≫ 

NBA liga posle korona virusa? Kad se nastavlja, kako će izgledati plej-of, ko će biti šampion...

Pred komesarom i vođstvom lige su velike odluke usled ogromnih problema koji su se pojavili

  • 0
Nikola Jokić Foto: Tanjug/AP

Šta će biti sa najboljom košarkaškom ligom na svetu? Komesar NBA lige Adam Silver izjavio je u četvrtak da postoji mogućnost da sezona 2019/20. uopšte ne bude nastavljena usled pandemije korona virusom.

- Naravno da je moguće da ne igramo košarku, ali ne znam u ovom trenutku kakva je situacija - rekao je Silver za TNT.

S obzirom na to da su nadležni u SAD za vikend zabranili javna okupljanja sa više od 50 ljudi, barem u naredna dva meseca, NBA je sve bliža mogućnosti da ne dobije šampiona ove sezone.

U ovoj organizaciji kažu da rade i prekovremeno kako bi smislili novi model rasporeda kako bi se odigrale i utakmice iz regularne sezone i plej-ofa, ali tek kada bude dovoljno bezbedno da se takmičenje nastavi.

Liga želi da spase sezonu, ali je suočena sa dve mogućnosti - ili će se opet igrati utakmice ili će čitava sezona biti jednostavno poništena i izbirsana, kao da je nikad nije bilo.

Nije im lako, u igri su stotine miliona dolara, ali opet u ova neizvesna i burna vremena odluke će se donositi posle bezbednosnih procena.

Kako bi izgledao plej-of da se odmah završi regularna sezona?

NBA liga bi u eventualnom određivanju parova verovatno uzela u obzir trenutni izgled tabele, sa Milvokijem kao najboljim na Istoku i Orlandom na osmom metu što bi bio ujedno i okršaj prve runde. Ukoliko bi neki timovi bili izjednačeni, koristio bi se uobičajeni tajbrejker sistem da se odredi poredak.

Lebron Džejms i Janis Adetokumbo Foto: AP/Tanjug

Onako kako je danas na tabeli parovi prve runde bili bi:

Istok: (1) Milvoki - (8) Orlando, (2) Toronto - (7) Bruklin, (3) Boston - (6) Filadelfija, (4) Majami - (5) Indijana.

Zapad: (1) Lejkers - (8) Memfis, (2) Klipers - (7) Dalas, (3) Denver - (6) Hjuston, (4) Juta - (5) Oklahoma.

Takođe, rukovodioci lige se pitaju i koliko će klubovima biti potrebno vremena da se uigraju uoči nastavka sezone, ali o tome se još nije diskutovalo.

Kada bi realno NBA sezona mogla da se nastavi?

Ako je dva meseca od danas kako kažu, onda je to kraj maja, plus 6-8 nedelja za plej-of što znači da bi se sezona okončala krajem jula. Ali, ta odluka će tek biti donesena na sastanku lige i njenih vlasnika i u dogovoru sa unijom igrača u NBA.

Dodatni problem stvaraju i same dvorane u kojima bi se grale utakmice, a koje su već ranije bukirane za koncerte tokom letnjih turneja pa neće biti lako pomerati i te događaje i prilagođavati dvorane košarkaškim utakmicama.

Donovan Mičel Foto: Tanjug/AP

Kada već pričamo o halama spomenimo i da su američke Demokrate zakazale konvenciju od 13-16. jula u dvorani Milvokija pa je to još jedna komplikacija ukoliko se Baksi plasiraju u završnicu.

Kao poslednja nada postoji mogućnost da se sezona finišira u avgustu, pod pretpostavkom da će se Olimpijske igre održati u očekivanom terminu (24. jul - 9. avgust), a poznato je da Amerikanci nameravaju da odu u Tokio sa najjačim timom prepunim NBA zvezda.

Liga će takođe morati da menja i termine drafta, perioda za slobodne agente, Letnju ligu, kao i raspored za sezonu 2020/21.

Još jedan problem: Šta ako se tokom plej-ofa ispostavi da je neki igrač pozitivan na korona virus? Šta će NBA liga učiniti onda? Morali bi onda verovatno da konsultuju i zdravstvene stručnjake, ali bi i ta pojava mogla da upropasti mnoge planove.

David Stern, Dejvid Adam Silver (levo) Foto: Tanjug/AP

Preporuke zdravstvenih organizacija u SAD nisu obavezujuće kao vladine, ali najbolji mogući scenario je da se NBA liga nastavi osam nedelja od danas, uz minimalnu posetu na utakmicama, naravno. Opet, a to podvlači i sam Silver, ko zna gde ćemo biti u maju u situaciji koja se menja iz sata u sat i mogućoj zdravstvenoj katastrofi.

Da li bi komesar trebalo da prekine sezonu?

To sigurno ne bi bio prvi slučaj, pošto su 2005. NHL i 1994. MLB ostali bez šampiona. Istina, tada je to bilo zbog štrajka igrača, a ne zbog nepredvidive pandemije opasnog virusa. U svakom slučaju, već je odlučeno da će u mnogim koledž sportovima biti prekinute sezone i neće biti dodeljeni trofeji, pa to ne bi bio presedan ni sa NBA.

Ono što je olakšavajuća okolnost za komesara je da i on i NBA liga imaju vremena da odluče. Ne mnogo, ali nema potrebe žuriti i odlučivati ništa pre sredine aprila. Sve i dalje dosta zavisi od toka pandemije.

Ko bi bio šampion u slučaju prekida sezone?

Niko. Toronto bi, kao osvajač titule iz 2019. i sledeću sezonu započeo kao tim koji brani titulu. Bilo bi to prvi put u istoriji NBA lige da u jednoj sezoni nemamo šampiona. Ali i to je moguće, jer ovog puta ništa ne zavisi od čoveka, već od zlokobnog virusa koji je sve poremetio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA