≫ 

Zašto Partizan ne može da zadrži talentovane igrače, nego odlaze u FMP?

Odlazak još jednog mladog igrača iz crno-belih povukao je gomilu pitanja bez adekvatnog odgovora

  • 17

Košarkaški klub Partizan za samo nekoliko meseci ostao je bez dva talentovana igrača Marka Pecarskog (19, 208) i Đorđa Pažina (18, 200) juniorskih reprezentativaca i momaka kojima je predviđana uspešna karijera.

Želja za igrom ili saveti sa strane?

 

Pecarski je još letos napustio crno-bele u želji da dobije minutažu i opredelio se za FMP, a sada je njegovim stopama krenuo i Đorđe Pažin, koji doduše još nije zvanično prešao u FMP, ali se priča o tome.

Razlika u odlasku njih dvojice je što je Pecarski imao profesionalni ugovor pa je dobio raskid od strane kluba, a Pažin je odbio da potpiše ugovor  u martu kada je napunio 18 godina,  tako da klub i nije imao nameru da računa na nekog ko ne želi da bude profesionalno vezan za crno-bele. Tako da je mogao da ode uz propisano obeštećenje KSS.

Đorđe Pažin

Đorđe Pažin mladi plejmejker Foto: MN Press

Nekada ćutali, radili i čekali šansu

 

E sad, velika je dilema zbog čega ta dvojica mladih igrača otišla iz Partizana. Podsetimo, bio je tu i treći Uroš Trifunović (19, 200) koji je pozajmljen Megi, ali se vratio pre nekoliko nedelja i zabeležio već prve minute u Evrokupu protiv Tofaša (7 poena za 18 minuta)

Da li su Pecarski i Pažin želeli bolji status, pa su odlučili da potraže sreću negde drugde, ili jednostavno nisu bili dovoljno strpljivi da sačakaju svojih 5 minuta?

Ako se setimo ere Duška Vujoševića ovo je bilo nezamislivo, i svaki mladi igrač je jedva čekao da radi sa njim znajući da će ga to vinuti u nebesa i narpaviti igračem. Imamo primere (Tripković, Veličković, Perović, Peković), koji su sa 16, 17 ili 18 godina, krvnički radili i čekali šansu u prvom timu.

Uroš Tripković i Novica Veličković

Uroš Tripković (levo) i Novica Veličković (desno) sa 19 godina gledaju utakmicu prvog tima u Pioniru i čekaju šansu Foto: MN Press

Ali, to je bilo neko drugo vreme.

Teško je dati pravi odgovor i to znaju samo njih dvojica, jer nije baš realno da čelnici sportskog sektora Partizana Nikola Lončar i Vlada Dragutinović ne umeju da procene. pa su se lako odrekli tih momaka.

Malo samopouzdanja maldih košarkaša

 

Verovatno su imali plan za obojicu i sistem kada će dobiti svoju šansu, ali oni su bili nestrpljivi. Konkretno za Pažina on nije prihvatio ponuđeni ugovor, tako da se tu krije odgovor odlaska.

Pecarski je prošle sezone igrao 8 mečeva u Evrokupu u proseku 4 minuta, dok je u ABA ligi odigrao devet utakmica sa prosečnih 7,8 minuta, što za prvu seniorsku sezonu i nije tako loše.Ipak, on igra na poziciju krilnog cetra i centra i treba mu dosta snage koje nije imao za "rvanje"pod košem.

Video: Pecarski: Trenirao sam cele godine bez odmora, verovao i isplatilo se!

Kada je Partizan potpisao Birčevića, Mozlija, Parahuskog i Tomasa, shvatio je da neće imati dovoljno prostora i otišao je u FMP, umesto da proba da se nametne. Tu se vidi da nema dovoljno samopouzdanja i igračke drskosti.

A da je ostao, možda bi iskoristio povrdu Tomasa i slave igre Parahuskog.

Marko Pecarski

Marko Pecarski je prošle sezone i imao solidnu minutažuFoto: MN Press

Postoji i treća varijanta, da možda nisu imali potrebnu radnu etiku da postanu asovi, pa im je klub onako prećutno dozvolio da promene sredinu ili da su dobili instukcije od trećih lica (čitaj agenata) da je bolje da se promeni sredina.

Gledano takmičarski, Partizan kao i Zvezda uvek ide na najviše cijeve, a to su trofeji i pitanje je da li mladi igrači mogu da donesu u ovim godinama kvalitet timu da se bori za najviše ciljeve. Opet, sa druge strane i želja mladih je da se oprobaju u najjačoj konkurenciji i možda tu treba tražiti njihovu želju da odu u drugu sredinu.

Treba istaći da je pre njih dvojice iz kluba je otišao Nikola Tanasković (22, 204) koji je 2018/19 proveo u OKK Beogradu a sada je u Mega Bemaksu. Takođe u eri Miroslava Nikolića 2017. otpisan je Stefan Pot tada 23- godišnji igrač koji je otišao u FMP i sada igra odlično.

Za njega se može reći da odlazak iz Partizana bila greška tadašnjeg trenera Miroslava Nikolića.

FMP - Cedevita Olimpija, Stefan Pot Jaka Blažič

Stefan Pot (desno) u duelu sa Jakom Blažičem Foto: abaliga/Željko Baksaj

Ne odlaze svi baš iz Partizana

 

Odlukom klupskog rukovodstva i novog stručnog štaba Stefanu Potu nije ponuđen produžetak saradnje, a plejmejker je odlučio da se preseli u FMP iz Železnika. Ove godine u februaru je bio MVP aba lige sa 25,5 poena  i 6,5 skokova i osam asistencija u proseku u tom mesecu.

Dušan Miletić

Dušan Miletić je ostao u Partizanu Foto: Nikola Tomić

Ali, treba istaći da ne odlaze svi iz Partizana. U klubu je ostao Dušan Miletić (21, 215cm) mladi centar koji strpljivo čeka šansu.

Uvek je u 12, ali ne igra mnogo, tek poneke minute skuplja, ali s obzirom na povrede igrača, kako odmiče sezona sigurno će dobiti minutažu.

Takođe, Uroš Trifunović se vratio iz Mege i želi da se nametne u prvom timu, pogotovo kad ima povreda igrača.

KK Partizan

Uroš Trifunović se vratio sa pozajmice iz Mega Bemaksa i želi da se izbori za šansu Foto: MN Press

Bilo kako bilo, videćemo šta će i da li će odlazak iz Partizana ovim momcima doneti nešto dobro.

Video: Veličković kao trener školuje mladog centra Partizana i pokazuje mu fore sa basketa

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    14. novembar 2019 | 15:59

    Zato što je sve godine unazad on uzimao igrače Zvezdi...kolo se okreće

  • Teo kralj

    14. novembar 2019 | 15:24

    Zato sto je Fmp veci klub ....

  • Zis

    14. novembar 2019 | 17:31

    Zato sto je FMP jedini pravi domacinski klub koji vodi racuna o mladim igracima,pa pogledajte nasu reprezentaciju skoro svi igraci su igrali u FM-u .Od Teodosica ,Macvana ,Raduljice ,Gudurica i ostalih da ne nabrajam sve .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA