≫ 

Ekskluzivno saznajemo: Ilija Stolica je novi trener Partizana!

Ugovor će biti potpisan na dve sezone, a pred trenerom je veliki posao u obnavljanju tima i pripremi za novu sezonu i evropske kvalifikacije

Ilija Stolica Foto: MN Press

Očekujte neočekivano, posle 13 dana većanja, pregovaranja, “odmeravanja” raznoraznih rešenja sa domaćeg i inostranog tržišta, Partizan je presekao – Ilija Stolica je novi trener crno-belih, saznaje Telegraf!

Konačni dogovor je postignut danas, a ugovor će sa novim šefom stručnog štaba biti potpisan na dve godine, dok bi zvanična promocija trebalo da se održi u četvrtak ili u petak, u zavisnosti od unutrašnjeg dogovora na klupskom nivou.

Svemu je prethodio jučerašnji višesatni sastanak sportskog direktora Ivice Ilieva i pomenutog Stolice, koji je iznedrio samo deo sporazuma, da bi pregovori bili nastavljeni danas u Humskoj, posle čega je postignut konačan dogovor buduće saradnje.

U odnosu na neke pređašnje pregovore dve strane, promenjeni su kruti stavovi i bio je to znak i ljudima iz Humske da je možda vreme da Stolica dobije priliku i pokuša da unese neku novu energiju, iako je prednost do utorka uveče u gotovo svim strukturama kluba, imao nekadašnji as i takođe trener Savo Milošević.

Posle pomenutog razgovora Ilieva i Stolice i čelnici u Humskoj su međusobno seli za pregovarački sto, stavili sve činjenice na dva tasa, da bi na kraju prevagnulo na stranu manjine koja je od prvog dana i želela pomenutog trenera na klupi Partizana.

Imenovanje Stolice je samo kap u moru obaveza kluba iz Humske, koji za početak mora da “iščisti” prestareo, prespor tim, u kome nekolicini igrača ističu ugovori, dok dobar deo kvalitetom i ne zaslužuje da nosi dres crno-belih. Taj posao će svakako biti opsežan i Partizan ne sme da napravi greške pri izboru, jer uveliko kasni u pripremi nove sezone.

Ne bi bilo zgoreg i da se posle nekoliko godina, ako se već menja timski ideolog, promeni i kompletan stručni štab, jer je postojeći “video leđa” nekolicini trenera, a da praktično nikada nije snosio odgovornost za rezultate, iako je plivao u “istom sosu” i time bi sam Stolica svakako trebalo da se pozabavi.

Od Zemuna do Njujorka

Što se Ilije Stolice tiče, fudbalu karijeru je započeo u Zemunu, odakle je kao mlad igrač prešao u redove španske Ljeide, tada drugoligaša. Ipak, nije se snašao, ali je u njemu fudbalski potencijal prepoznao tadašnji sportski direktor Partizana – Nenad Bjeković, koji ga je 2000. godine vratio u naš fudbal i Humsku ulicu.

Ipak, u jakoj konkurenciji se nije nametnuo, odigrao je samo četiri zvanična meča sa crno-bele i posle jedne sezone “produžio” ka rodnom Zemunu, u čijim redovima je igrački eksplodirao (58 mečeva, 40 golova).

Dovoljan razlog da ga otkupi Metalrg iz Donjecka, no, ni ukrajinska epizoda nije bila sjajna, vratio se posle 20 odigranih mečeva na pozajmicu u OFK Beograd, ponovo odigrao sjajno (12 mečeva, osam golova), posle čega je usledila selidba u Belgiju, odnosno Sent Truden. Dve dobre sezone, pa prelazak u Mons, čime je zaokružena priča u Župiter ligi.

U poslednjim stanicama igračke karijere, Stolica se obreo u Ofiju sa Krita, Budućnosti iz Podgorice, te američkim klubovima Nju Inglendu i Njujorku, gde je 2011. godine i okračio kopaćke o klin.

Napustio Humsku zbog lažne optužbe

Ilija Stolica Foto: MN Press

Tokom aktivnog igranja fudbala, Stolica je uporedo počeo da se školuje za trenera, a prvi posao je dobio kao asistent u kadetskoj selekciji Srbije, 2014. godine. Godinu kasnije se vratio u Partizan i bio pomoćnik Zoranu Milinkoviću, a upućeni kažu da je radio veći deo posla u pripremi mečeva i imao velike zasluge za osvajanje titule, kasnije i evropsku jesen.

Napustio je crno-bele silom prilika, pošto se u ovdašnjim medijima pojavio iskonstruisan tekst da u svlačionici Partizana postoji “krtica” blikska Crvenoj zvezdi i Zvezdanu Terziću i insinuacija je usmeravala ka Stolici, iako je stvarni trag zapravo vodio ka sasvim drugom čoveku iz tadašnjeg stručnog štaba crno-belih, koji je potom i nagrađen funkcijom sportskog direktora u OFK Beogradu.

Ne želeći da mu se ime pominje u tom konketstu, Stolica je tada napustio Partizan i prešao u FSS, gde je samostalno vodio selekcije U-16 i U-17, posle čega je prvi put angažovan kao šesf stručnog štaba jednog kluba u Superligi i to Voždovca!

U tom periodu karijere Stolica se veoma dobro pokazao, toliko dobro da ga je Marko Nikolić u danima kada je osvjio duplu krunu sa Partizanom i rešio da ode u Videoton, preporučio kao relevantnog nalslednika na klupi Partizana.

I poslušali su crno-beli tada Nikolića, bacili se na angažovanje Stolice, ali su pregovori bili sve samo ne laki. Bilo je tu uslova, začkoljica, koje su unosile nervozu obema stranama da bi se Stolica pred gotovo sklopljenim dogovorom odjednom povukao, posle čega su se u Humskoj često mogle čuti rečenice “da više nikada neće kročiti u klub, da je poslednji trener na svetu koji će dobiti priliku...”.

Strmoglav pad od Ljubljane

Ilija Stolica Foto: MN Press

Da je znao šta ga čeka u budućnosti, verovatno bi Stolica bio mekši u statovima i prihvatio ponudu Partizana, jer je posle toga i epizode u Vojvodini usledio izazov u Olimpiji iz Ljubljane, koji ga skupo koštao.

Došao je kao perspektivan stručnjak, takođe po preporuci Marka Nikolića (radio u Olimpiji pre toga), ali je među “zelenima” spojio tek 48 dana. Poraz od Gorice na startu šampionara, remi sa nejakim Krškom i eliminacija iz kvalifikacija sa Ligu šampiona, koja je Mandarića najviše i zabolela, u toj meri da je uručio otkaz srpskom treneru još u “sezoni kupanja”.

Usledio je potom novi angažman u FSS (2019. godine), selektorsko mesto na klupi mlade reprezentacije, koja doživela fijasko u kvalifikacijama i nije se plasirala na Evropsko prvenstvo u Sloveniji, a čelnici krovne organizacije su u aprilu 2021. godine smenili Stolicu i ne obaveštavajući ga o tome, iako su dve strane u decembru 2020. godine produžile ugovor...

Od tada do danas Ilija Stolica nije imao posao, ali je dobio priliku da u Partizanu možda preokrene sreću. I svoju i klupsku... Trebaće mu svakako, u okolnostima u kojima crno-beli igraju i egzistiraju, i pomoć “Više sile” za tako nešto.

Video: Ispred stadiona Partizana postavljen parni valjak: Uskoro će biti i ofarban u crno-belo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzingiskankv

    8. jun 2022 | 15:46

    Ekskluzivno ja Vama kazem da ako je vec tako, takvi ce biti i rezultati...ali ok u Partizanu se ne pitaju Partizanovci nego dzelati tog kluba...tuzno je da se navijaci nisu digli i oterali upravu...uprava je tumor naseg kluba...

  • GrobAr

    8. jun 2022 | 15:40

    Uprava napolje, zajedno sa ovim diletantom...

  • miki

    8. jun 2022 | 15:42

    Bolje da igramo bez trenera

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA