≫ 

ZAŠTO SU BRITANCI GLASALI DA IZAĐU IZ EU? Evo šta im je smetalo i šta je do toga dovelo (FOTO)

Od pretnji ekonomskom katastrofom koja se vratila kao bumerang, preko straha od nekontrolisane imigracije, do prkošenja Baraku Obami koji je našao za shodno da Britancima preti i govori šta treba da rade, mnogo je faktora koji su doveli do ovakvog ishoda britanskog referenduma

  • 8

Pred vama je osam razloga zbog kojih su pristalice napuštanja Evropske unije u Velikoj Britaniji uspele da ubede glasače da treba da izaberu izlazak iz zajednice evropskih naroda.

(UŽIVO) POLITIČKI ZEMLJOTRES VEKA, BRITANCI IZAŠLI IZ EU: U Evropi potpuni haos, i drugi hoće REFERENDUM (FOTO) (VIDEO)

1. Pretnje ekonomskim posledicama su se vratile kao bumerang

Britanska javnost je mesecima bombardovana pretnjama o ekonomskim posledicama izlaska iz Evropske unije. Banka Engleske, Međunarodni monetarni fond, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj, Bela kuća... Nema ko nije rekao da to donosi katastrofu, recesiju, osiromašenje, propast. Širili su strah i sada žanju ono što su sejali.

JOŠ OTCEPLJENJA U BUDUĆNOSTI: Zagovornici katalonske nezavisnosti hoće referendum

2. Dodatnih 350 miliona funti nedeljno za Nacionalnu zdravstvenu službu

Tvrdnja da će izlazak Velike Britanije iz Evropske unije dovesti do oslobađanja ogromnih sredstava za Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS), konkretno 350 miliona funti nedeljno, je bila neverovatno jasna i prosta i masovno je korišćena. Sa uspehom. Iako ne može da preživi kritiku, i prosto je zavodljiva i netačna.

PUTIN SE KONAČNO OGLASIO O BREGZITU: Niko neće da hrani slabe ekonomije

3. Imigracija

Pitanje koje je uletelo u jednu širu raspravu o nacionalnom i kulturnom identitetu, u kritiku multikulturnog društva koje mnogi vide kao propali projekat, uprkos stigmi rasizma, pokazalo se kao ključno.

Broj useljenika poslednjih decenija, posebno u poslednjih desetak godina, kao i strah od onoga što će se dogoditi za 20 godina, doveli su do toga da većina građana Ujedinjenog Kraljevstva odluči da je bolje da napuste EU kako bi mogli da spreče imigrante da uopšte dođu na Ostrvo.

BREGZIT JE PUTINOVA POBEDA: Bivši američki ambasador objasnio i zbog čega!

4. Javnost je prestala da sluša premijera

Dejvid Kameron je u poslednjih deset godina pobedio na jednim unutarstranačkim izborima, dva puta na opštim izborima, dva puta na referendumu, ali je ovoga puta izgubio i ovo je kraj njegove premijerske karijere (mada, ko zna šta nosi sutra).

Stavio je sebe u centar kampanje za ostanak u Uniji, suprotno mnogim konzervativnim poslanicima i ministrima u sopstvenoj vladi, ali je njegove argumente većina građana ignorisala, posebno nakon što je tokom posete Baraka Obame Dauning stritu dotični pozvao Britance da glasaju za ostanak, zapretivši da će se u suprotnom naći "poslednji u redu" što se tiče pregovora o trgovinskom sporazumu sa SAD.

Britanci to ne vole. Niko neće Britancima da govori šta da rade. Niko neće Britancima da preti. Posebno ne Jenkiji.

MLADI BRITANCI OČAJNI: Za izlazak iz EU glasali penzioneri, seljaci i socijalni slučajevi (FOTO)

5. Laburisti nisu uspeli da ubede sopstvene glasače

Kampanji za ostanak u Uniji su bili neophodni glasovi laburističkih pristalica, ali glavešine Laburističke partije, mahom pobornici EU, nisu uspeli da ih ubede da je za Ujedinjeno Kraljevstvo i za njih same dobro da ostanu.

Izjava njihovog lidera Džeremija Korbina da imigracija treba da bude nesputana nisu pomogle, kao ni činjenica da se kasno uključio u kampanju i da je bio dvosmislen, neodređen i mlak u svojim nastupima.

PROCUREO TAJNI DOKUMENT U SLUČAJU DA SE DESI BREGZIT: Nemačka spremila hitnu strategiju za Veliku Britaniju

6. Boris Džonson i Majkl Gouv

Iako je uvek bilo jasno da će neki poslanici i ministri iz redova Konzervativne partije podržati izlazak iz EU, tek je podrška krupnih "zverki" Borisa Džonsona i Majkla Gouva dala vetar u leđa ovom pokretu.

Posebno se isticao Džonson, ekscentrični bivši gradonačelnik Londona. Naravno, tu je bio i Najdžel Faraž, lider Independističke partije Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) koji se već decenijama zalaže za napuštanje EU.

HITAN SASTANAK U BERLINU: Evropski lideri razgovaraju o Bregzitu, a ovo su njihovi sledeći koraci

7. Stariji ljudi su izašli masovno

Što si stariji, to je veća verovatnoća da ćeš izaći na glasanje u Velikoj Britaniji: 78 odsto starijih od 65 glasalo je na opštim izborima prošle godine, dok je samo 48 odsto onih između 18-24 godine našlo za shodno da učini isto.

Uprkos tome što se u poslednjem trenutku za glasanje registrovalo oko 2,6 miliona ljudi, mahom mladih, to nije moglo da promeni generacijski jaz: stariji od 55 godina većinom su glasali za napuštanje Unije, a stariji od 65 godina su to učinili u tri od pet slučajeva.

BRITANCI ĆE IMATI VIZE, MIGRANTE ĆE DEPORTOVATI: Dolazi do velikih promena zbog izlaska iz EU

8. Evropa je Britancima uvek delovala strano

Odnos između UK i Evrope nikada nije bio jednostavan. Britancima su trebale decenije da slome otpor s kontinenta i uđu Evropsku zajednicu (pre svega francuski otpor, dok ih je vodio general De Gol, koji je koristio pravo veta za ulazak UK), ali su i na referendumu 1975. godine glasali za ulazak samo iz ekonomskih razloga.

Mnogi su od tada promenili mišljenje, a i decenije evroskepticizma su ostavile trag. Sa druge strane, Britancima smo mi kontinentalci uvek bili pomalo strani, a i na Ostrvu vlada jedan mentalitet arogancije, posebnosti i držanja do svojih ustaljenih praksi.

Treba se samo setiti kako su engleski mediji pre nekoliko godina napravili skandal zbog toga što EU hoće da prebaci njihovo glasanje za Evropski parlament sa četvrtka na nedelju, kada glasaju i svi ostali.

BUDUĆI BRITANSKI PREMIJER JE ODUVEK NA STRANI SRBA: Boris Džonson je ovako grmeo na Evropu!

Eto, više ne moraju da strahuju od gubitka četvrtka. Uvek je lepo videti kada se neko koncentriše na suštinu, umesto na formu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perica

    24. jun 2016 | 19:26

    Kratko i jasno Englezi nisu navikli biti u drustvu ravnopravni Navikli su da oni vladaju Kad im to nije uspelo u eu, oni odose Ima jos takvih naroda na svetu....

  • Раднаскела

    24. jun 2016 | 20:11

    1. Новац. Схватили су да се намножило много држава у ЕУ које више траже помоћ, него што им је тржиште занимљиво. Балтик,Балкан, Португалија, чак и Италија и Шпанија су пред банкротом и треба им стална помоћ. Зашто би то Енглез плаћао? 2. Тржиште. Немци су убедљиво највећи произвођачи свега и свачега, Холандија и јужне земље контролишу пољопривреду итд., више немају ни своју ауто-индустрију. Французи праве сиреве (то је било пресудно). 3. Национализам. УВЕК је осећај нације јачи од било каквих банкарских мешетарија, ма како потиснут био. итд итд

  • Libertarijanka

    25. jun 2016 | 17:50

    Čisto da barem malo pojasnim o čemu se radi budući da je moj dečko Englez. U Engleskoj sam često, a uskoro se i selim u London. Svi prijatelji s kojima se družimo su mahom Englezi i generalno su glasali za izlazak iz EU. Zašto? Prvo i osnovno, ne zato jer su sebični nacionalisti koji ne podnose strance i žele se izolirati od ostatka Europe i siromašnih članica EU...oni jednostavno vide što im se događa sa zemljom i koliko je samo muslimana naselilo njihovu zemlju u posljednjih par godina. Navedeni se ne žele asimilirati već očekuju da se Englez u svojo zemlji prilagodi njima i njihovim običajima. Biste li vi pristali na to? Pored svega, uzmite u obzir da velika većina očekuje socijalnu pomoć i nije spremna raditi i založiti se za prosperitet Engleske već ju samo iscrpljuju pri tome ne dajući ništa od sebe. Drugo, Engleska uz Njemačku i Francusku izdvaja najviše novca kao članica. Shvatili su da je bolje da upravljaju svojim novcem kako oni žele, a ne kako netko drugi odredi jer su tim novcem mogli poboljšati vlastitu ekonomiju a ne 'šlepati' tranzitne zemlje i ljenčine poput Grka i Španjolaca. Ono čemu se sada većina koja je glasala za 'Brexit' nada jeste da će Škotska održati referendum za odcjepljenje od UK budući da oni silno žele ostati članica EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA