Otpisala ga 4 trenera Partizana, ali on nije odustao: Neverovatna priča diskretnog heroja Humske!

Za godinu dana levi bek crno-belih kod četiri trenera nikada nije bio prvi izbor, ali je kod svakoga od njih uspevao da se izbori za mesto pod suncem

  • 12
Slobodan Urošević Slobodan Urošević; Foto: MN Press

Stresna je 2019. godina bila za Partizan, podjednako za ceo klub, jer se tek u drugoj polovini digao kao feniks iz pepela i počeo da opravdava renome velikana, i fudbalere koji su u nekoliko meseci promenili čak četiri trenera (Miroslav Đukić, Žarko Lazetić kao prelazno rešenje, Zoran Mirković, Savo Milošević) i praktično doživljavali uspone i padove, lepe i ružne stvari preko noći.

Nekolicina prvotimaca bi mogla da “napiše knjigu” šta su sve doživeli i preživeli, počevši od Bojana Ostojića, koji je do dolaska Sava Miloševića praktično bio prežaljen igrač, jer mu je isticao ugovor, a mesecima pre toga je “precrtan”, te je igrao nožni tenis sa Sašom Ilićem. Novi stručni štab mu je dao novu šansu, potpuno ga vratio u život, što je iskusni igrač vratio golom u finalu Kupa Srbije, zbog čega je kasnije nagrađen i novim ugovorom, iako je praktično tokom letnjih priprema bio na probi.

Ništa bolje nije prolazio ni Sejduba Suma, koji je kod bivšeg trenera Miroslava Đukića leta 2018. dobio novu šansu da dokaže da je pojačanje vredno 1,6 miliona evra. Prošao je pripreme, ali kada su počele takmičarske utakmice ekspresno je preseljen na klupu da bi posle odlaska Đukića novi šef struke Zoran Mirković rekao da mu nije potreban i poslao ga na pozajmicu u Izrael.

Devet meseci kasnije klub je saopštio Sumi još pre početka priprema da traži novu sredinu i tako bi verovatno i bilo da Savo Milošević, na konto snimaka koje je pogledao, nije poželeo i sam da uveri u mogućnosti Gvinejca. Već posle prvog dela priprema na Zlatiboru rekao je u etar da će Suma biti nosilac igre crno-belih u tekućoj sezoni, a sve ostalo je istorija...

Još nekoliko fudbalera bi svakako moglo da ispriča svoju priču, ali kada se podvuče crta, čini se da će jednoga dana Slobodan Urošević ipak moći da ispriča najživopisniju priču deci i unucima šta je sve preživeo za godinu i po dana u Humskoj.

Četiri trenera - četiri mišljenja

Slobodan Urošević Nije odustajao kada god je bio otpisan; Foto: Marko Jovanović

Levi bek crno-belih bi mogao da posluži kao primer svakom dečaku na svetu, jer je u pomenutom vremenskom periodu promenio četiri trenera, ni kod jednoga nije bio prvi izbor, ali se kod svakoga od njih trudom, radom i profesionalnim odnosom izborio za status prvotimca, te je, po našem skromnom mišljenju, zaslužio epitet “Diskretnog heroja crno-belih”.

Prošlu sezonu, u mandatu Miroslava Đukića, potom i Zorana Mirkovića, koji ga je nasledio već tokom leta, Urošević je počeo kao treći izbor na poziciji levog beka. Prednost su imali i Zlatan Šehović i Nemanja G. Miletić. Priliku je dobijao samo u Kup utakmicama, dok u prvih deset mečeva Superlige jedva da je stigao i do klupe za rezervne igrače.

Tek u 10. kolu, kada se Nemanja G. Miletić okliznuo na meču sa Radničkim u Nišu i omogućio domaćinu remi (2:2), trener Mirković je posegao za promenom, te je do kraja jeseni i čuvenog meča sa Mačvom u Humskoj, po snegu, bio nezamenljiv u prvoj postavi.

Posle zimske pauze – Urošević ponovo nije bio stater. Na pet mečeva prolećnog dela sezone, u kojima je crno-bele predvodio Mirković nije dobijao priliku, kao ni u “prelaznom periodu”, na meču sa Spartakom koji je vodio Žarko Lazetić. Nije ga bilo ni u planovima Sava Miloševića na samom početku mandata, pa je propustio utakmice sa Napretkom u Kupu i prvenstvu, da bi konačno šansu dobio u pobedi nad Čukaričkim, kada je status i počeo da mu se menja.

Do kraja prošle sezone Urošević je delio minutažu sa Zlatanom Šehovićem, ali je po pravilu kod Miloševića dobijao šansu na važnijim i težim utakmicama, uključujući i polufinale Kupa Srbije sa Radničkim, odnosno finale sa Crvenom zvezdom, pa se pretpostavljalo da defanzivcu sledi mirniji period u karijeri i da je Partizan rešio pitanje levog beka na duže staze.

Precrtan i kod Miloševića, ali...

savo milošević Savo Milošević takođe nije računao na Uroševića u jednom momentu; Foto: MN Press

Ipak, novi šok za igrača je usledio po okupljanju za novu sezonu. Savo Milošević je sastavio spisak igrača na koje ne računa, a na njemu se ponovo našao i Slobodan Urošević! Sa pomenutom grupom, koja je sebe u šali nazivala “otpisani”, trenirao  je odvojeno od ostatka ekipe, često i bez trenera, bez jasnog plana, satnice, ideje šta dalje. Jer, ne može se preko noći naći novi klub, pogotovo ako imate status “precrtanog igrača”.

Delio je Urošević sudbinu sa još devetoricom momaka, dok je ostatak tima uveliko radio na Zlatiboru, ali mu se sreća osmehnula između dva dela priprema. Angažovanje Rajka Brežančića iz Ueske je kasnilo zbog sertifikata, a i struka je imala informaciju da iskusni igrač dolazi iz duge pauze zbog povrede butnog mišića.

Novca za novu kupovinu nije bilo, pa je odlučeno da na drugu fazu rada bude poveden i Urošević, da “zakrpi rupu” dok se Brežančićeva papirologija i fizičko stanje ne sredi. Taj momenat je zapravo i preokrenuo sudbinu fudbalera, koji je iznenada dobio “slamku” za koju može da se uhvati.

Slobodan Urošević, FK Partizan Slobodan Urošević sa saigračima posle osvajanja Kupa Srbije; Foto: MN Press

Prošao je fazu uigravanja, počeo je kvalifikacije za Ligu Evrope sa Konahs Kijem, odigrao kompletan prvi meč, dobio priliku i revanšu, a već protiv Malatijespor u 3. kolu kvalifikacija i sam Milošević je definitivno prelomio ko je prvi izbor na levom beku. Usledio je potom i plasman u grupnu fazu, pobeda u derbiju... Odluka je bila jasna: status levog beka je "zacementiran”, jer nijedan trener neće menjati tim koji igra dobro i pobeđuje, ma kakve igračke alternative imao na raspolaganju.

A Slobodan Urošević? Kakav god mu bio status narednog proleća (verovatno ni on sam više ne može da tvrdi ništa), definitivno može da ispriča svoju priču i bude primer svakom detetu koje reši ili je već počelo da se bavi fudbalom. Prmer da nikada ne treba odustajati, gubiti veru i nadu, jer je za godinu i po dana prošao sve najgore i najbolje. Zato je “Diskretni heroj” ovog tima Partizana.

Video: Miloš Vazura o dolasku Dejana Stankovića na klupu Zvezde

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djoma

    2. januar 2020 | 14:22

    Nije imao pojma pre, a nema ni sada..Pisete kao da je u pitanju Roberto Karlos licno.

  • Realan

    2. januar 2020 | 15:29

    Dečko je super igrač radi posao odlično po levoj strani i u odbrani a i kad krene napred je koristan.Šteta samo što su olako pustili malog zakarića da ode on je bas dobar fudbaler ali izgleda da on nije bio strpljiv da čeka šansu kao urošević...

  • Nije da nije ali..

    2. januar 2020 | 15:43

    Ne treba gresiti dusu odigrao je svoje solidno.. Uvek borbeno I srcem... Želja mu nije sporna... Ali Partizan uvek trazi vise.. A ovo je njegov gornji limit.. posle zimskih pri prema bice rezerva brezancicu.. A Morace da razigravaju I sehovica... Tako da je najbolje da ode..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA