Legende Zvezde pamte govor iz svlačionice u Tokiju: "Jednom se igra za prvaka sveta i više nikada"

Zvonko Milojević i Vlada Stošić prisetili su se dana kada su sa Zvezdom postali šampioni sveta

  • 0
Dejan Stanković, Zvonko Milojević, FK Crvena zvezda Foto: MN Press

Danas se navršava 30 godina od dana kada je Crvena zvezda postala šampion sveta, a tim povodom za Zvezdin sajt govorili su tadašnji golman Zvonko Milojević i vezista Vlada Stošić.

Milojević je prepričao kako je bilo u Zvezdinoj svlačionici nakon što je ekipa ostala sa igračem manje zbog isključenja Dejana Savićevića.

- Specifičan momenat bio je na poluvremenu kada smo ostali sa igračem manje, a onda je Vladica Popović ušao u svlačionicu i rekao: "Momci, jednom se igra za prvaka sveta i više nikad. Zaboravite da imamo igrača manje, izađite i pokažite da možete da pobedite". Poslušali smo ga i postali prvaci sveta - rekao je Milojević.

Prokomentarisao je nekadašnji golman crveno-belih i sadašnji tim Crvene zvezde, koji sa klupe predvodi njegov kum Dejan Stanković.

- Dejan Stanković je moj kum i mi svi dobro znamo da Zvezda bez Evrope nije Zvezda. Zvezda je toliko velika i jaka da su uspesi u Evropi sastavni deo našeg kluba. Ipak, u ovom momentu, ovo što pravi Crvena zvezda je u rangu sa onim kada smo mi postali prvaci sveta. Što se tiče utakmice sa Bragom, bilo bi dobro da grupnu fazu završimo sa prvog mesta, ali cilj je da ostanemo u Ligi Evrope - zaključio je Milojević.

Još jedan član zlatne generacije, Vlada Stošić, opisao je sećanja na Tokio 1991, gde je Zvezda stigla sedam dana pre meča.

Vladica Popović, Vlada Stošić Vlada Stojić, Siniša Mihajlović i trener Vladica Popović; Foto: MN Press

- Prvih pet, šest dana nismo imali ni gde da treniramo, već smo radili vežbe u parku pored hotela, s obzirom na to da nam je put do stadiona bio dugačak. Ideja Vladice Popovića bila je da treniramo u parku, odrađujemo razgibavanja i promene ritma kako bi bili spremni za meč. U utakmicu smo ušli ozbiljno, svesni da smo dobra ekipa, a na kraju i potvrdili superiornost time što smo u drugom poluvremenu bez Savićevića uspeli da pobedimo Kolo Kolo i to ubedljivo 3:0 - rekao je Stošić.

Bivši vezista Zvezde istakao je kao ključ uspeha naveo timsku igru i kvalitet svih pojedinaca.

-  Bili smo ekipa drugara koja je uvek na terenu davala maksimum i ozbiljno shvatala svaku utakmicu. Toliko smo bili kvalitetni da protivnici nekad nisu mogli da pretpostave odakle dolazi opasnost. Imali smo mnogo pokretljivih igrača i mislim da je to ono što nas je najviše krasilo - nismo igrali u mestu i stalno smo tražili prostor. Time smo konstantno provocirali protivnika da ne znaju gde ćemo. Kolo Kolo je nas bolje poznavao nego mi njih, ali nije to ništa neobično, jer je Zvezda tih godina gledala samo sebe i nije se obraćala prevelika pažnja na protivnika. Verovali smo u naš kvalitet i pobeđivali - objasnio je Stošić.

Za kraj i Stošić je prokomentarisao trenutni Zvezdin tim, ističući da mu se stil igre pod Dejanom Stankovićem izuzetno dopada.

- Od dana kada je Dejan Stanković postao trener Crvene zvezde, igra se lepršav i direktan fudbal. Imao sam priliku da razgovaram sa Dejanom o tome i ono što je očigledno je da Zvezda za veoma kratko vreme uspe da dođe od svog do protivničkog gola. To krasi ekipe koje imaju kvalitet i zamisao u igri. Zvezda to odlično radi, o čemu govori stil igre, kao i rezultati. Sutra nas čeka meč protiv Brage, nadam se da ćemo još jednom dokazati da smo ekipa koja zaslužuje da bude u Evropi - zaključio je Stošić.

Video: Dejan Stanković o tome ko je folirant u Zvezdi, a ko pravi igrači sa karakterom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA