"OVDE SMO ZBOG BUDUĆNOSTI NAŠE DECE": Evo zašto je važan razvoj Bora u narednih 5 godina!

- Rude imamo i u Boru i u Majdanpeku, kadrova takođe, samo treba stalno raditi na razvoju da se to što imamo i materijalizuje, kaže direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski

  • 8

- Nema više pravljenja perspektivnih planova za deset godina i rada po njima jer cene "šetaju“ iz dana u dan. Čas su gore, čas dole i u ovih sedam-osam godina, koliko sam na čelu Rudarsko-topioničarskog basena Bor (RTB Bor), imali smo dva velika pada, a samo jedan pik sa najvećom cenom. Znači, um mora da dođe do izražaja. Rude imamo i u Boru i u Majdanpeku, kadrova takođe, samo treba stalno raditi na razvoju da se to što imamo i materijalizuje. Kako će se i u kom pravcu okončati proces razvoja RTB-a Bor zavisi, pre svega, od cene bakra, a cena od potražnje, odnosno od tržišta.

Ovako je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB Bor, rezimirao okrugli sto o "Strategiji razvoja rudarstva i povećanju proizvodnje koncentrata bakra u ovom basenu od 2016. do 2021. godine.“

Ambasador Kanade impresioniran radom nove borske topionice (FOTO) 

Skupu je prisustvovalo tridesetak ovdašnjih i stručnjaka iz uglednih naučnoistraživačkih i obrazovnih institucija Srbije, a prvi čovek Basena, njegovi zamenici, pomoćnici i direktori basenskih rudnika upoznali su učesnike sa aktuelnom problematikom razvoja rudarstva i proizvodnje strateške sirovine - rude bakra - u eksploatacionom polju RTB-a.

NOVA BORSKA TOPIONICA KREĆE SA RADOM: Prvog decembra počinje dokazni period rada (FOTO)

Foto: Promo Foto: Promo

Četvoročasovna razmena mišljenja sa profesorima i doktorima nauka beogradskog Rudarsko-geološkog i borskog Tehničkog fakulteta, sa stručnjacima Instituta za nuklearne i druge mineralne sirovine i ovdašnjeg Instituta za rudarstvo imetalurgiju, kao i sa predstavnicima nekih rudarskih firmi, dotakla se brojnih pitanja i okolnosti. One se moraju imati u vidu kada se trasira razvojni put kompanije koja se poslednjih godina, a naročito ove, upire da što bolje posluje, uprkos veoma niskoj ceni bakra, nedostatku sredstava da investira u razvoj sopstvene sirovinske baze, teretu dugova… Njeno ime se ovih dana često pominje u okviru priče o sudbini 17 srpskih strateških preduzeća i pritom često gubi iz vida da je ona uspela da u uslovima velike ekonomske krize, uz presudnu pomoć države, izgradi modernu topionicu i tako stvori ključan ekonomsko-ekološki preduslov za svoj dalji profitabilni razvoj.

Foto: Promo Foto: Promo

U tom svetlu razgovaralo se i o basenskim rudnim rezervama, stanju rudarskih radova, primenjenoj tehnologiji otkopavanja rude i dobijanja koncentrata bakra. Sagledavana je i izgradnja novih infrastrukturnih objekata, procenjivane su vrednosti potencijalnih investicija, kao i ekonomski uslovi poslovanja Rudarsko-topioničarskog basena kao celine.

ČISTO NEBO NAD BOROM: Stara borska topionica odlazi u istoriju (FOTO)

Izražavajući izuzetno zadovoljstvo što je sa kolegama prisustvovala ovako važnom sastanku, koji se tiče strategije razvoja rudarstva u gradu bakra, dr Grozdanka Bogdanović sa Tehničkog fakulteta u Boru kazala je:

- Ono što je vrlo važno, a što se može zaključiti sa ovog skupa, jeste da svi činimo velike napore, na čelu sa direktorom RTB-a, da na ovim terenima zadržimo rudarstvo. Ali, na skupu je provejavao i drugi deo priče - ekologija i ekonomija. Nešto što je, a to je i generalni direktor više puta ponovio, u istoj ravni i čemu ćemo sve više posvećivati pažnju u budućnosti. Ovde smo, pre svega, zbog budućnosti naše dece i očekujem da se sve institucije koje su prisustvovale okruglom stolu maksimalno založe i podrže napore direktora Spaskovskog da se sve ovo sačuva.

Foto: Promo Foto: Promo

VELIKI PLANOVI: RTB Bor planira proširenje rudarske proizvodnje! (FOTO)

I profesor dr Milan Trumić je ocenio skup veoma korisnim, čak najboljim od sličnih koji su održani poslednjih godina po pitanju razvojne strategije Rudarsko-topioničarskog basena, pogotovo što je posle njega, kako reče, potpuno promenio svoje viđenje razvoja ove kompanije.

Foto: Promo RTB Bor Foto: Promo RTB Bor

- A to je, da izgradnjom nove topionice više "ne bacamo akcenat“ samo na rudarstvo. Jer, ona nam je dala snagu, alat, da upravljamo i nudimo razvojne strategije ne samo Boru i Srbiji, nego i regionu. Kada imate ovako modernu topionicu onda, praktično, vi definišete uslove pod kojima ćete da radite, a tu je i profit. Profit ne smemo da zaboravimo jer ga sa starom topionicom nismo imali. Sa novom ga imamo, a strategija daljeg razvoja je u našim rukama. Pre ovog skupa sam i ja bio mišljenja da je neophodno maksimalno razvijati rudarstvo na bazi naših sirovina. Sada sam shvatio da je nova topionica "zlato“, a razvoj rudarstva treba da je prati, naravno, ne po svaku cenu, već prateći rast profita RTB-a Bor. Sa novom topionicom mnogo smo nezavisniji, a da ne govorimo o njenim ekološkim prednostima koje građani Bora već vide - zaključuje Trumić.

(D. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CuBoy

    19. decembar 2015 | 22:05

    Dokle god budu postojali ljudi koji napadaju i kritikuju rad Blagoja, to znaci da on radi dobro, ne napadaju ga oni zato sto on ne radi dobro, vec zato sto bi mnogi hteli da budu u njegovoj kozi, a ne mogu.

  • RadioMileva030

    19. decembar 2015 | 22:12

    Izgradnjom nove topionice vise se ne baca akcenat samo na rudarstvo. Jer, ona daje snagu, alat, da se upravlja i nude razvojne strategije ne samo Boru i Srbiji, nego i u regionu. Kada imate ovako modernu topionicu onda, prakticno, vi definisete uslove pod kojima ce se raditi, a tu je i profit. Profit se ne sme zaboraviti jer ga sa starom topionicom nismo imali. Sa novom ga imamo, a strategija daljeg razvoja je u nasim rukama.

  • Boranin

    19. decembar 2015 | 14:10

    Poštovani novinari dođite u Bor i razgovarajte sa radnicima i građanima Bora, biće Vam sve jasno. Sosine izjave su čoveka koji je izgubio vezu sa realnošću i vređa nam inteligenciju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA