Ovako srpski policajci obučavaju pse da pronađu drogu i eksploziv (FOTO) (VIDEO)

Ekipa Telegrafa boravila je u jedinici Čete vodiča službenih pasa za specijalističku podršku policijske brigade gde je saznala koliko koštaju psi za obuku koji se nabavljaju na Javnim tenderima, kako iz prve ruke izgleda obuka i sučeljavanje markiranta i jednog malinoa obučenog za napad na odbegla i naoružana lica

  • 20

Obučeni službeni policijski pas nikada ne povređuje osumnjičenog. Iako posmatran kao "oružje", njegov jedini zadatak jeste isključivo da zadrži potencijalnu "metu" (i to samo ako pruža aktivni otpor) dok ne priđe policajac.

Dakle, u jedinici Čete vodiča službenih pasa za specijalističku podršku policijske brigade na Bežanijskoj kosi nećete naići na filmsku akciju. Ona se odvija na "terenu", na koji se izlazi neplanirano - u svako doba dana i noći. Do tada pet instruktora i 60-ak vodiča na dva poligona strogo kontrolisano vrši obuku 45 službenih pasa.

- Za razliku od evropskih kolega, daleko smo rigorozniji pri kupovini pasa. Jedina smo policija u Evropi koja kupuje isključivo pse sa kukovima čija je ocena "čista nula". O srčanim i ostalim smetnjama da i ne govorim. Psi u proseku koštaju između 1.000 i 1.200 evra - počinje priču sa nama instruktor Saša Pejčić na ulazu u jedinicu u kojoj nam pažnju privlači veliki preparirani nemački ovčar.

Saznajemo da je to čuveni heroj stanice, ovčar Brik koji je stradao '64. godine u sandžačkoj šumi kada su nakon upada u zemlju šiptarski teroristi pokušali da izvrše teroristički napad.

Nijedan pas od početka rada jedinice na ovoj adresi '88. nije stradao, a nebrojeno puta spasili su živote svojih instruktora.

Među psima, koji na ovo mesto dospevaju nakon kupovine na Javnim tenderima, striktnih testova i veterinarskih pregleda najviše ima - nemačkih ovčara, labradora, malinoa (belgijskih ovčara) i bretonaca.

Saznajemo da nema S.O.P.-ova (rase srpskih odbrambenih pasa), jer još uvek planski odgoj ove vrste nije na zahtevajućem nivou. Za to je, saznajemo neophodno mnogo novca koji država za sada ne može da izdvoji.

O tome koji su psi inteligentniji ili snalažljiviji nezahvalno je govoriti. Prema Pejčićevim rečima sve zavisi od psa do psa. Generalno su labradori kao osvedočene "dobrice" pogodniji za pronalaženje eksploziva i droge, dok su nemački ovčari podesniji za obezbeđivanje javnih skupova. Za patrolne pse, koji vrše pretragu terena najidealniji su oni tvrdoglavi, jer se teže povlače kada naiđu na osumnjičenog koji pruža otpor.

Ono, međutim, što je najbitnije pri odabiru pasa za obuku su - dimenzije. Poželjno je, naime, da budu manji zbog zavlačenja pri potrazi za eksplozivima i drogom, kao i da ne budu agresivni.

Prema rečima instruktora Milana Kričkovića, koji je u poslu već više od 30 godina psi se otkupljuju kada napune godinu do godinu i po dana, nakon čega prolaze ispitivanja, a onda kada se utvrdi da odgovaraju, i redovnu obuku.

- I kada ne mogu više da rade, psi ostaju ovde u centru. Neki su aktivni i u 11-oj godini, dok drugi nisu više sposobni za posao ni u sedmoj... Prosek pune aktivnosti psa je osam godina. Po zakonu, međutim, nije dozvoljeno čak i kada se ustanovi da imaju fizičke ili psihičke poremećaje davati pse da se na njima vrše naučni eksperimenti - objašnjava Pejčić dodajući da među vodičima i njihovim psima mora da postoji posebna hemija.

Ukoliko se ne slože "na prvu loptu" (za šta imaju tridesetak dana) vodiči su slobodni da krenu u potragu za timskim igračem koji im više odgovara. Kao i strah, psi su u stanju da osete i raspoloženje svog vodiča, čak i tremu.

Obuka prema rečima Nikole Jošeskog instruktora za obuku pasa za otkrivanje eksploziva počinje svakog jutra u pola osam. Za razlliku od pasa obučenih za pronalaženje droge oni ne nose korpe. Kada po mirisu lociraju eksploziv istoga trenutka sednu.

- Nedeljno dobijemo i po dve, tri lažne dojave - priča Jošeski dodajući da se najčešće dojave tiču škola, mostova, sudova, a da posla ima "preko glave" s obzirom na to da upravo ovo odeljenje obezbeđuje i sve javne skupove i manifestacije, ali i važne političke ličnosti. Praksa je da se na teren izađe najmanje sat vremena pre početka manifestacije kako bi se izvršio protivdiverzioni pregled i utvrdilo da li je teren bezbedan.

- Psi obučeni za pronalaženje eksploziva i droge moraju da budu poslušni, i ne smeju da budu agresivni. Dakle nema grebanja, niti dodirivanja sumnjive materije. Čitava obuka svodi se zapravo na lociranje mirisa, koje istrenirani psi vezuju za određene droge, odnosno eksplozive - objašnjava instruktor pasa za pronalaženje droge Ivan Radulović dodajući da se pri vežbanju obavezno nose rukavice kako ne bi ostajali tragovi ličnog mirisa na predmetima, kao i da psi ceo proces potrage doživljavaju kao igru.

Nešto dramatičnije, barem iz našeg ugla je na poligonu za obuku pasa za odbranu i napad na odbegla i naoružana lica.

Ovi psi, mahom nemački ovčari sasvim razumljivo našu posetu ispraćaju lavežom. Nas, međutim, najviše interesuje kako se sa svakodnevnim rvanjem s ogromnim vučjacima nosi markirant Dejan Makša.

- Nosim se kao i sa ženama - iz stopa s osmehom na licu odgovara Makša predlažući nam da ostanemo još malo i uverimo se svojim očima da li je u pravu.

Pogledajte galeriju fotografija

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA