≫ 

Zbog Vlahovića želi da promeni sistem u fudbalu: "Ovo više nema smisla"

Srpski napadač poslužio je kao primer vlasniku kuba iz Firence na samitu o ekonomskom poslovanju

  • 17
Dušan Vlahović

Foto: Tanjug/AP

Vlasnik i predsednik Fjorentine RokoKomiso je na samitu o sportu koji je organizovao "Financial Times" govorio o tome kako su u fudbalu neophodne promene. Italijansko - američki biznismen je tu temu potegao zbog slučaja Dušana Vlahovića koji je nakon sjajne prošle i ove sezone postao jedan od najtraženijih igrača u Europi.

Fantastični 21-godišnji srpski napadač dao je prošle sezone 21 gol u svim takmičenjima za Fjorentinu, a ove je u osam utakmica upisao šest golova, da bi prošlog vikenda za Srbiju dao tri gola u dve utakmice. Vlahovića Juventus želi već na zimu, Fjorentina traži 90 milion evra, a javio se i Liverpul koji vidi našeg napadača kao idealan dodatak ionako moćnoj Klopovoj ekipi.

Vlahović je na kraju prošle sezone pregovarao o produženju ugovora koji mu traje do 2023. godine. Komiso mu je navodno nudio čak sedam miliona evra godišnje plate, ali je Vlahović sve odbio nakon što je čuo da ga žele najveći klubovi.

Fjorentina je sad u opasnosti da sledećeg leta, godinu dana pre isteka ugovora, ostane bez Vlahovića za znatno manji iznos od onoga koji bi želela, a uz provizije agentima, zaradila bi vrlo malo.

- Nešto se u fudbalu mora menjati jer su klubovi postali nemoćni pred zahtevima igrača, a pogotovo menadžera. Mi smo mu dali sve. Priliku da bude glavni napadač, da vodi ekipu i on je briljirao.

- Sad traži puno veću plautu i meni to nije normalno. Ne mogu se potpisivati petogodišnji ugovori koji zapravo nisu petogodišnji jer se već nakon dve ili tri godine počne pregovarati o novom, jer igračima porastu apetiti. Ne mogu igrači tražiti drugi ugovor samo jer žele više novca.

Najatraktivnije žene srpskog fudbala

- Nikad nisam imao slučaj da mi je fudbaler došao i rekao da bi želeo manji ugovor jer nije dobro igrao prošle sezone - rekao je Komiso.

On je dodao da se na sve to kače i provizije menadžera.

- Provizije menadžera su ogromne i to nema smisla. Oni zarađuju i na transferima i uzimaju proviziju od igrača. Toga nema u Americi. Igrači se izmenjuju i nema plaćanja transfera jer novac dolazi iz samog sistema. FIFA, UEFA, Serija A i Premijerliga nešto moraju da urade po tom pitanju. U Engleskoj je situacija bolja nego u Italiji jer se prema tamošnjem zakonu ugovor može produžiti samo za jednu godinu. U Italiji toga nema i sve zbog zakona iz 1981. godine. Ljudi, prošlo je 40 godina. Pričao sam s Aleksanderom Čeferinom (predsednik UEFA) i rekao je da je svestan da je to problem. Ne možemo dopustiti da igrač želi da ode sledeći dan nakon što odigra jednu dobru sezonu - kazao je Komiso i dodao:

- Italija ima i veliki problem s time da pravila ne vrede jednako za sve klubove. Svakih šest meseci moramo podnositi dokaze o likvidnosti kluba, ali neki drugi klubovi to ne rade. Inter je osvojio naslov prvaka i tek nakon toga, a ne pre, morao je da zakrpi rupe u proračunu i knjige. Oni koji ne poštuju pravila trebalo bi da bu kažnjavani, a ne da im se izlazi u susret - rekao je Komiso.

Video: Vlahović: Ostaje finale u Portugalu, idemo na pobedu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    16. oktobar 2021 | 10:42

    A zasto ti onda trazis 90 miliona, a kupio si ga 1.9?? Znaci da si i ti usao u taj biznis (kupovine kluba) da bi profitirao i zaradio milione, a sada kukas na Vlahovica. Da pokuca Ronaldo na vrata Fijorentine i da trazi najvecu platu + bonuse onda se ne bi bunio nego bi trljao ruke od zarade. Njemu bi bilo najbolje da ostane u Juventus i ostane u Italiji jer u PSG i Liverpul ce ga unistiti. Sedece na klupi i nece se naigrati.

  • Ssss

    16. oktobar 2021 | 12:37

    Bas to, kupili ga za sitnis i to mu ne smeta, a onda kad drugi finansijski mocniji zele da ga uzmu tad se bune.

  • Filip

    16. oktobar 2021 | 13:54

    Kupio si ga od finansijski slabijeg kluba za male pare i da ga prodas za 5 miliona ti si u plusu zar ne?e sad sto si ti alav to je nesto drugo normalno da ce traziti onoliko koliko misli da vredi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA