BIVŠI SAVEZNI SUDIJA: Glođović ne može da dobije lošu ocenu za suđenje na derbiju!

Nekadašnji arbitar u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije i posmatrač suđenja u srpskom fudbalu do prošle sezone, Dobrivoje Srećković, analizirao učinak Glođovića u 150. večitom derbiju

  • 19

Nekadašnji fudbalski arbitar Dobrivoje Srećković ocenio je da Vlado Glođović ne može da dobije lošu ocenu za suđenje na 150. večitom derbiju između Partizana i Crvene zvezde, koji je obeležen i s nekoliko spornih situacija.

Napadač Partizana Nemanja Mihajlović je u 12. minutu s levog boka utrčao u šesnaesterac Zvezde, a tamo ga je dočekao Marko Petković. Fudbaler crno-belih je posle driblinga došao u kontakt s defanzivcem Zvezde i pao, ali se sudija Vlado Glođović nije oglasio.

>>> SAŠA ILIĆ, BEZ DLAKE NA JEZIKU: Ne pamtim da je Partizan više pokraden na derbiju

- Da bi se arbitru za tu situaciju dala loša ocena, trebalo je da bude školski primer prekršaja, što ova situacija nije bila. Procenu tog duela spada u domen slobodnog sudijskog uverenja. Sudija je procenio da nema dovoljno elemenata za dosuđivanje najstrožije kazne. U javnosti se priča da je bio i prekršaj nad (Markom) Grujićem na drugoj strani pre ove sporne situacije, a taj prekršaj je bio slične prirode. To pokazuje da je sudija imao kriterijum, bez obzira na minut utakmice, rezultat - rekao je Srećković za agenciju Beta:

>>> Da li je Partizan oštećen za penal? (VIDEO)

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Sudija je ovu situaciju ostavio otvorenom. Imao je dva rešenja - da svira faul u napadu ili da presudi insceniranje. On je ostavio otvoreno i naveo javnost da priča o tom događaju... Svako priča na svoj način, pristrasan, nepristasan, poznavajući pravila ili ne. Svako ima pravo da komentariše. Da bih dao ukupan ocenu suđenja, morao sam da je gledam uživo, a na osnovu onoga što sam video odigrana je u nenormalnim uslovima. Igrala se pod smanjenom vidljivošću, kao što se situacija sa Grujićem nije videla. Ne može o kriterijumu Glođovića da se diskutuje na osnovu snimka.

Još jedna sporna situacija viđena je početkom drugo poluvremena, odnoso u 47. minutu, kada je Mihajloviću posle proigravanja Saše Ilića sviran ofsajd.

>>> UPOREDITE: Zvezda na 138. derbiju tražila ”preslikan” penal kao Partizan na 150! (VIDEO)

- Na osnovu snimka koji sam video, kada je slika bila zaleđena igrač koji je postigao gol nije bio u ofsajdu i tu je pomoćnik pogrešio. Sudija Nemanja Petrović bio je u teškoj situaciju. Njemu je bilo teško tada da donese pravu odluku, jer je ispred sebe imao igrača Partizana koji je bio u nedozvoljenoj poziciji kada je lopta krenula ka napred, ali je utrčao igrač iz drugog plana, taj je bio u trku, a igrač Zvezde je stajao ukopan, pa se automatski stvorila razlika od pet-šest metara, te je njemu to delovalo kao ofsajd i ruka je sama krenula gore - rekao je Srećković.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Delikatna situacija je to bila... Da li je bilo 20 centimetara gore ili dole teško je bilo odrediti u toj situaicji. I pored svega toga, on je jedan od naših najperspektivnijih sudija - dodao je on.

>>> VUČELIĆ OŠTRO PO GROBARIMA: Navijači Zvezde su se sprdali s njima!

Srećković je kao glavni sudija delio pravdu na 1.115 utakmica u karijeri. Pet godina je bio arbitar u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije, a do prošle sezone je bio posmatrač suđenja u srpskom fudbalu. On je dodao da je Sudijska organizacija najbolja u fudbalskoj organizaciji Srbije.

- Imali smo naš (sudijski) tim na Svetskom prvenstvu u Brazilu, imaćemo na Evropskom prvenstvu, a redovno sude i Ligu šampiona i Ligu Evrope. Naša reprezentacija je loše plasirana na FIFA rang listi, a gde su tu klubovi u kojim ligama igraju? Nije problem srpskog fudbala u suđenju, već je problem rada u klubovima i reprezentaciji - rekao je Srećković.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Taras Buljba

    29. februar 2016 | 03:03

    Jel to onaj posteni sudija,sa kojim su obrisali pod i malo ga cipelarili u tunelu stadiona pod goricom,u Titogradu?(onda se tako zvao).

  • udbasici

    29. februar 2016 | 10:22

    UDBA porucuje..drzavni projekat mora da se odrzi..zrtve ce biti svi..pare od izdaje kosova se moraju oparti i navijaci takve zvezde zadovoljiti...udba vas cuva i ne bojte se...

  • U pravu (ni)je

    29. februar 2016 | 08:24

    Koji moron ovaj Srećković! I sam sam fudbalski sudija na Zapadu i nisam navijač ni Zvezde ni Partizana. Vidljivo je da odbrambeni igrač Zvezde ne ide na loptu niti u nju gleda nego mu je cilj da zaustavi protivničkog igrača. To je nedozvoljena situacija i penal čist ko suza. Pogotovo što bi ga taj igrač da nije srušen bez problema pretrčao i našao se u situaciji oči u oči sa golmanom. I ne samo što je penal nego bi bio i crveni karton pa sam ubeđen da je Glođović verovatno kao navijač Zvezde podlegao emocijama i nije želeo svoj voljeni tim ostaviti sa igračem manje na samom startu utakmice. O golu neću da polemišem jer je već rečeno da je bio regularan sa čim se slažem pa je tako makoliko bolno bilo Partizan poražen ne od protivnika već (ne)svesnim greškama sudije/a. Nekome ko nosi FIFA grb na dresu to se ne sme desiti i žao mi je što će to uticati kod FIFA za njegov eventualni angažman. Ako ima ljudskog dostojanstva ostaće mu ova mrlja celog života, jer je direkto doprineo da bolji tim u derbiju bude poražen...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA