≫ 

Pobegao iz Partizana glavom bez obzira, pa postao heroj Mundijala: Neverovatna priča Takume Asana

Kako smo i nedavno rekli, život piše romane...

  • 11
Takuma Asano dres Partizan Japan Foto-montaža: Nikola Tomić, Tanjug/AP

Već smo bili svedoci jedne prave, odlične filmske priče, gde je jedan fudbaler, ratna izbeglica uspeo da dođe do nečeg velikog i da se plasira sa svojom reprezentacijom u osminu finala - radi se naravno o Milošu Degeneku. Ne isti, ali sličan, "trnovit" put kroz Srbiju je imao i Takuma Asano, još jedan igrač koji će igrati u nokaut fazi Svetskog prvenstva u Kataru sa svojim Japanom.

Takuma Asano... Fudbaler koji je proveo u Srbiji skoro dve godine, a koji je ostao upamćen po mnogo čemu. Od fudbalskih kvaliteta, pa sve do načina na koji je otišao i kako se poneo prema svom klubu. Neki bi rekli da je ispao nepravedan, ali opet bi bila i ona druga strana medalje, koja kaže da je zasluženo napustio Partizan.

Njegov put do Partizana je takođe bio trnovit, pokušavao je da se nametne Arsenu Vengeru u Arsenalu, dugo je kuburio po rezervnim timovima, pozajmicama, da bi svoj puni sjaj dostigao upravo u Beogradu i crno-belom dresu. Sjaj, koji je nastavio i nakon odlaska iz kluba.

Sada je Asano sa svojom reprezentacijom postao heroj, postigao je "onaj" gol protiv Nemaca, doneo je pobedu i na taj način i "raskrčio" put svoje reprezentacije, ali, kako je tekla njegova karijera?

Takuma Asano Foto: Tanjug/AP

Takuma Asano - Pobegao iz Partizana zbog neisplaćenih plata i otišao u Nemačku

U to leto 2019. godine, odnosno nešto ranije, na klupu u Partizanu je stigao Savo Milošević. Trener koji je prvog leta odlučio da napravi neke novine u klubu i da "unapredi" čitav tim. Prve zamisli su bile dovođenje brzih, hitrih fudbalera koji će donositi prevagu.

Tog leta u klub stiže i Umar Sadik, dok iz Arsenala stiže i japanski napadač Takuma Asano za 1.000.000 evra. Asano je već po dolasku, na debiju, dao gol i tako pokazao kakvo će pojačanje biti.

U prvoj sezoni u klubu postiže devet golova na 37 utakmica u svim takmičenjima, na šta dodaje i pet asistencije, što je sve bilo samo uvod za totalnu rapsodiju koja sledi iduće godine.

Kada se privikao na Srbiju, Asano beleži sve bolje partije, u Superligi ima 18 pogodaka i osam asistencija, dok u Kupu ima tri gola na četiri utakmice. Partizan već zaodvoljna trlja ruke i razmišlja za koju će cifru moći da ga proda, da bi potom došao i šok.

Pred leto, pred kraj sezone, na Vaskršnje jutro, Takuma Asano je otišao iz Partizana. Doslovno, pobegao, raskinuo ugovor samoinicijativno i zbog neisplaćenih zarada raskinuo ugovor sa klubom, iako je pre toga Partizan za njega dobijao ponude od po nekoliko miliona evra.

Otišao je Asano i započele su raznorazne peripetije uprave sa tim što je samoinicijativno otišao, ali je na kraju Partizan od svega dobio "šipak", dok je Asano dobio priliku da potraži novi klub. Čekao je mesec dana i otišao je u Bohum, gde i sada igra.

Crvena Zvezda - Partizan Foto: Nikola Tomić

Heroj nacije u Kataru

Takuma Asano je i sve vreme igrao za reprezentaciju Japana, bio je neizostavan "džoker", koji bi ušao pri samom kraju meča i pokušavao da svojom brzinom naškodi protivniku.

Takav renome i sve ostvareno u karijeri, od njega su napravili i reprezentativca koji je sve češće igrao, ali koji je i u Nemačkoj uspeo da se učvrsti u ekipi Bohuma. Sve je to bilo "tempiranje forme" za Katar i za onu njegovu, pravu svrhu.

Japan je dobio tešku grupu, morali su da igraju protiv Nemačke i Španije, ali i Kostarike i da protiv dve evropske sile traže prolaz u iduću rundu takmičenja. U prvom kolu je zasijao Asano, u prvom kolu protiv Nemačke. Panceri su poveli sa 1:0, imali su sve u svojim rukama, ali se sve to menja kada Asano ulazi u igru.

Mučio je odbranu Pancera, a to je sve eskaliralo i time što je postigao gol za 2:1.

Potom je Japan poražen od Kostarike, pomalo šokantno, ali je uspeo da se kvalifikuje u narednu fazu pobedom protiv Španije.

Asano je u svakoj utakmici ušao sa klupe, radio je ono što najbolje zna, bežao je odbrani, a sada će morati da beži i od odbrane Hrvatske, s kojom će se Japan sastati u osmini finala turnira.

Video: Stanojević: O Asanu ne mogu da kažem nijednu lošu reč

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    1. decembar 2022 | 23:55

    Molim vas, da li postoji novinar, koji ce pronaci Vazuru i postaviti pitanje javno: Zasto je i kako Asano otisao iz kluba i KO CE DA SNOSI ODGOVORNOST ZA MILIONE KOJIM JE BUDZET PARTIZANA OSTECEN? PISTOJI LI NOVINAR KOJI SMIJE TO URADITI.

  • kad je shvatio

    2. decembar 2022 | 07:06

    gde je dosao odmah je otisao

  • RSK

    2. decembar 2022 | 04:28

    Veliki trener SAMROK FLORA STANOJE je kumovao njegovom odlasku. Uništavao je PARTIZAN zajedno sa upravom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA