• 8

"OVDE SMO ZBOG BUDUĆNOSTI NAŠE DECE": Evo zašto je važan razvoj Bora u narednih 5 godina!

- Rude imamo i u Boru i u Majdanpeku, kadrova takođe, samo treba stalno raditi na razvoju da se to što imamo i materijalizuje, kaže direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski

  • 8

- Nema više pravljenja perspektivnih planova za deset godina i rada po njima jer cene "šetaju“ iz dana u dan. Čas su gore, čas dole i u ovih sedam-osam godina, koliko sam na čelu Rudarsko-topioničarskog basena Bor (RTB Bor), imali smo dva velika pada, a samo jedan pik sa najvećom cenom. Znači, um mora da dođe do izražaja. Rude imamo i u Boru i u Majdanpeku, kadrova takođe, samo treba stalno raditi na razvoju da se to što imamo i materijalizuje. Kako će se i u kom pravcu okončati proces razvoja RTB-a Bor zavisi, pre svega, od cene bakra, a cena od potražnje, odnosno od tržišta.
Ovako je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB Bor, rezimirao okrugli sto o "Strategiji razvoja rudarstva i povećanju proizvodnje koncentrata bakra u ovom basenu od 2016. do 2021. godine.“

Ambasador Kanade impresioniran radom nove borske topionice (FOTO) 
Skupu je prisustvovalo tridesetak ovdašnjih i stručnjaka iz uglednih naučnoistraživačkih i obrazovnih institucija Srbije, a prvi čovek Basena, njegovi zamenici, pomoćnici i direktori basenskih rudnika upoznali su učesnike sa aktuelnom problematikom razvoja rudarstva i proizvodnje strateške sirovine - rude bakra - u eksploatacionom polju RTB-a.
NOVA BORSKA TOPIONICA KREĆE SA RADOM: Prvog decembra počinje dokazni period rada (FOTO)
Foto: Promo

Foto: Promo


Četvoročasovna razmena mišljenja sa profesorima i doktorima nauka beogradskog Rudarsko-geološkog i borskog Tehničkog fakulteta, sa stručnjacima Instituta za nuklearne i druge mineralne sirovine i ovdašnjeg Instituta za rudarstvo imetalurgiju, kao i sa predstavnicima nekih rudarskih firmi, dotakla se brojnih pitanja i okolnosti. One se moraju imati u vidu kada se trasira razvojni put kompanije koja se poslednjih godina, a naročito ove, upire da što bolje posluje, uprkos veoma niskoj ceni bakra, nedostatku sredstava da investira u razvoj sopstvene sirovinske baze, teretu dugova… Njeno ime se ovih dana često pominje u okviru priče o sudbini 17 srpskih strateških preduzeća i pritom često gubi iz vida da je ona uspela da u uslovima velike ekonomske krize, uz presudnu pomoć države, izgradi modernu topionicu i tako stvori ključan ekonomsko-ekološki preduslov za svoj dalji profitabilni razvoj.
Foto: Promo

Foto: Promo


U tom svetlu razgovaralo se i o basenskim rudnim rezervama, stanju rudarskih radova, primenjenoj tehnologiji otkopavanja rude i dobijanja koncentrata bakra. Sagledavana je i izgradnja novih infrastrukturnih objekata, procenjivane su vrednosti potencijalnih investicija, kao i ekonomski uslovi poslovanja Rudarsko-topioničarskog basena kao celine.
ČISTO NEBO NAD BOROM: Stara borska topionica odlazi u istoriju (FOTO)
Izražavajući izuzetno zadovoljstvo što je sa kolegama prisustvovala ovako važnom sastanku, koji se tiče strategije razvoja rudarstva u gradu bakra, dr Grozdanka Bogdanović sa Tehničkog fakulteta u Boru kazala je:
- Ono što je vrlo važno, a što se može zaključiti sa ovog skupa, jeste da svi činimo velike napore, na čelu sa direktorom RTB-a, da na ovim terenima zadržimo rudarstvo. Ali, na skupu je provejavao i drugi deo priče - ekologija i ekonomija. Nešto što je, a to je i generalni direktor više puta ponovio, u istoj ravni i čemu ćemo sve više posvećivati pažnju u budućnosti. Ovde smo, pre svega, zbog budućnosti naše dece i očekujem da se sve institucije koje su prisustvovale okruglom stolu maksimalno založe i podrže napore direktora Spaskovskog da se sve ovo sačuva.
Foto: Promo

Foto: Promo


VELIKI PLANOVI: RTB Bor planira proširenje rudarske proizvodnje! (FOTO)
I profesor dr Milan Trumić je ocenio skup veoma korisnim, čak najboljim od sličnih koji su održani poslednjih godina po pitanju razvojne strategije Rudarsko-topioničarskog basena, pogotovo što je posle njega, kako reče, potpuno promenio svoje viđenje razvoja ove kompanije.
Foto: Promo RTB Bor

Foto: Promo RTB Bor


- A to je, da izgradnjom nove topionice više "ne bacamo akcenat“ samo na rudarstvo. Jer, ona nam je dala snagu, alat, da upravljamo i nudimo razvojne strategije ne samo Boru i Srbiji, nego i regionu. Kada imate ovako modernu topionicu onda, praktično, vi definišete uslove pod kojima ćete da radite, a tu je i profit. Profit ne smemo da zaboravimo jer ga sa starom topionicom nismo imali. Sa novom ga imamo, a strategija daljeg razvoja je u našim rukama. Pre ovog skupa sam i ja bio mišljenja da je neophodno maksimalno razvijati rudarstvo na bazi naših sirovina. Sada sam shvatio da je nova topionica "zlato“, a razvoj rudarstva treba da je prati, naravno, ne po svaku cenu, već prateći rast profita RTB-a Bor. Sa novom topionicom mnogo smo nezavisniji, a da ne govorimo o njenim ekološkim prednostima koje građani Bora već vide - zaključuje Trumić.
(D. V.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dddd

    Lako je kritikovati ili navijati ali teba se boriti i izboriti sa problemom ili vise njih. Nova topionica je stala na noge ali se pojavio neplanski problem niske cene bakra pa ajmo ponovo vinovnike na dobos!!!! potrebno je pomoci ili bar shvatiti napore a nikako odmoci onome ko je prvi na liniji!!!

  • Nikola

    Zalili su se zbog dima, napravimo novu topionicu i sad nema dima, sad se zale na novu topionicu kao to su bacene pare!?!?! Pa ljudi dogovorite se sami sa sobom, sve u svemu mislim da je ovo pljuvanje Blagoja jos jedan udar na sns i Vucica.

  • RadioMileva030

    Izgradnjom nove topionice vise se ne baca akcenat samo na rudarstvo. Jer, ona daje snagu, alat, da se upravlja i nude razvojne strategije ne samo Boru i Srbiji, nego i u regionu. Kada imate ovako modernu topionicu onda, prakticno, vi definisete uslove pod kojima ce se raditi, a tu je i profit. Profit se ne sme zaboraviti jer ga sa starom topionicom nismo imali. Sa novom ga imamo, a strategija daljeg razvoja je u nasim rukama.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima