≫ 

Čović pokazao papire BIA i otkrio zašto Zvezda nije otišla u Podgoricu: ABA liga nije donela odluku!

Predsednik crveno-belih obrazložio odluku zašto crveno-beli nisu otišli u Moraču

Košarkaši Crvene zvezde odlučili su neposredno pred poletanje aviona za Podgoricu da ne krenu put prestonice Crne Gore, gde je trebalo da odigraju meč 13. kola ABA lige protiv Budućnosti.

Meč koji je bio zakazan za 18 časova u Morači se definitivno neće odigrati, crveno-beli nisu krenuli ni kasnijim letom za Podgoricu koji je planiran u 13.40, iako su imali rezervisane karte za taj let.

Budućnost je u svom zvaničnom saopštenju poručila da je dobila dopis ABA lige i uverenje policije da se Zvezdi garantuje bezbednost, a u ime Zvezde će svoje stavove obrazložio je Nebojša Čović koji je zakazao vanrednu konferenciju u 16.30 gde je saopštio da je Zvezda donela odluku, da to nije uradila niti država, niti bezbednosne agencije.

Video: Čović: Nijedna utakmica nije bitnija od jedne razbijene glave

Dobili smo informacije da postoji veliki bezbedonosni rizik

- Dobro znate da je Zvezda vezana za Srbiju i nije teško zaključiti da je učešće Zvezde ovde moglo da bude stavljeno u političke insinuacije. Čim smo videli kakva je situacija, stupili smo u kontakt sa našim bezbednosnim organima, čiji je zadatak da procenjuju, i to uvek tražimo, ne samo da se pokrivamo državom, jer sam video da postoje takve političke insinuacije.

- Stupili smo u kontakt i sa predsedavajućim ABA lige, poslali smo mu dopis i opisali određene izazove i rizike koji postoje, već tada smo imali prvu procenu bezbednosnih procena, da se ne mogu isključiti napadi na nacionalnoj osnovi, kao i da meta mogu biti simpatizeri Zvezde, sa time smo upoznali predsedništvo ABA lige.

- Ako se vratimo pre mesec dana je trebalo da se igra fudbalska utakmica Barselona - Real Madrid, tamo su bili nemiri i u roku od sat vremena klubovi su se dogovorili da se utakmica odloži. Naša procena je bila i veoma dobronamerna, da se utakmica pomeri, iako je Zvezdi više odgovaralo da se utakmica igra danas, jer mi imamo toliko zgusnut raspored, ali naši ljudi u menadžmentu su pronašli da je to moguće 24. februara, a ukoliko bi Budućnosti to odgovaralo, mogli bismo da nađemo još neki termin, po cenu da igramo i u dva dana. Procenili smo i da li se ugrožava bezbednost lige i procenili smo da se ne ugrožava. Budućnost svakako nije mogla da utiče na ova dešavanja u Crnoj Gori, a Zvezda još manje. Zato smo apelovali, računajući da ćemo naići na razumevanje.

Nebojša Čović, Dragan Bokan Dragan Bokan i Nebojša Čović; Foto: MN Press

- Mi smo sinoć trebalo da odemo u Podgoricu, a videli smo da se dešava svašta u Podgorici, nismo želeli da učestvujemo u tome. Budućnost nas je obavestila da će hala imati 7.500 gledalaca, da su svi identifikovani, da će svako snositi odgovornost za svoje ponašanje, nijedna karta nije obezbeđena za navijače Zvezde i to je praksa koja nažalost godinama tamo.

- Prateći situaciju, jutros je Filip Sunturlić poslao dopis, na taj dopis nismo dobili odgovor. Jutros je zatražio ponovo da dobije odgovor predsedništva, ni na to nismo dobili nikakav odgovor. Ni do sada nismo dobili odgovor, a objasniću šta se dešavalo.

- Tražili smo novu bezbednosnu procenu, koja je poslata i direktoru ABA lige, ona kaže u zaključku, zbog svega navedenog što je takstativno navedeno, da postoji bezbednosni rizik, da su ugroženi igrači, stručni štab i uprava. Nije nam bezbednosna agencija dala preporuke da ne idemo, mi smo doneli odluku. Kada smo kontaktirali ljude iz predsedništva Zvezde, niko nažalost nije želeo da preuzme rizik za nešto što može da se dogodi. Jedna razbijena glava vredi više od svih utakmica. U čemu je problem pomeriti 10-15 dana utakmicu, ako postoji dobra namera. Kada smo to prosledili direktoru ABA lige, dobili smo u 12.45 odgovor sekretarice Vanje, koja je poslala mejl, da nam prosleđuje službeni dopis policije Crne Gore. Pitali smo jel to odluka predsedništva i zašto ta gospođica Vanja to radi, rečeno je da ona to ne može da radi posle razgovora sa predsednikom Domagojem.

Video: Čović: Kako su Barselona i Real Madrid odložili susret zbog protesta u Kataloniji?

- Sigurno je da ćemo odluku doneti na osnovu procene naše zemlje i agencije, a ne procenu zemlje u kojoj gostujemo. Tražili smo u aprilu još 5 članova srpske policije da prati naš tim, rečeno nam je da crnogorska policija radi svoj posao adekvatno i da nema potrebe. A upravo su pripadnici policije i agencije za nacionalnu bezbednost bili akteri nereda. Pored Veljovića, tu je bio i gospodin Lazović, čiji je sin tukao navijače Zvezde, bio je sin ministra unutrašnjih poslova, Amar Nuhodžić. Ništa od toga se nije promenilo. To su glavni razlozi zbog kojih nismo otišli. Iako je bilo raznih spinova.

Sekretarica Vanja slala mejlove na svoju ruku

- Postoji dokument zvaničan naše agencije da postoje veliki rizici, ne želim da Zvezda bude uključena u sve to, naročito što smo imali dojave šta nam se sve sprema. Neka održe performans koji su planirali u 18 časova. Još jednom, predsedništvo ABA lige nije nikakvu odluku donela, već je to uradila sekretarica Vanja, kojoj je već rečeno da to ne radi. Ovaj tvrd stav Budućnosti nije baziran na sportu, predsedništvo nije donelo nikakvu odluku, jer ABA liga još nije dobila direktora. Zvezda je jako puno uložila u stvaranje ABA lige, dala je svoju logistiku, menadžment, znanje, budite sigurni da nama nije u interesu da rušimo regionalnu ligu, niti smatramo da je to perspektiva, niti možemo da trpimo neki presing, silu, na prebacivanja da radimo nešto ispod žita. Jedina naša želja je da ne učestvujemo u svemu što se dešava u Crnoj Gori. Ne znam u čemu je problem da se nešto promeni 10-15 dana, nikakvo nadmudrivanje, ali ne možemo da imamo poverenja u neke ljude nakon svega što su nam uradili.

- Nigde u propozicijama ne piše ovakav slučaj, da primenjuju propozicije da se neka ekipa nije pojavila, što je van rezona. Prave se razne neprincipijelne koalicije. Džabe vam i Evroliga i ABA liga, ako treba da budemo učesnici sukoba. Najbolji pristup je ovaj, da sačuvamo i Zvezdu i Budućnosti od ovoga. Pokušali smo da stupimo u kontakt i sa čelnicima Budućnosti, o čemu će reći Filip Sunturlić - završio je Čović.

Filip Sunturlić Printskrin: Youtube/Tanjug

- Stupili smo u kontakt sa kolegama iz Budućnosti i pokušali ljudski da im kažemo koliko je bitno, da i mi i Budućnost budemo izvan ovoga, kao što su bili Barselona i Real Madrid. Prošle godine je Budućnost igrala Evroligu, ove Zvezda. Ako izađemo na teren u Evroligi i suprotstavimo se jačim rivalima, onda nam nije problem ni da izađemo u Podgorici na teren i da izmerimo ko je bolji. Naš predlog da odložimo za neki period, predvideli smo 24. februar kao idealan datum, iako je nama zgusnut raspored, rekli smo u narednih mesec dana da možemo da odigramo kada god, samo da osluškujemo situaciju u Podgorici.

Mislim da ABA liga ne može da bude zadovoljna ovim ishodom situacije. Naš predlog je da nađemo način da odigramo utakmicu i da se držimo sporta, jer ova situacija može da utiče na budućnost regionalne košarke. Jedan predlog za novi datum je nešto što je sasvim normalno u ovoj situaciji. Ako su mogli Barselona i Real da odigraju utakmicu u "nadoknadi vremena", što ne možemo i mi. Zdravlje je bitnije od svega. Molimo vas za razumevanje. Košarka je nešto gde treba da se odmeravamo i da pokažemo ko je bolji. Naše namere su da igramo košarku, da učestvujemo u plej-ofu i to kao klub podvlačim - poručio je Sunturlić.

Usledio je novi zaključak Čovića

Video: Čović o tome šta će biti ako se registruje 20:0 za Budućnost

- Nikakv odgovor nismo dobili, imamo dve različite bezbednosne procene. Oko pola 1 smo dobili procene onako kako smo rekli, a mi u to nismo mogli da verujemo, iako znamo da bi Budućnost učinila sve da utakmica protekne u regularnom toku, ali to ni ne zavisi sve od Budućnosti. Šta bi se dogodilo da se odloži? Ako već sada znamo šta bi se desilo da se nije odložila. Da je obrnuta situacija, to bismo završili za pola sata. Da imamo takav zahtev, ukoliko ne želite da od takve utakmice pravite performans. Da zaključim, niti nam je država zabranila, niti bilo kakva agencija, to je odluka Zvezde, na osnovu bezbednosnih rizika koje smo dobili.

Šta će biti ako Zvezda ne bude u ABA ligi?

- Zvezda je perjanica košarkaške lige. Imamo i mi žestoku, vrelu atmosferu, ali ne očekujte da mi uvažavamo nešto, ako neko ne uvažava Zvezdu. Uz sva uvažavanja ostalih klubova, Zvezda je i regionalni i evropski, ali i svetski brend. Nećemo dozvoliti da nas niko gazi. Ja volim da kažem sačuvaj me bože od arogancije velikog. Ne znam kako bi izgledala ABA liga bez Crvene zvezde i ne bih želeo da se to desi, ali ne mogu da isključim, niti bih mogao da diskutujem o tome, niti želim, jer to može da se tumači da mi sada nešto pretimo. Ali ne mogu da verujem da neko neće da pomerimo recimo posle Božića. Filip Sunturlić je imao direktan kontakt sa gospodinom Bokanom i nisu uspeli da se dogovore.

Šta će se desiti ako donesu odluku na štetu Zvezde?

- Kako će doneti, retroaktivno? Postoje dve mogućnosti, da se odlaže utakmica i da donese odluku da se ne odlaže, morate da dođete na utakmicu u 18 časova i to bismo poštovali, ali onda se zna čija je odgovornost. Svi beže od odgovornosti. Mi smo bili hrabri i doneli smo odluku. Ja mislim da predsedništvo neće doneti odluku, jer nije donelo ni ovu.

Trećeg januara je zakazana skupština, da li će na toj sednici biti doneta odluka o ovoj utakmici?

Nebojša Čović Čović ne želi da hipotetički priča o odlukama ABA lige; Foto: Marko Jovanović

- Gledajući šta se radi, sve se može, ali pitanje je šta je pravno, korektno i kolegijalno. Videćemo koje će biti tačke dnevnog reda, bilo je predloženo da se dobije direktor i menadžment, ne bi me začudilo da se priča i ovoj utakmici.

Ako bude registrovana 20:0, kako ćete reagovati?

- Ne želim da najavljujem hipotetički šta će biti, pustimo da vidimo šta će biti. Ja se nadam da će preovladati razum i odgovrnost čelnih ljudi. Nekada moraju da se donesu i odluke koje moraju da budu teške. Zvezda je svojevremeno donosila teške odluke, obezbedila velika sredstva, čak smo i obezbedili ABA ligu 2, kada radite takav posao, morate da shvatite da morate da donosite odluke koje su teške i nisu popularne.

Sunturlić je objasnio i svoj kontakt sa Bokanom.

Dragan Bokan Dragan Bokan; Foto: Marko Jovanović

- Bokan je očekivao i očekuje nas u Podgorici. Pozivao se na pismo direktora policije, iako je u potpunoj suprotnosti sa onim podacima koje smo mi dobili. Nismo imali nekoga sa kim možemo nešto da dogovorite. Ja razumem da kada pristaneš na nešto tamo, moraš toga da se držiš, ali nadam se da možemo da odigramo jednu košarkašku utakmicu, jer svima odgovara da se ta utakmica nekad odigra u narednom periodu. Razgovor nije imao epilog koji smo želeli, da on shvati na prvu. Nadam se da će sada poslušati moj apel, da će biti razuman i da će preko ABA lige dogovoriti jedan termin da vidimo ko je bolji.

Čović je dopunio da Zvezda ima mnogo navijača u Crnoj Gori i da je i zbog toga doneta odluka da se ne ode u Podgoricu.

- Mi kao Zvezda ne želimo da učestvujemo u svim tim situacijama, niti da preuzmemo rizik za bilo kog našeg navijača, ako je neko mogao da garantuje 100 odsto da nikome ništa neće faliti, taj nije realan.

- Možemo da ispadnemo i žrtva, ali ja se ne bojim tih stvari, apelujem da se dozovemo razumu, ni kao inženjer nisam nikada ništa rušio, već sam gradio. Zvezda je postojala mnogo pre ABA lige i postojaće i nadživeti sve lige. Nama nije bilo do nadmudrivanja niti bilo kakve svađe, već da dva kluba budu isključena iz svega što se zove političke manipulacije i sve u šta mogu da se pretvore političke utakmice.

Ispratite i šta se sve hronološki događalo tokom dana od momenta kada su košarkaši Zvezde odlučili da ne polete ka Podgorici, do konferencije Nebojše Čovića.

16.15 - Telegraf na Malom Kalemegdanu: Čović se obraća javnosti!

Mali Kalemegdan, KK Crvena zvezda, konferencija Sve je spremno za konferenciju; Foto: Telegraf

Naš reporter je na licu mesta i obaveštavaće vas o svemu, a takođe ćete imati priliku da gledate livestream konferencije.

14.30 - Kakav će biti epilog ako se utakmica ne odigra?

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Ne postoji gotovo ni promil šanse da se meč odigra. Budućnost tvrdi da je dobila dopis ABA lige i garancije Uprave policije da se Zvezdi garantuje bezbednost, ali crveno-beli nisu krenuli za Podgoricu.

Ukoliko ABA liga proceni da Zvezdin nedolazak u Podgoricu na utakmicu nije opravdan, registrovaće meč službenim rezultatom 20:0 u korist domaćina.

Zvezdi to svakako ne ide u prilog s obzirom na stanje na tabeli, gde je trenutno na deobi 7. mesta sa Mornarom, koji ima 7 pobeda.

13.55 - Ništa od utakmice!

Nebojša Čović Predsednik Zvezde od 16.30 na Malom Kalemegdanu drži vanrednu konferenciju za novinare; Foto: Marko Jovanović

Prema poslednjim informacijama, utakmica neće biti odigrana, jer igrači nisu krenuli poslednjim letom za Podgoricu koji omogućava da se stigne do planiranog početka meča. Iako još nema zvaničnog saopštenja da igrača Zvezde neće biti u Podgorici, kako trenutno stoje stvari, derbi 13. kola ABA lige neće biti odigran.

13.45 - Propala je šansa za poslednji let za Podgoricu!

13.40 - Budućnost tvrdi: ABA liga dobila dopis i uveravanja Uprave policije da je Zvezda bezbedna

KK Crvena zvezda - KK Budućnost KK Budućnost; Foto: Marko Jovanović

13.30 - Zvezda sazvala vanrednu konferenciju!

Predsednik kluba Nebojša Čović obratiće se novinarima na Malom Kalemegdanu u 16.30!

13.25 - Čekala se konačna odluka

Kako Telegraf saznaje od svojih izvora sa aerodroma, još nije doneta konačna odluka da li će Zvezda krenuti put Podgorice letom koji je planiran u 13.40. Karte su rezervisane za taj let, ali još ne postoji odluka da se kreće za Crnu Goru i najverovatnije neće ni biti leta igrača za Podgoricu.

13.00 - RTS objavio snimak košarkaša koji napuštaju aerodrom posle odluke da ne krenu za Podgoricu planiranim letom u 10.10.

12.30 - Varvari pripremaju koreografiju u čast preminulih navijača

KK Crvena zvezda, KK Budućnost VOLI Varvari u Morači; Foto: aba-liga.com/Budućnost VOLI

Navijači Budućnosti pozvali su sve fanove podgoričkog tima da napune "kop" u Morači i poručili su da će na ovoj utakmici napraviti koreografiju za navijače Marka i Miljana, koji su poginuli nedavno u saobraćajnoj nesreći, koja je potresla Crnu Goru. I meč će, ukoliko se uopšte bude igrao, početi minutom ćutanja u njihovu čast.

12.05 - Fanovi se slikaju s košarkašima na aerodromu

Dok čekaju novi let, košarkaši Zvezde izlaze u susret fanovima koji žele da se slikaju sa njima, pa je tako Štimac pozirao za selfi jednom mlađem navijaču.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Vukan Sarenac (@vukansarenacbasketball) on

12.00 - Košarkaši Zvezde nisu bili u avionu, već samo Milenko Topić i još nekoliko članova stručnog štaba

Iako je prvobitna informacija bila da su košarkaši Zvezde napustili avion pred poletanje, oni nisu ni bili u letelici, već su čekali na aerodromu da dobiju dozvolu. U avionu je, kako saznajemo od putnika koji su bili na letu za Podgoricu, bili samo Milenko Topić i još nekoliko članova stručnog štaba, koji su posle 15 minuta napustili avion.

11.50 - Zvezda rezervisala karte za let koji je planiran u 13.40

Zvezda je rezervisala karte za let koji je planiran u 13.40. To je ujedno i poslednja šansa da crveno-beli stignu na vreme u Podgoricu za odigravanje meča, koji je na programu u 18.00.

11.35 - Saopštenje KK Budućnost

Podgorički klub izdao je saopštenje povodom odluke košarkaša Zvezde da ne krenu put podgorice neposredno pred poletanje aviona. Oni u saopštenju navode da očekuju Zvezdu u Morači od 18 časova, kada je meč na programu.

11.30 - Tenzije na košarkaškoj utakmici na Cetinju

KK Lovćen, KK Ibar Foto: mne sport tv

Duel između Lovćena i Ibra prekinut je tokom vikenda zbog transparenta koji su okačili navijači Cetinja, na kome je pisalo: "Branićemo ovih dana Crnu Goru od dušmana". On se odnosio na proteste naroda, koji je ustao da brani crkvu posle donošenja Zakona o slobodi veroispovesti, kojim crkvena imovina može biti zaplenjena ukoliko ne postoji garancija o vlasništvu imovine pre 1918. godine.

11.20 - Milo Đukanović  pre nekoliko dana poručio: Budućnost je državni projekat i metafora nove Crne Gore

Dragan Bokan i Milo Đukanović Dragan Bokan pored Mila Đukanovića u hali Morača; Foto: Budućnost Voli

Predsednik Crne Gore nedavno je tokom govora na svečanosti povodom 70 godina Budućnosti rekao da je klub iz Podgorice "metafora nove Crne Gore".

- Ova Budućnost je metafora nove Crne Gore. Bez kompleksa inferiornosti, ne pristajući na stereotip da mali znači i slab. Privilegija da naša deca za sportske uzore imaju svoje sugrađane, prve komšije sa kojima su odrastali. Crnogorski sportski brend, zaštitni znak države, klub privrženih, odanih navijača svih generacija. Zato su u pravu kada kažu da je Budućnost državni projekat, bez obzira na to što pod tim podrazumevaju - poručio je Đukanović i najavio državnu pomoć.

- Budućnost ima podršku države i tako će i ostati. Država ulaže i sportske selekcije i klubove koji su internacionalno prestižni, ulagati u mlade u bilo kojoj oblasti uvek je najpametnija i uvek opravdana investicija. Obaveza je svih nas da Budućnost i u budućnosti bude ponos Crne Gore - istakao je Đukanović.

11.10 - Tenzije između predstavnika Zvezde i Budućnosti i na sastancima, Bokan pretio direktoru crveno-belih

Dragan Bokan Dragan Bokan u Pioniru tokom finalne serije; Foto: Marko Jovanović

Podsetimo, i u oktobru je na sastanku čelnika ABA lige u Zagrebu došlo do teških reči kada su se oči u oči sreli predstavnik Zvezde i Budućnosti. Tada je predsednik podgoričkog kluba, Dragan Bokan zapretio direktoru Zvezde Filipu Sunturliću rečima "Zapamtite, biće vam vraćeno, lično će vam biti vraćeno, to obećavam sa više strana".

11.05 - Šta je Budućnost rekla povodom Zvezdinog zahteva da se meč odloži?

Zvezda je u nedelju poslala dopis sa zahtevom da se meč odloži, ali je direktor kluba Slavko Radulović odgovorio da ne postoji nijedan razlog za odlaganje planirane utakmice.

- Primili smo Vaš mail koji sadrži i dopis KK Crvena Zvezda MTS, sa predlogom za odlaganje utakmice i razloge za to, kao i Vaš zahtev za naš komentar i viđenje situacije u vezi sa planiranom utakmicom. Smatramo da ne postoji nijedan razlog za odlaganje planirane utakmice za čije nesmetano odigravanje su preduzete sve nephodne organizacione i bezbednosne mere od strane našeg kluba i nadležnih državnih organa. Shodno tome Vas obaveštavamo da je sve spremeno za odigravanje planirane utakmice - naveli su iz Budućnosti u nedelju.

KK Crvena zvezda - KK Budućnost Košarkaši Budućnosti prošle godine u majstorici finalne serije; Foto: Marko Jovanović

11.00 - Ukoliko Zvezda ne ode na meč, on će biti registrovan 20:0 u korist Budućnosti.

10.55 - Naredni let iz Beograda za Podgoricu je u 13.40, i to je poslednja šansa da Zvezda stigne u Podgoricu na vreme za odigravanje meča.

10.50 - Zvezda trenutno ima skor od 7:5, dok Budućnost 9:3, pa je ovo meč od izuzetno velike važnosti za crveno-bele kada je u pitanju borba za plej-of.

10.45 - Uskoro bi Crvena zvezda trebalo da se oglasi zvaničnim saopštenjem.

10.00 - Košarkašima Zvezde je neposredno pred poletanje aviona javljeno da ne kreću za Podgoricu, kako nezvanično saznajemo, jer nisu dobili garancije za bezbednost. Zvezda je čekala bezbednosne garancije čelnika ABA lige, a pošto njih nije bilo do poletanja avionom iz Beograda za Podgoricu u 10:10.

Tenzije u Crnoj Gori zbog zakona o veroispovesti dodatno podgrevaju bezbedonosni rizik

Ovih dana su u Crnoj Gori velike tenzije zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, a kada se na to nadovežu i tenzije između Zvezde i Budućnosti iz finalne serije ABA lige prošle sezone, jasno je zbog čega postoji veliki bezbedonosni rizik kada je u pitanju odigravanje ovog meča.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • supergnu

    30. decembar 2019 | 16:29

    Realno, zasto se grobari uzbudjuju ovoliko? Prpa bato? Ako budete prvi ispadate od nas u startu. Opet kme,kme. Nista institucija ni ove godine....😂😂😂😂😂

  • Zeljko

    30. decembar 2019 | 18:29

    Znaci trebali su da igraju pa da se desi repriza Maksimira 90.Problem kod grobara je to sto oni ne shvataju da je Zvezda za srpske neprijatelje simbol srpstva i da oni na Zvezdu gledaju kao na neprijatelja.I ne mogu da shvatim da postoji jedan navijac Partizana koji podrzava one koji otimaju srpske svetinje a protiv su Zvezde!!!Ali ipak ste vi Jugoslovenski klub (to vam pise u grbu),dakle vi ste isto srpski kao i hrvatski,bosanski ili crnogorski tako da je u neku ruku i normalno sto ste za crnogorce.

  • Zoki

    30. decembar 2019 | 12:13

    Izadjite i pobijedite, to od Vas ocekuju Srbi iz CG. Ne igrate samo za sebe, zato srce na teren i hrabro napred DO POBJEDE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA