≫ 

Dušan Mandić za Telegraf pred Hrvatsku i svetsko četvrtfinale: "Svaka medalja mora da se zasluži"

Vaterpolisti su nas navikli na uspehe, zato nam je svetsko zlato uvek nešto što je na dohvatu ruke

  • 2
Dušan Mandić Foto: Profimedia/Angela WEISS/AFP

Dušan "zlato" Mandić ili Dušan "recept za uspeh" Mandić? Stasiti primorac godinama je beden vaterpolo reprezentacije Srbije, deo svakog uspeha "delfina" još od 2013. godine. Dva puta olimpijski šampion, tri puta evropski prvak, jednom na krovu sveta, četiri zlata sa Svetske lige... Pa, šta reći za čoveka koji našu zemlju obliva zlatnom bojom skoro deceniju, kako ne verovati da će kao jedan od najiskusnijih donesti još dosta radosti?

Mandić je po odlasku "zlatnih penzionera" postao najiskusniji i najistaknutiji član srpske selekcije, predvodnik novog talasa koji trenutno kroji put ka medalji svetstkog šampiona. Momci su obezbedili četvrtfinale, naredni protivnik je Hrvatska (sreda, 16 časova), a Dušana smo pitali - koji mu je momenat od mnogobrojnih uspeha ostao zapečaćen u glavi.

- Za svojih 10 godina koliko igram za reprezentaciju Srbije i preko 210 odigranih utakmica na svim velikim takmičenjima, jako mi je teško da izdvojim jedan momenat koji mi je zapečaćen. Ispisali smo istoriju više puta i osvojili smo pregršt zlatnih medalja i svaka ima posebno mesto u mojoj memoriji, ali mogu da kažem i da izdvojim da sam najponosniji na to što smo dvostruki olimpijski sampioni - kaže Mandić za Telegraf.

Šta je razlika između "stare" i "nove" generacije? Da li su apetiti isti?

- Nije moguće porediti još ovu generaciju sa prošlom iz prostog razloga što ova generacija treba tek da odigra mnogo velikih takmičenja i SP i EP i OI i Svetske lige, tek onda može da se poredi uspešnost. S druge strane, apetiti su isti i siguran sam da ćemo dati sve od sebe svi da na svakom takmičenju ostvarimo najbolji mogući rezultat.

Da li smo favoriti za osvajanje SP? Ko nam je najveći konkurent u Budimpešti?

- Po meni je Mađarska prvi favorit za osvajanje, pa onda mi i Španci. To su nam najveći konkurenti uz Italiju, Grčku i Hrvatsku.

Koliko utiče uloga selektora Savića na kolektiv?

- On je čovek koji je razuverio sve više puta i neko ko zna da vodi ekipu do najsjanijih odličija.

Koju imaš poruku za "zlatne penzionere"? Čuvaš li reprezentaciju za njih?

- Opustite se i uživajte.

"Ima Boga, on sve vidi", hoće li nas pogledati i ove godine?

- Bog će nas pogledati onoliko koliko smo zaslužili i koliko smo bili iskreni i predani i posvećeni. Nikad nam niko ništa nije dao, ni poklonio, niti nam je palo s neba. Svaku medalju treba zaslužiti - zaključio je Mandić.

Srećno vaterpolistima... Mada, njima sreća i nije potrebna, oni sve to rade iz znanje i srca. Upravo će zbog toga ostati kao kolektiv uvek vredan poštovanja i konstantne slave.

Video: Delfini spremni za napad na novo zlato!

I na ovom velikom takmičenju podrška našoj podmlađenoj reprezentaciji je UNIQA - zvanično osiguranje vaterpolo tima Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA