≫ 

Kako je Srbin postao simbol ponosa američkog sporta? (FOTO)

Izgleda da nijedan sport u americi ne može da se igra, a da se u njemu ne pojavi neki vrhunski as koji ima srpsko poreklo

  • 2

Srbin je MVP američke nacionalne konferencije bejzbol lige, možda vam zvuči neverovatno, ali ako se uzme u obzir poslednjih 150 godina i šta su sve Srbi uradili za Ameriku ( ne računajuči Pupina i Teslu) onda nova vest i nije iznenađujuća.

Nekako je, što bi Miroslav Muta Nikolić rekao " sve to normalno" pa i to da je momak koji se preziva Jelić bude simbol ponosa američkog sporta.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Christian Yelich (@christianyelich) on

Kristijan Jelić (26) je ubedljvo došao do tog priznanja pošto je dobio 29 od 30 glasova i osvojio ukupno 415 poena a i Iza sebe je ostavio igrača Čikago Kabsa Havijera Baesa sa 250 poena i Nolana Arenada iz Kolorado Rokisa sa 203.

Jelić, je poreklom iz okoline Trebinja, gde mu i dalje živi rodbina, a njegov pradeda je emigrirao u Ameriku, pa se cela familija dosta amerikanizovala jer su skoro tri generacije tamo.. Ima braću Kameruna i Kolina, a majka mu je Alicija Jelić.

On je tek drugi igrač u istoriji Nacionalne lige koji je izabran za igrača sezone u prvoj godini posle trejda, a prvi posle 1947. Inače, njegov pradeda po majci Fred Gerke je bio igrač ameruičkog fudbala, a ujak Kris Jelić je igrao fudbal za UCLA Bruins.

Ako nekog zanima statistika ovog sporta koji nije popularan u Srbiji, Jelić je imao 34 dabla, sedam triplova, 36 houm ranova, njegovo udaranje donelo je 110 poena, otrčao je po 118 poena, ukrao 22 baze i sprečio 11 protivničkih poena kao desni spoljni Bruersa, najprijatnijeg iznenađenja sezone.

Predvodio je Milvoki do 96 pobeda, i uveo ih u plej of prvi put posle 2011. godine

Foto: Guliver/ Stacy Revere/Getty Images)

Na taj način, 26-godišnji igrač je krunisao sjajnu prvu sezonu u redovima Bruersa u koje je prešao iz Majami Merlinsa u januaru ove godine.

Međutim, da se malo pozabavim i njegovim životom. Rekli smo da je poreklom porodica iz Trebinja, ali je Kristijan odrastao u Kaliforniji u Tausend Oks a išao je u Vestlejk srednju školu, gde je tokom školovanja izabran za drugi Ol ameriken tim

Kasnije je otišao na Univerzitet Majami, ali je draftovan pre univerziteta kao 23. pik i prešao je u Majami Marlines koji su mu dali 1,7 miliona dolara po sezoni plus bonuse. Međutim, nije odmah zaigrao u MBL (mejdžor bejzbol liga) već je igrao za filijale Majamija , a tek 2013. je prekomandovan u MBL.

U januaru ove godine prešao je u Milvoki Bruerse odakle je i izbran za OL star utakmicu, a nekoliko meseci kasnije je i postao prvi igrač nacionalne konferencije ( kao i u NFL u bejzbolu postoje dve konferencije amerikan league i national league)

Foto: Guliver/Jeff Gross/Getty Images)

Od 2015. zarad mu je bila skromnih 570.000 dolara po sezoni. Ove sezone zaradiće sedam miliona dolara, a već sledeće 12,5, pa 14 i poslednje 2022 trebalo bi 15 miliona dolara.

Holandija se posle krize vraća na veliku scenu. Pobedila je Nemačku sa 3:0, a sada ima priliku da kod kuće savlada šampione sveta Francuze i približi se prvom mestu u grupi. Kvota na njih je 2,95, a na Francusku 2,40. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Holandija - Francuska.

Opis: „Srpski“ Bajern je u prošlom kolu dao 116 poena Darušafaki, i sada silno motivisan čeka još uvek nepobedivi CSKA. Kvota na keca je 3,05, a na dvojku 1,45. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za evroligaški duel Bajern - CSKA.

Novak Đoković ima zadatak da pobedi Čilića i obezbedi prvo mesto u grupi ATP finala u Londonu. Kvota da će to učiniti bez izgubljenog seta je (HS 1) je 1,43. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Đoković - Čilić.

Foto: Guliver/ Jeff Gross/Getty Images)

VIDEO: Amerikanac bi želeo da bude Srbin zbog Bogdana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA