• 2

DA LI JE OVO NAJSTARIJI APARAT U SRBIJI: Ima skoro 150 GODINA i savršeno je očuvan!

Nekada je u Srbiji pravljenje voska bio unosan posao, čekao se red da se dođe do njega. Ljudi su odlazili čak u susedne zemlje za nabavku saća od koga se vosak pravio

 • 2

U babušničkom selu Suračevo nalazi se verovatno jedna od poslednjih dobro očuvanih drevnih mašina za pravljenje voska koja je poznata i pod nazivom tesak. Po rečima njegovog vlasnika, Vojislava Pančića (70), tesak u Suračevu radio je sve do 1958. godine, a u međuvremenu stavljen je kao kulturno dobro i pod zaštitu države.

Tesak je napravljen davne 1868. godine i do dana današnjeg je dobro očuvan.

Pančić, čiji su se preci više od tri veka bavili voskarskim zanatom, dovozeći osnovnu sirovinu za dobijanje voska, pčelinje saće i iz nje cedili vosak, kaže da je reč o drevnoj mašini koja je, kako kaže, pod zaštitom države.

Ova impozantna sprava visine je preko tri metra, napravljena od ogromnih stabala koja služe kao postolje za mehanizam uz pomoć koga se od saća cedio vosak.

Foto: Tanjug/ Aleksandar Ćirić

Foto: Tanjug/ Aleksandar Ćirić

Vosak se kasnije koristio za izradu sveća, koje su u davna vremena, kada struje nije bilo, bile gotovo jedini izvor svetlosti tokom dugih noći. Po rečima čika Vojislava, potražnja za voskom nekada je bila ogromna, čekalo se u red ispred njihove kuće, a dnevno su njegovi preci pravili 10 do 15 kazana voska.

- Daleke 1868. godine, tesak se nalazio na otvorenom na poljani, na putu ka susednom selu Gorčincu. Posle toga, moji preci su napravili zgradu i u njoj napravili tesak. To je sprava koja od saća spravlja vosak, koji se kasnije prerađuje u sveće -  kaže čika Vojislav.

Saće su moji preci, dodaje on, sakupljali po celoj Srbiji, išli čak i u Rumuniju i Bugarsku.

- Etnografski muzej iz Beograda bio je zainteresovan da otkupi tu mašinu, i to ne samo tesak, već da celu zgradu preseli u Beograd u muzej. Još 1963. godine su dolazili ovde, sve snimili, ali je verovatno došlo do nesporazuma između muzeja i mog oca pa je tesak ostao ovde. Te iste godine je objavljeno i u Službenom glasniku da je ceo ovaj objekat zaštićen od strane države i da je reč o kulturnom dobru - kaže Vojislav.

Foto: Tanjug/ Aleksandar Ćirić

Foto: Tanjug/ Aleksandar Ćirić

Uvidevši da ovaj drevni zanat u modernoj eri nema perspektivu Vojislav nije nastavio porodičnu tradiciju, već je postao prvi student koji je upisao Ekonomski fakultet u Nišu, kada je osnovan, pa mu je i broj indeksa 1.

Dugo godina bio je uspešni rukovodilac brojnih uspešnih kolektiva, najpre u Babušnici, kasnije i u Nišu, a penzionerske dane provodi u rodnom selu predaka u Suračevu, gde se i nalazi ova jedinstvena drevna naprava za pravljenje voska.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Darko 100%

  17. februar 2015 | 13:43

  AKO NESTO NE MOZEMO DA SACUVAMO OD VREMENA ,MOZEMO BAR NAUCITI IZ PROSLOSTI KAKO SU NASI DEDOVI ZIVELI I RADILI,(NIKAD SE NEZNA KAD CE MO SKONJA NA MAGARCA PASTI).

  5
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok