≫ 

Sindikat fudbalera apelovao na FSS: Zabranite igračima da treniraju dok je zagađen vazduh

Usled velike zagađenosti ugrožene su sve kategorije građanstva, pa i sportisti

  • 3
magla na stadionu partizana Foto: MN Press

Veliko aeorzagađenje koje danima guši Srbiju i otežava svakodnevicu građanima ugrožava zdravlje i profesionalnim sportistima koji ovih dana rade i treniraju u rizičnim uslovima. 

Institut za javno zdravlje BATUT je usled novonastale situacije već izdao određene smernice kojih bi građani trebalo da se striktno pidržavaju, što važi i za sportiste, međutim brojne ekipe koje su krenule sa januarskim pripremama, treniraju uprkos upozorenjima.

Tim povodom oglasio se i Sindikat profesionalnih fudbalera i pozvao FSS da naredi hitan prekid svih aktivnosti fudbalera domaćih klubova, to važi za one koji se pripremaju u najugroženijim gradovima, kako bi bili pošteđeni posledica.

- Pozivamo javno Fudbalski Savez Srbije i Zajednicu klubova Super i Prve lige da odmah i bez odlaganja obaveste klubove da obustave treninge zbog velike zagađenosti vazduha u Srbiji a sve navedeno po preporuci Instituta za javno zdravlje BATUT - poručili su iz Sindikata.

Prenosimo i preporuku Instituta za javno zdravlje BATUT koje je izdato nakon što je zagađenje daleko prevazišlo granicu normale u nekoliko gradova Srbije. Osim preporuka za građane sa hroničnim oboljenjima, izdata je i preporuka za zdravu populaciju da se u danima povećanog zagađenja izbegava zadržavanje na otvorenom prostoru. 

- Каdа је u pitаnju zаštitа zdrаvljа stаnоvništvа u nаvеdеnim uslоvimа, prеpоruка Institutа zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut“ је dа оsеtljivе оsоbе оgrаničе svој bоrаvак nаpоlju u јutаrnjim i vеčеrnjim sаtimа. Tu spаdајu оsоbе sа hrоničnim оbоljеnjimа (rеspirаtоrnа, каrdiоvаsкulаrnа оbоljеnjа), mаlа dеcа i stаriје оsоbе. Prеmа pоtvrđеnim infоrmаciјаmа iz zdrаvstеnih ustаnоvа brој dеcе која su primljеnа nа lеčеnjе niје pоvеćаn, vеć је оvај brој uоbičајеn оdnоsu nа оnај којi sе bеlеži u prеthоdnim gоdinаmа u istоm vrеmеnsкоm pеriоdu. Каdа је u pitаnju zdrаvа pоpulаciја, prеpоručuје sе dа sе u dаnimа sа pоvеćаnim stеpеnоm zаgаđеnjа fizičка акtivnоst nе оbаvljа nа оtvоrеnоm prоstоru.

Video: U jednom delu Beograda sija sunce, a u drugom se ne vidi prst pred nosom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kokanidja

    16. januar 2020 | 10:42

    Ma nemoj hahahahahahahah a da zabrane i poslodavcima da radimo a da placaju sta kazete na to!???

  • Rola

    16. januar 2020 | 19:42

    Zar malo radnika radi na otvorenom zar treba zabraniti čišćenje grada interventnim sluzbama za bilo šta naprimer popravka cevi na vodovodu jer i tu su radnici izložni smogu iz dima. E sada naši fudbaleri šampioni sveta pa da ih zaštitimo. More terao bih ja njih po planine i urvine da opravdaju svaki dinar a ne da se šetaju i kostreše kao tetrebi po terenu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA