≫ 

Čeka se "da" UEFA: Evropa dobija BeNe i Alpsku ligu, dva regionalna takmičenja? Šta će biti sa SFRJ?

Ova prva bi mogla da startuje već 2022. godine...

  • 4
UEFA, Liga nacija Foto: AP/Tanjug

Posle nekoliko dana žestoke borbe, UEFA je uspela da se odupre ideji o formiranju Superlige Evrope (ESL) koja bi privukla najbogatije klubove i verovatno uništila Ligu šampiona!

Međutim, iako je ESL doživela krah posle samo tri dana, o čemu je Aleksander Čeferin govorio u ispovesti, jasno je da će fudbal u skorijoj budućnosti doživeti određene promene. Liga šampiona je već najavila promenu formata 2024. godine, mada se uveliko radi na tome da se taj nov format krene da se primenjuje i ranije zbog svega ovoga što se dešavalo sa Superligom.

Ideja sa tim novim formatom ponovo ide na ruku bogatim klubovima, jer će se dosta teže ulaziti u grupnu fazu. Tražiće se kvalitet,d a se takmičenje ne razvodnjava, a tu su i specijalne pozivnice za velike klubove koji kroz šampinate neće ostvariti plasman.

Otuda i ne čudi što se ponovo potencira priča o nekim regionalnim ligama, sada i više nego ranije, a u centru pažnje su BeNe Liga i Alpska liga koje bi mogle uskoro da zažive.

BeNe liga skoro sigurno, jer su klubovi Holandije i Belgije dali saglasnost za istu i čeka se samo potvrda UEFA. Navodno, sledeća sezona bi trebalo da bude kvalifikaciona, dok će sezona 2022/23 biti premijerna.

Po devet proplasiranih ekipa iz Holandije i Belgije bi igrali BeNe ligu, u LŠ bi išla dva prva tima, dok bi treći, četvrti i peti išli u ostala UEFA takmičenja. Iz lige bi ispadala dva kluba, a u nju bi ulazili prvaci belgijske i holandske lige. Nešto slično kao u Premijer ligi BiH.

S druge strame, Alpska liga je još daleko od realizacije, a nju bi činili klubovi iz Austrije i Švajcarske. Tu bi imali Bazel, Jang Bojs, Salcburg, Sion, Rapid, Austriju, Šturm...

FK  Ajaks Roma, FC Roma Ajax Foto: Tanjug/AP

Ovakve i slične lige bi definitivno bile isplativije i davale bi samo najbolje Ligi šampiona, ali se postavlja pitanje šta bi onda bilo sa nacionalnim šampionatima.

Takođe, postavlja se pitanje i da li bi mogla da zaživi Regionalna liga bivše SFRJ o kojoj godinama unazad slušamo određene priče. U jednom trenutku se činilo i da je ostvarivo, ali je UEFA jasno rekla da na podržava tu ideju. Međutim, i UEFA je sada svesna da fudbal mora da se menja kako se ne bi dogodio novi slučaj "Superlige".

Dragan Stojković Piksi, Fudbalska reprezentacija Srbije Foto: MN Press

Doduše, selektor Srbije Dragan Stojković Piski je za Telegraf rekao da smatra da je Regionalna liga SFRJ teško ostvariva.

- Sve što se izdešavalo na tlu bivše nam zemlje, mislim da još nije spremno za tako nešto. Postavlja se pitanje organizacije, gde će biti sedište toga, ko će rukovoditi, mnogo je komplikovano. Možda regionalna liga u nekom periodu uspe, ali ne tako brzo. Da li će doći do nje ne znam, ako većina bude za to, naravno da ću podržati - poručio je Piksi.

>>> I Arsenal i Everton će teško do Lige Evrope, ali joj se još nadaju, pa njihov večerašnji (21.00) okršaj na Emirejtsu treba da donese uzbudljiv fudbal. Kvota na keca je 1,98, na dvojku 3,90, iks je 3,45, a GG3+ 2,50. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Arsenal - Everton.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd

    22. april 2021 | 12:22

    To su projekti za neke normalnije narode i države. Kod nas još nije završen ni drugi svetski rat.

  • ⚽⚽⚽⚽⚽

    22. april 2021 | 12:48

    Pre bi uspela rregionalna liga sa madjarima i (ili) bugarima.

  • Mire

    22. april 2021 | 12:42

    Ovo je jako dobra stvar ! Mogla bi i Srbija da formira takvu ligu recimo sa Grcima i Rumunima .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA