≫ 

Bundesligaš optužen za rasizam zbog izbacivanja grupe Japanaca sa tribina

Red Bul Lajpcig sučen sa kritikama nakon što su redari na utakmici protiv Leverkuzena isterali "rizičnu grupu"

  • 2
FC Tottenham leipzig, FK Totenhem Lajpcig, Foto: Tanjug/AP

Nemački fudbalski klub Red Bul Lajpcig morao je da se brani saopštenjem od napada zbog optužbi za rasizam pošto se saznalo da su redari, sledeći instrukcije koje su im date, izbacili grupu od 20 Japanaca 10 minuta pošto je počela utakmica.

Incident koji je izazvao burne rakcije javnosti desio se na meču Red Bul - Lajpcig.

Izbacivanje grupe Japanaca pod izgovorom "da su rizična grupa i potencijalni prenosioci korona virusa" naišao je na osude u javnosti koje nisu jenjavale ni nakon što je klub u zvaničnom saopštenju poručio da je u pitanju bila greška.

- Klub je samo postupio prema preporukama Instituta "Robert Koh", osoblje koje se brinulo o bezbednosti ljudi na stadionu je intenziviralo provere određenih grupa za koje je postojala sumnja da predstavljaju rizik za ostale navijače - kaže se u saopštenju Red Bula.

- Nažalost, u ovom slučaju, usled velike nesigurnosti na ovu temu, kojom smo trenutno takođe pogođeni, napravljena je greška sa naše strane prema japanskim gostima. Imajući to u vidu, želeli bismo da se izvinimo - rečeno je iz tabora "Bikova", koji su poručili i da će kontaktirati pomenutu grupi japanskih navijača i pozvati iih da besplatno prisustvuju narednoj utakmici.

Ipak, izvinjenje nije vredelo da splasne tenzija kod određenog dela javnosti...

- Ovo se zove rasizam. Kao bivši žitelj Lajpciga i i dalje veliki navijač RB Lajpciga, duboko sam razočaran takvim ponašanjem - glasi kritika jednog "tviteraša", a sličnih je bilo više desetina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    3. mart 2020 | 17:54

    “Zivela EU, juuuuuuris u EU! Tamo je sve super, bajno, zivela EU! .......” katastrofa

  • Дејан Младеновић

    3. mart 2020 | 22:39

    немци нацисти то им је у генима

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA