nekoliko trejd paketa.

U jednom ga je Minesota dobila u razmeni sa Nju Džersijem za prava na Bojana Bogdanovića, u drugom je bio poslat u Nju Orleans zajedno sa pikom sa kog će biti izabran Rade Zagorac, da bi ga na kraju Minesota izabrala 2013. sa 52. mesta.

Zanimljivo je da nije zaigrao u Timbervulvsima, već je karijeru u NBA te godine počeo u Filadelfiji. Čudan put i početak jedne košarkaške priče u kojoj se često selio i bio epizodista u nekoliko NBA ekipa.

Takav tok Braunove karijere trasirali su njegovi aduti, ali i njegove mane. Dok će Milan Tomić i uprava Zvezde od njega moći da očekuju dobar i pravovremen pas, neće u napadu moći previše da računaju na Lorencov šut.

Bar ne ako je verovati Braunovom stilu igre u karijeri do sada. Lorenco je čovek koji svoju igru bazira na dodavanju, odbrani i prodoru.

Nizak odskok pri izbacivanju lopte ka obruču svedoči koliko Braun igra nogama na zemlji kao plejmejker i ne upušta se u avanturu šuta spolja koji je u NBA tokom karijere pogađao u očajnom procentu od svega 17 posto.

Tokom prošle sezone je bio na 21,4 odsto sa distance. Skromne su mu i brojke u kolonama za poene i asistencije pa je od 2013. do sada u NBA imao 2,8 poena, 1,5 skokova i 1,8 asistencija po meču.

Šut iz igre je bio na 36,4 posto i sve to ne deluje preterano ohrabrujuće, dok se ne sagledaju i Braunovi plusevi.

Ovo je još naglašenije jer se na početku karijere nije tako dobro snalazio u pik end rolu, a kako nije primarno šuter, to je rak rana koja ne može da se nadomesti samo odbranom.

Momak visok 196 centimetara nije često bio aktivan ni u igri na postu, mada je u odnosu na mnoge plejmejkere viši i ima mismeč kada igra leđima.

Deo navedenih nedostatak je u međuvremenu nadomestio i trebalo bi da se dobro snađe u evropskoj košarci.

Agresivan je u odbrani bez lopte, pa će se tako kao osica lepiti za svog igrača bilo da ovaj beži oko bloka ili ide ispod njega. Iz takvih situacija dugim rukama ume da ukrade loptu i istrči kontru.

Ide i na skok, a prednja promena je za respekt. Braun zna da veže po nekoliko driblinga u jednu i drugu stranu pre nego što vidi prostor za prolaz do koša i tako stvara višak iz kog obično profitiraju saigrači.

Ne preza od kontakta kada završava na obruču, ali se ne oseća komforno kada mu je jedina preostala opcija šut, makar to bilo i na tri do četiri metra od koša.

Zbog toga ima situacija kada produži korak, a onda se istegne da bi loptu položio u koš umesto šutirao. Loptu pri polaganju izbacuje jednom rukom neretko na prvom koraku i deluje kao da žuri sa završnicom.

Sve ono pozitivno što nije mogao da dokaže u NBA na 103 utakmice u dresovima Minesote, Filadelfije, Finiksa i Toronta, pokazao je u G-ligi.

Igrao je za filijalu Toronta, Reptorse 905 i tamo je priča bila drugačija. Razmahao se u sezoni 2017/2018 pa su po 20, 30 poena, sedam, osam i više asistencija postali redovna pojava.

U prilog tome svedoče i bolje brojke nego u NBA. Igrajući u razvojnoj ligi pretprošle sezone je imao 18,8 poena u proseku na 32 utakmice. U Razvojnoj ligi je odigrao ukupno 107 utakmica i ima prosek od 18,5 poena uz značajno bolji šut za tri - 35,2 odsto.

Svaka kolona je bila bolja, pa je imao 5,4 skoka i 6,3 asistencije. Doduše, kao glavni distributer lopte imao je i tri izgubljene lopte ali u bržem sistemu. To je donekle anulirao sa 1,8 ukradenih, što je vrlo bitan adut za crveno-bele.

Nema sumnje da bi ime Miloša Teodosića koji iza sebe ima titulu Evrolige sa CSKA i koji je osvedočeni zvezdaš više prijalo navijačima. Sličan je slučaj i sa Stefanom Markovićem ili Stefanom Jovićem, ali su sada sve to zatvorene priče.

Jović je otišao u Himki, Marković u Virtus, kao i Teo, što je Braunu otvorilo vrata da u Beogradu pokaže zbog čega su ga Čović i sportski sektor kluba sa Malog Kalemegdana uopšte pozvali u srpsku prestonicu i najjači tim na Jadranu.

Braun će imati i zahtevan zadatak da pored reputacije jednog od najboljih defanzivaca G-lige to pokaže i u Evropi i Evroligi koju će "Zvezdin zid" igrati od jeseni.

Možda neće sa sobom doneti šut iz izolacije poput Tejlora Ročestija ili Feldinovo samopouzdanje da šutne i kada mu ne ide, dovoljno je što će biti okružen Beronom, Dženkinsom, ali i Simanićem, Odžom i ostalim igračima, od kojih jednima treba da baci loptu na iskakanju za tri, druge da spoji sa obručem, što je zadatak kome je Lorenco Braun više nego dorastao.

VIDEO - Legendarni glumac delio pehar i medalje košarkašima Zvezde

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    4. avgust 2019 | 18:01

    Imamo mi sutera dosta.Bitno je da je dobar defanzivac,asistent, da ima dobar prodor...

  • Boki

    4. avgust 2019 | 17:56

    Ni Regland nije imao sut, odbrana katastrofa a i nizi je 12cm od Brauna, sto se tice Brauna da ima sut bio bio u nba sa ogromnom platom ne bi ni dolazio u evropu

  • Saki

    4. avgust 2019 | 18:19

    Imamo mi dosta sutera u ekipi Braun nam donosi sve ono sto nam treba asistencije ovaj tim Zvezde je brutalno dobar kod partizana opet cirkus sa amaterima ima da se odmah raspadnu kao bivsa juga

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA