≫ 

Kako je Partizan došao do duple krune 2017? Pomogao emotivan video, ali i čvrsta ruka Nikolića

Akteri finala protiv Crvene zvezde podsetili se kako je teklo finale Kupa Srbije pre četiri godine

  • 17
Partizan - Kup 2017. godina Foto: MN Press

Fudbaleri Partizana će se u utorak od 19.00 časova u velikom finalu Kupa Srbije sastati sa ekipom Crvene zvezde. To će biti njihovo sedmo uzastopno učešće u završnom meču najmasovnijeg fudbalskog takmičenja u našoj zemlji.

Na portalu Telegraf.rs ste tokom današnjeg dana već mogli da ste podsetite finala iz 2015. i 2016. godine, a sada vam predstavljamo treće vezano učešće crno-belih u završnom meču Kupa. Sve do utorka, vraćaćemo se iz godine u godinu.

Treće uzastopno finale crno-beli su odigrali 27. maja 2017. godine na stadionu Partizana. Izabranici Marka Nikolića pobedili su ekipu Crvene zvezde rezultatom 1:0 pogotkom Nikole Milenkovića u 41. minutu i tako osvojili duplu krunu.

- Veliki pozdrav navijačima Partizana pred finale Kupa. Predstoji nam još jedan veliki derbi između Partizana i Zvezde. Sećanje na sezonu 2016/2017, mnogo puta sam govorio o tome, bez premca je daleko najlepši period u mojoj dosadašnjoj karijeri. Uvek se naježim kada se setim te godine, otvorenog autobusa, slavlja na stadionu, pa na ulicama Beograda sa hiljadama navijača i uopšte svega što je činilo tu sezonu - počeo je Nikolić.

- Naravno da je bila specifična priprema te utakmice, s obzirom na to da je bilo četiri dana između poslednjeg kola i finala Kupa, a imali smo i to veliko slavlje svi zajedno, jedno veliko emotivno pražnjenje. Tada je nastao i čuveni video sa članovima naših porodica, za koji su odgovorni ili zaslužni Radoje i Andrija Delibašić. Sve u svemu, prvih 15-20 minuta se nismo najbolje snašli, posle toga smo odigrali jednu fenomenalnu utakmicu i krunisali tu sezonu osvajanjem duple krune. Želim da se takvi neki uspesi ponove Partizanu u skorijoj budućnosti.

Finale kupa, Zvezda Partizan, medjusobni skor, statistika Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

Kaže Nikolić da i dalje sa istim žarom prati Partizan, za koji kaže da je odlično organizovan pod vođstvom Aleksandra Stanojevića.

- Naravno, uvek pratim Partizan. Ovaj današnji Partizan mi se jako dopada, ne zbog toga što mi je Saša drug i što smo u kontaktu, ovo pričam isključivo kao struka. Vidi se trenerska ruka, vidi se jasna ideja trenera, vidi se disciplina u igri, sve ono što neko ko posmatra na takav način može da vidi. Meni se sve to zajedno jako dopada. Naravno da nije laka situacija, pogotovo njemu nije lako u ovom trenutku na toj poziciji na kojoj se nalazi, ali Partizan je Partizan. Ovaj klub je uvek veliki i naći će način da se vrati na staze uspeha. Ima pravog čoveka, na pravom mestu za tu situaciju.

- Za mene nema dileme, Partizan mora da pobedi u finalu. Naravno, to je mala šala, ali ja i prognoziram i verujem i navijam. Pošto sam u Beogradu, ispratiću utakmicu. Želim puno sreće Saši i momcima, da donesu na kraju ove godine, ove čudne kovid-sezone, radost svim navijačima Partizana - poručio je bivši šef stručnog štaba Partizana, Marko Nikolić.

Pobede protiv Crvene zvezde u finalu Kupa Srbije iz 2017. godine vrlo rado se prisetio Nikola Milenković, koji je bio strelac jedinog pogotka na utakmici. Kaže da su se tada ostvarili svi njegovi snovi.

- I ja bih želeo da pozdravim sve navijače Partizana. Nešto više od godinu dana pre finala Kupa, Ivan Tomić me je prekomandovao u prvi tim, dao mi je šansu, verovao je snažno u mene. Mnogo toga sam naučio od njega, beskrajno sam mu zahvalan na tome i svemu što je uradio za mene. Imao sam i tu sreću da igram u paru sa jednim velikim čovekom, Bojanom Ostojićem, koji mi je pomagao beskrajno mnogo kada su bile teške situacije i davao mi dosta saveta, tako da moram da uputim reči zahvalnosti i njemu. Što se tiče finala Kupa Srbije 2017. godine, mislim da su u taj jedan trenutak, kada sam postigao pogodak stali svi moji snovi i sve ono što sam zamišljao kao mali kada sam počinjao da igram fudbal i prolazio školu Partizana. Svi moji snovi su sumirani u tom jednom trenutku - pogodak protiv Crvene zvezde u finalu Kupa i osvajanje duple krune. Da sam zamišljao bolji splet događaja, ne bih zamislio bolje. Sve se mnogo brzo izdešavalo što se tiče moje karijere u Partizanu, jer za godinu i po dana sam uspeo da igram standardno i osvojim duplu krunu. Za tu 2017. godinu me vežu samo najlepše uspomene, kako mene, tako i sve navijače Partizana - kaže Nikola Milenković.

Nikola Milenković Foto: MN Press

Dodao je svoju reč i Nemanja Stevanović. Kaže da se i on uvek rado podseti duple krune osvojene te 2017. godine.

- Kljaja se povredio osam kola pre kraja prvenstva. Borili smo se sa Zvezdom na dva fronta, u prvenstvu i Kupu. Na našu sreću, uspeli smo da osvojimo duplu krunu tada, prestigli smo Zvezdu u prvenstvu, ona je imala tri boda više od nas, a u Kupu smo uspeli da ih pobedimo na našem stadionu. Pobedili smo 1:0 i zasluženo osvojili duplu krunu - istakao je Nemanja Stevanović.

Posle osvajanja titule prvaka države, posebnu ulogu u osvajanju trofeja Kupa imao je i motivacioni video koji je mesec dana spreman u tajnosti, a u kojem su govorili članovi porodica igrača i stručnog štaba. Video podrške im je pušten 20 minuta pre izlaska na teren, uz salvu emocija. Njega se uz poseban osvrt podsetio Andrija Delibašić.

- Znate koji je konačan ishod bio i šta se sve desilo te godine. Jedna istorijska titula začinjena osvajanjem Kupa protiv najvećeg rivala. Možda ne znaju svi, radi se o motivacionom videu gde su glavnu ulogu odigrali roditelji, sestre, prijatelji, kumovi igrača i stručnog štaba. Taj video, naravno u saradnji sa stručnim štabom i sa našom Biljom, koja je bila glavni organizator, bilo je jako teško snimiti, uklopiti i držati sve u tajnosti do utakmice finala Kupa, da bi imalo efekta, da bi to bilo iznenađenje i poslalo snažnu poruku igračima da su u teškim trenucima, kada im treba podrška, njihovi najbliži uvek tu. Motivacioni video uvek različito deluje na svakoga od nas, bilo je i suza i smeha, ali zajednički cilj je bio da se motivišu igrači, jer je posle osvojene titule teško motivisati igrače za finalnu utakmicu, iako nije trebalo puno. Igrao se derbi, utakmica protiv najvećeg rivala. Golom našeg Blekija pobedili smo sa 1:0 i osvojili duplu krunu - poručio je Andrija Delibašić.

Setio se i Nikola Milenković tog video snimka. Posebno drago mu je bilo što su se pojavili njegova sestra, majka i devojka, koje su mu bile dodatan vetar u leđa pred finale 2017. godine.

- Te sezone smo jako dugo jurili zaostatak za Zvezdom. Kada smo uspeli da ih stignemo i prestignemo, posle i osvojimo titulu, sigurno da se energija dosta potrošila, neki su se psihički dosta ispraznili. Osvajanje titule je jedna ogromna stvar, a posle toga je usledilo finale Kupa. Što se tiče motivacije, mislim da je svaki igrač koji igra derbi motivisan maksimalno, pogotovo što je nama ta utakmica bila igranje za duplu krunu. Mislim da su svi igrači bili motivisani, pogotovo posle videa koji smo imali u svlačionici, za koji niko nije znao. Pred sam početak utakmice su nam pustili video koji je stvarno bio sjajno urađen, svi naši članovi porodice su bili na njemu. Moja sestra, mama i devojka su snimile video u kom ja postižem gol i to se na kraju i obistinilo. Sigurno da nam je mnogo značio taj video, videti svoju porodicu koja nam je nešto najbliže i najsvetije kako nam daje podršku pred sam izlazak na teren nam je značilo mnogo na planu motivacije, ali svakako smo bili motivisani da damo sve od sebe i osvojimo duplu krunu - dodao je Milenković.

A Nemanja Stevanović istakao je da je važan šraf tada bio upravo Marko Nikolić.

- Za derbi ne treba neka specijalna motivacija, ali prvenstvo nas je dosta izmorilo jer smo cele godine praktično jurili Zvezdu, pokušavali da je stignemo i prestignemo, tako da nam je bila potrebna i neka specijalna motivacija. Marko Nikolić je tada bio trener, on izgleda ima specijalne metode za Kup, osvojio je Kup i u Rusiji, čestitam mu ovom prilikom. Tad smo smogli snage da pobedimo Zvezdu i u Kupu - priseća se Nemanja Stevanović.

I legendarni Saša Ilić setio se čuvenog video snimka. Kaže da je sve bilo jako emotivno.

- Sećam se toga, nisam bio preterano uključen jer ne volim kamere, ali znam da sam, kad smo pred utakmicu gledali taj video, bio izuzetno emotivan. Bila je tu familija, drugovi, prijatelji, roditelji. To nam je dalo dodatnu snagu da pobedimo u derbiju - ističe jedan od najboljih Partizanovih igrača u istoriji.

Video: Stanojević posle poraza na kraju Superlige: Nije normalno da pobedite 30 utakmica!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grobari

    22. maj 2021 | 17:11

    NAJDRAZA TITULA U ISTORIJI PARTIZANA!!! BILA JE NAMESTENA I NAMENJENA ZA CRVENU ZVEZDU!!!

  • Grobari

    22. maj 2021 | 17:19

    DUPLA KRUNA, KOJA JE DONELA PUNO SRECE NAVIJACIMA PARTIZANA, KOJI OD TAD OBOZAVAJU MARKA VELIKOG!!!

  • Urke

    22. maj 2021 | 16:49

    Došao je kuknjavom, kakva nije viđena u našoj ligi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA