Kakav bi fudbal bio da se Ronaldo i Mesi nisu rodili? Osam odgovora imamo na ovo pitanje!

Za sve one koji ne mogu da zamisle šta bi u fudbalu bilo drugačije da nema Portuglaca i Argentinca

  • 5

Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi, pa svi ostali. Tako bismo mogli da opišemo prethodnih nekoliko godina u kojima su Portugalac i Argentinac pisali istoriju evropskog i svetskog fudbala.

Fenomenalni golovi i potezi na terenima doneli su planetarnu popularnost i ogroman novac asovima madridskog Reala i Barselone, a dok oni obaraju rekorde fudbala, ceo svet raspravlja ko je od njih dvojice bolji.

A šta bi se u fudbalu događalo da se Mesi i Ronaldo nisu rodili?

8. FERNANDO TORES BI OSVOJIO ZLATNU LOPTU

Prvu Zlatnu loptu je Ronaldo osvojio 2008. godine kao igrač Mančester junajteda, ispred Lionela Mesija. Mnogi zaboravljaju da je treći najbolji igrač sveta bio Fernando Tores, zahvaljujući fenomenalnim partijama u Liverpulu, koje su ga i proslavile, a on ih više nikada nije ponovio.

Podsetimo, Španac je tokom jedne sezone u Liverpulu postigao 33 gola na 46 mečeva.

7. ČELSI BI OSVOJIO DVE TITULE LIGE ŠAMPIONA

Čelsi je igrao svoje prvo finale Lige šampiona 2008. godine, protiv Mančester junajteda. Posle devedeset minuta i produžetaka, rezultat je bio 1:1. Vodeći gol za "đavole" u prvom "engelskom" finalu postigao je Ronaldo.

Junajted je potom bio bolji u penal seriji 6:5. Da nije bilo portugalskog fudbalera, možda bi Čelsi sada u svojoj riznici imao dve, umesto jednu titulu šampiona prvaka.

6. REKORD GERDA MILERA NE BI BIO OBOREN

Daleke 1972. godine, svet se klanjao slavnom nemačkom fudbaleru, koji je bio neprikosnoven po broju golova postignutih u samo jednoj godini - 85.

Ronaldo je bio nadomak da rekord legendarnog igrača minhenskog Bajerna i reprezentacije Nemačke 2011. godine, kada je postigao ukupno 60 golova.

Ipak, godinu dana kasnije, a ravno 40 godina posle zlatne Milerove godine, Lionel Mesi je postavio novi rekord, završivši godinu sa ukupno 91 golom za Barselonu i Argentinu, šest više od bivšeg nemačkog golgetera.

5. ZLATAN IBRAHIMOVIĆ BI BIO PRVA ZVEZDA BARSELONE

U blistavoj karijeri Zlatana Ibrahimovića, on sam ne voli da se priseća angažmana u Barseloni.

Arogantni Šveđanin nije bio po ukusu tadašnjeg trenera Barselone, Pepa Gvardiole, koji je požrtvovano radio na projektu Lionela Mesija. Zato ni Ibra ni Tijeri Anri nisu imali šta da traže u katalonskom klubu.

Bez obzira na sve, tokom te jedne sezone u Barsi, Zlatan je postigao 16 golova na 29 utakmica.

Kako nije hteo da bude zamena Mesiju, Ibra je napustio klub, i otišao u Milan.

4. RUNI BI BIO IKONA MANČESTER JUNAJTEDA

Kapiten reprezentacije Engleske Vejn Runi je stigao u Mančester junajted godinu dana nakon Ronalda.

Iako je Runi od početka pokazao da poseduje napadački kvalitet dovoljno dobar za ekipu sera Aleksa Fergusona, sve oči navijača bile su uprte samo u jednog fudbalera.

Tek pošto je Ronaldo napustio klub 2009. godine i prešao u madridski Real, Runi je došao do izražaja, i navijači Junajteda su počeli više da ga cene. Danas je jedan od najomiljenijih igrača, jer pokazuje vernost klubu čak i kada beleži loše rezultate, a nije  tajna da je svojevremeno imao loše odnose sa Fergusonom.

Da nije bilo Ronalda, Runi bi verovatno mnogo ranije bio zapažen od strane Junajtedovih navijača.

3. ZLATNA LOPTA NE BI BILA TAKMIČENJE DVOJICE FUDBALERA

U poslednjih šest godina, Zlatnu loptu su dobijali Leo Mesi i Kristijano Ronaldo.

Ronaldo je započeo "vladavinu dvojice" 2008. godine, a onda je sve do 2012. godine za najboljeg na svetu proglašavan Lionel Mesi.

Taj niz je Portugalac prekinuo 2013. godine, i važi za prvog favorita i za najboljeg igrača na svetu u 2014. godini.

2. PRIČALO BI SE O RIVALSTVU NEJMAR - GERET BEJL

Kada su potpisali za Barselonu, odnosno Real, najavljivalo se novo veliko rivalstvo i okršaj u kom će navijači uživati.

Ali posle više od godinu dana, možemo svi da se usaglasimo da se o rivalstvu Brazilca i Velšanina ne priča ni upola kao o već ustaljenom Mesi - Ronaldo.

Možda, za nekoliko godina, kada Argentinac i Portugalac postanu veterani... možda Nejmar i Bejl budu zanimljiviji svetu.

1. FUDBAL NE BI BIO ISTI BEZ NJIH DVOJICE

Probajte sad da zamislite fudbal bez igrača koji su obeležili današnjicu i ispisali stranice istorije fudbala?

Moramo priznati da imamo sreće jer gledamo njihove čarolije. Konstano postavljamo pitanje ko je od njih dvojice bolji, ali složićete se - obojica su unikantni i apsolutno fenomenalni.

(B.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA