BOLI što se Slovenci više bore za svoje klubove od nas: Pogledajte kakav je odgovor FIBA dobila!

Interesantno je ipak da su Slovenci podržali FIBA i obavestili da će ispuniti zahteve * Grci, Rusi i Litvanci već spremaju suspenzije za svoje klubove

  • 2

Košarkaški savez Slovenije izjasnio se da će poštovati pravila, ali je uputio i nekoliko sugestija zbog pretnje da je neophodno da nacionalni savezi suspenduju svoje klubove koji nastupaju u Evrokupu, ili će, u suprotnom, svetska kuća košarke suspendovati reprezentacije sa takmičenja.

Košarkaška reprezentacija Srbije će biti suspendovana sa Evropskog prvenstva 2017. godine jer su srpski klubovi izabrali da se takmiče u Evrokupu, a u istoj situaciji su svi savezi iz regiona, kao i Španija, Italija, Turska, Rusija, Izrael, Poljska, Litvanija i Grčka.

>>> OBRADOVIĆ OŠTRO KRITIKOVAO FIBA: Baš će biti lepo bez Srbije i Španije

Ipak Slovenci su ukazali na jedan od krucijalnih problema po saveze koji imaju ugovor sa ECA, odnosno sa Evroligom, za koju se u saopštenju saveza ističe da osuđuje metode vrbovanja koje koristi ECA.

"ABA liga, kao nezavisni pravni entitet sa sedištem u Zagrebu u vlasništvu 12 klubova, jeste postigla sporazum sa ECA, ali Košarkaški savez Slovenije veruje da nema ni moralnog ni pravnog osnova da se zbog toga suspenduje reprezentacija Slovenije.

Foto: Union Olimpija/Ales Fevzer Foto: Union Olimpija/Ales Fevzer

Košarkaški savez Slovenije nije vlasnik ABA lige, nema pravo glasa u njenim organima i niko ne može da utiče na nju. ABA liga je od 29. juna 2015. godine zvanično priznata od strane FIBA Evrope i sve dok ima takav status i deluje u skladu sa propisima FIBA, mi nemamo pravo da reagujemo, niti smo pozvani da to učinimo".

Košarkaški savez Slovenije postavlja pitanja i sugeriše:

“Mišljenja smo da bi FIBA Evropa prvo trebalo da reši problem sa rukovodstvom ABA lige, umesto da suspenduje saveze koji nemaju nikakve veze ni sa ECA, ni sa ABA lige. Mi smo u junu 2015. godine podržali nameru svojih klubova da igraju ABA ligu tek pošto je to učinila FIBA".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Da bi se izbegla selektivna kažnjavanja različitih saveza i zato što bi odluka o suspenziji nacionalnih timova imala ozbiljne i štetne posledice, molimo Vas da do kraja razjasnite sledeće stvari:

- Da li FIBA Evropa smatra kršenjem svojih propisa kada klubovi i lige stupe u sva takmičenja pod okriljem ECA – u Evroligu i u Evrokup, ili samo u Evrokup?

- Da li u propisima FIBA postoje kriterijumi na osnovu kojih bi se klubovi učesnici Evrolige tretirali drugačije od klubova učesnika Evrokupa?

- Da li na osnovu propisa FIBA mogu da se drugačije tretiraju savezi čiji klubovi učestvuju, na primer, u ABA ligi, VTB ligi, španskoj ligi ili NBA?".

Na kraju saopštenja se ističe da nada KS Slovenije da će njihove sugestije pomoći da se povuku nekorektne i neosnovane suspenzije.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

GRCI, RUSI I LITVANCI VEĆ SPREMAJU SUSPENZIJE

Košarkaški savezi Grčke, Rusije, Litvanije i Slovenije poslali su pismo podrške FIBA i izjasnili se da će poštovati pravila.

FIBA je ranije suspendovala sa prvenstva Evrope 2017. godine čak 14 saveza, među kojima je i KS Srbije, sa opcijom da je "skinu" ukoliko zabrane svojim klubovima učešće u Evrokupu.

Najveću podršku krovnoj košarkaškoj organizaciji dao je KS Grčke koji je saopštio da čak ne podržava klubove koji imaju A licence sa Evroligom, Olimpijakos i Panatinaikos, pored Evrokupa.

Uz Grke na konkretne korake spremili su se i Litvanci, pošto žele da suspenduju Lijetuvos Ritas jer je potpisao trogodišnji ugovor sa Evrokupom.

Prvi čovek slovenačkog Saveza Matej Erjavec podsetio je da dao podršku još u martu i da nema ništa sa tim što je ABA liga potpisala trogodišnji ugovor sa kompanijom ECA.

Slično razmišlja i predsednik KS Rusije Andrej Kirilenko, poručivši da je reprezentacija prioritet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vase ime

    20. april 2016 | 16:46

    Pa naravno da je svim normalnim ljudima i savezima reprezentacija uvek na prvom mestu, a ne kao ovi nasi koji su se pogubili i plase se reakcije Zvezde i Partizana. A samozvana institucija uporno istice da ih ne zanima reprezentacija, i da su im njihovi sitni interesi daleko preci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA