"Neću da dam da ih bilo ko napada": Marina Maljković zagrmela posle Australije, emotivno branila svoje devojke

Srbija je danas poražena od domaćina turnira na Svetskom prvenstvu

  • 39
Marina Maljković

Foto: Sport Klub - Printscreen

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije poražena je danas od Australijanki u trećem kolu Svetskog prvenstva (69:54), čime je zakomplikovala borbu za plasman u četvrtfinale, ali i dalje sve drži u svojim rukama.

Selektorka Marina Maljković bila je vrlo emotivna u razgovoru za Sport Klub posle utakmice, istakavši da se ništa nije desilo, te da je ovo prvi put da njene igračice imaju ovakvo iskustvo igranja na velikoj sceni.

- Nije se ništa dogodilo. Igrali smo protiv rivala koji je znatno bolji od nas. Devojčice koje treniram nisu igrale protiv ovkavih tela, ovako visokih i jakih igračica. Imali smo loše momente, ali se nije ništa desilo, pravili smo greške koje nismo smeli. U 18 časova je po ovom vremenu bila utakmica, pa igramo sa Malijem od 13.30 časova sutra, koji je jako, jako nezgodna ekipa, svima ovde zvuči da su autsajderi, ali danas su pokazali protiv Francuske da to nije istina. 

Potom je "zagrmela", istakavši da niko nema pravo da napada mlade košarkašice, niti mediji, niti navijači.

- Kao što rekoh, znači mnogo,moram da ponovim ovo, pored mladosti imamo ogromno neiskustvo igranja velikih utakmica. Neću dozvoliti da bilo ko napadne ove devojke, uz svo poštovanje vama, ne dajem da bilo ko kaže ružno nešto za njih. One vredno i marljivo rade. One ne igraju ni Evrokup, ni Evroligu, tek igra poneka. Nemaju iskustvo ovih utakmica. Pokušaćemo da budemo bolji, bilo je grešaka iz neiskustva, pokušaćemo da budemo bolji u ove dve utakmice. Borićemo se za Srbiju najbolje što možemo.

Objasnila je i šta znači pobeda nad Japanom, kao i koliko su sve selekcije kvalitetne na ovom Svetskom šampionatu.

- Ne mislim da je bilo sa vaše strane, ali moram da ih zaštitim, prosto one to zaslužuju, ne možemo ni da objasnimo javnosti šta je Australija u ženskoj košarci, ko zna, zna. Isto kažem i za Mali. Ja sam direktna u svakom momentu. Mali nije autsajder, taj isti Mali je dobio Francusku u Beogradu. Protiv nas niko nije autsajder, jako nezgodan tim, mislim da isto tako nije dovoljno shvaćeno koliko je "super pobediti Japan", ne one su pobedile veliki Japan, pobedile su jako veliki tim Japana. Neko ko prati žensku košarku, svesno je u kakvom sastavu, a neko ko to radi, vidi svetlu budućnost ispred nas. Niti meni, niti nama pada na pamet da odustajemo. Imamo još dve utakmice. Nikada reprezentacija Srbije nije odustajala, ni večeras, kada je bilo teško, neće biti tako ni u naredne dve utakmice.

Umor je bitan faktor, utakmice se igraju na svakih 15-20 sati, što potencira i selektorka Marina Maljković.

- Kažem, razlika je 15 sati, šta da radimo, ono što je važno da se napomene jeste da je to strahiovit umor, pogotovo kod igračica koje dolaze iz WNBA. Devojke su dolazile bukvalno pred samo takmičenje. Teško je, karakteristično je to za ovo Svetsko prvenstvo, nikada nije bilo ovako teško kada je reč o svežini igrača za sve timove. Vidimo po prvi put nedostatak svežine kod dosta igračica, to se vidi kod onih koji gledaju žensku košarku. Ovaj strašan kvalitet Svetskog prvenstva malo ublažava činjenica premora, posle se opet sprintuje u klubove, pa ne Evropskog prvenstva. Što se tiče poverenja u mlade igračica, to je ono najbolje što Srbija ima, što ja imam, ja sam spremna uvek da radim sa njima. 

Kratak komentar dala je i reprezentativka, Saša Čađo, istakavši da ne traži nikakve izgovore za današnji poraz.

- Pa kao što je Marina rekla, došli smo na takmičenje u novom sastavu, ali ja ne tražim nikakve izgovore, treba da iskoristimo šansu na najbolji način, da pokažemo šta smo radili prethodna tri meseca, da ispoštujemo ono što Marina traži. U pojedinim momentima smo bili na nivou zadatka, ali smo imali oscilacija. Svaka devojka je ovde potencijal, nadam se da ćemo doći do još pobeda. 

Video: Kakav otac, takav sin: Peđa Stojaković i dalje ne maši, Andrej nasledio njegovu ruku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA