≫ 

Evo zašto je bio penal za Partizan protiv Junajteda: Sudijski ekspert o najspornijem detalju meča!

Raka Đurović smatra da je španski arbitar oštetio crno-bele

  • 86
Raka Đurović o spornoj situaciji, Partizan Mancester Printskrin: Arena Sport/Youtube/SOS kanal - emisije

Mnogo bure izazvala je arbitraža španskog sudije Havijera Estrade Fernandeza u Humskoj na utakmici Partizana i Junajteda. Bez sumnje Španac je pao na testu na stadionu Partizana, jer je svojim odlukama direktno skrojio rezultat, a čak su mu i crno-beli na svom zvaničnom sajtu posvetili tekst pun kritika.

Najsporniji momenat dogodio se u 66. minutu, kada igranje rukom od strane Brendona Vilijamsa nije okarakterisao kao kazneni udarac za Partizan.

Naime, Nemanja Miletić je posle centaršuta i vazdušnog duela prvi došao do lopte, udario je glavom, koja je zatim udarila Vilijamsa u glavu, a potom ga pogodila u ruku.

Mnogi su različito tumačili ovu situaciju, a Telegraf je pozvao sudijskog eksperta u Srbiji, bivšeg fudbalskog arbitra i nekadašnjeg člana Sudijske komisije FSS-a Raku Đurovića, da nam otkloni sve dileme.

On tvrdi - bio je čist penal za Partizan!

Evo i objašnjenja:

- Odbrameni igrač je zakasnio, kasni jedno pola metra i zbog toga što kasni kreće onako ukoso u skok prema protivniku i instinktivno rukama pokriva prostor. Znači on nije u duelu pa da može da se tumači da ga je lopta pogodila u bilo koji deo tela, u glavu ili rame, pa onda u ruku, pa se onda neće sankcionisati.

- Drugo, to tumačenje da lopta kada udari igrača u glavu, pa onda u ruku i da onda neće biti penal, ne može da se prihvati u svim situacijama. To je neka vodilja kada su igrači direktno u duelu i kada ne kontrolišu ništa, a ja uvek tvrdim da onda kada odbrameni igrač kasni sa intervencijom, pa se baca da pokrije prostor, ili u skok ide čisto da bi ometao protivnika, onda preuzima svaku odgovornost i ako ga lopta pogodi u ruku, smatra se da je igrao rukom, jer on nema pravo kao golman da pokriva rukama prostor - priča Đurović za Telegraf i onda detaljnije objašnjava situaciju.

FK Partizan, FK Mančester Junajted, Manchester United Burni protesti igrača Partizana posle nedosuđenog penala; Foto: A. Nalbantjan

- Po mom mišljenju ni malo dileme nemam iz tog razloga. Da su u skoku bili jedan pored drugog i da se onda lopta odbila od bilo kog igrača i skliznula u ruku odbramenog igrača, onda ne bi bila ruka. To je ta mala razlika koja vam daje pravo da tumačite. Kasnio je igrač Junajteda sa intervencijom i tačno se vidi po njegovom položaju, on skače ukoso prema Miletiću i zato mu ruka onako ide, jer to radi da bi ometao prostor, tako da nemam ni malo dileme da je Partizan oštećen u ovoj situaciji - konstatuje Raka Đurović.

Bunili su se igrači Partizana i za dve druge situacije, ali Đurović smatra da tu nije bilo elemenata za kazneni udarac, za razliku od one prve.

- Za onu drugu situaciju kada se tražila igra rukom, moram da kritikujem reditelja prenosa, jer je neverovatno da ako pričamo o potencijalnoj ruci, to apsolutno ne vidimo, ali ja nisam video da je bilo elemenata za penal. I ja sam gledao meč putem TV ekrana i nismo videli ponovljeni snimak. Isto i ona situacija rame o rame kada je igrač Partizana bio u duelu sa Džonsom, mislim da nije bilo elemenata za prekršaj i tu nemam nikakve dileme za te dve situacije.

Smatra da nema nikakve dileme ni za penal za Junajted, smatra da je Miletić zakasnio sa reakcijom.

- Nema dileme, odbrameni igrač je zakasnio. Na našim prostorima se odbrambeni igrači previše opuštaju, naročito iz velikih klubova i oni nonšalantno uklizavaju u kaznenom prostoru. To je ta navika koja je preneta iz naše lige - zaključio je Raka Đurović za Telegraf.

(D. Uštević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grobari

    25. oktobar 2019 | 18:21

    Rako pre da nije bio kazneni udarac! Čuj, nebitno je ako je udarila prvo u glavu! Sad malo govoriš nešto i u korist Partizana jer inače stalno '' pokrivaš '' Zvezdin sudijski lobi i cirkus na terenima!!!

  • Pp

    25. oktobar 2019 | 14:20

    Bio je i čist gol za Zvezdu u derbiju pa nikom ništa...

  • UEFA MAFIA

    25. oktobar 2019 | 13:48

    Pazite ovako, bio je penal slazem se a takodje svi koji su objektivni moraju da priznaju da je partizan POTPUNO zasluzio da ostane neporazen, realan rezultat je bio 1:1 na kraju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA