AFLATOKSIN: Opasnost vreba iz mleka ili iz mesa?

Profesorka Dragoslava Radin sa odseka za Prehrambenu tehnologiju i biohemiju Poljoprivrednog fakulteta poručuje da nije rešenje povući mleko sa tržišta nego isključiti svu zatrovanu stočnu hranu iz ishrane životinja

  • 2

Potpuno suprotne informacije o ispravnosti mleka kojima nas svakodnevno "bombarduju" dovele su građane Srbije u ozbiljnu zabludu: u kolikoj smo zarpavo opasnosti od kancerogenih materija iz priode?

Profesorka Dragoslava Radin sa odseka za Prehrambenu tehnologiju i biohemiju Poljoprivrednog fakulteta kaže da se najpre mora napraviti razlika između aflatoksina M1, koji se nalazi u mleku, i aflatoksina B1, koji se nalazi u stočnoj hrani.

- Za aflatoskin M1 nema konkretnih podataka u svetu koje su maskimalne dnevne doze i koliki je rizik da osoba koja ga unosi oboli od kancera. U pitanju su samo procene. Za mikrotoskine ne rade se eksperimenti na ljudima već samo na životinjama, i na osnovu tih eksperimenata i epidemija koje su se evetualno zadesile u drugim krajevima sveta se vrše te procene - kaže profesorka Radin.

Otuda i različite dozvoljene granice kod nas i EU, i u SAD sa druge strane. U EU su rigorozniji po pitanju određivanja tih granica i s ciljem da bi obezbedili zdravlje postrošača, oni su pravilnikom 10881/2006 pre sedam godina uveli dozvoljenu vrednost od 0,05 mikrograma po kilogramu proizvoda. Srbija je 2011. prihvatila taj pravilnik, pre svega zbog obaveze da zemlje kandidati prilagode svoje propise onim koji važe u EU.

U Americi su dozvoljene vrednosti do 0,5 mikrograma. To, prema rečima prof. Radin, ne znači da se u SAD svakodnevno truju aflatoksinima u mleku, već da se radi o maksimalno dozvoljenim vrednostima i da su Amerikanci izveli svoju procenu, koja je "popustiljivija" od one u EU.

Radin kaže i da je cela priča o aflatoksinu M1 u mleku veoma kompleksna i da ništa ne znači isticanje tabela na proizvodima koje sadrže i ne sadrže taj toksin jer se situacija može menjati iz dana u dan.

- Mlekare imaju snabdevače, to su primarni proizvođači i pitanje je kakva je njihova stočna hrana. Oni će možda danas proizvoditi od jedne količine stočne hrane, a sutra od druge. To znači da mleko istog proizvođača danas ne mora da ima povećane vrednosti aflatoksina M1, a sutra možda ima - upozorava profesorka Radin.

Prema njenin rečima, nije rešenje povući mleko sa tržišta nego isključiti svu zatrovanu stočnu hranu iz ishrane životinja i ići po principu "bolje sprečiti nego lečiti".

Na pitanje da li je proverila da li se mleko koje pije nalazi na listi koju je objavio Goran Ješić, profesorka Radin kaže da je utvrdila da je prethodnih meseci pila ono zagađenije mleko.

AFLATOKSIN B1

Dok se za aflatoksin M1 sve zasniva na procenama, situacija je potpuno drugačija za aflatoksin B1, koji se nalazi u stočnoj hrani. Postoje konkretni podaci da je u pitanju veoma jako mutageno sredstvo koje neosporno izaziva kancer.

Dokazano je da, ako se u organizam unese više od 1 miligrama aflatoksina B1, rizik od pojave kancera je 50 odsto. Ako neko unese više od 20 mikrograma aflatoksina B1 po kilogramu telesne težine dnevno, velike su šanse da dobije kancer posle samo nekoliko nedelja, objašnjava profesorka Radin.

Aflatoksin B1 se tako pojavljuje ne u mleku, već u drugoj hrani za ljude i životinje i on je veoma kancerogen i mutagen. Aflatoksin M1 u mleku nastaje tako što se B1 u organizmu životinje transformiše u mleko, i on je deset puta manje toksičan od aflatoksina B1.

- Male su šanse da se aflatoksin B1 pojavi u mesu jer je malo verovatno da se zadrži u mišićnom tkivu, ali ono što treba izbegavati u ishrani su jetra i bubrezi životinskog porekla - ističe profesroka Radin.

Takođe, aflatoksin B1 može se naći i na trajnim proizvodima.

- U najvećem riziku su šunke i trajne kobacice na kojima se uhvate plesni - kaže Radin.

Ipak, ona naglašava da su te plesni sasvim drugog porekla, odnosno da ne potiču od stočne hrane već se stvaraju na proizvodima tokom vremena. Pored toga, ni sve plesni koje se pojave na kobasicama i šunkama nisu garantovano toksične, neke jesu, a neke ne. Svejedno, ako ih vidite na proizvodima, bolje je zaobići ih jer u kući nemate laboratoriju koja može to da utvrdi.

Meta kancerogenih aflatoskina B1 tako može biti sve što je podložno rastu plesni, a na svesti je proizvođača hrane da li će završiti na vašoj trpezi.

Kada je u Srbiji pre nekoliko meseci u javnost procurela priča da je kukuruz zatrovan aflatoksinom B1, država je nakon toga zvanično navela da je od 144 uzorka stočne hrane u samo četiri utrđeno prisustvo kacerogena. Ipak, stručnjaci upozoravaju da je tu od ključne važnosti samo uzimanje uzorka i da se može dogoditi da se ne uzme referentan uzorak, pa se neka hrana proglasi ispravnom iako to nije.

(M. S. / Izvor: Mondo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • goksi bombaja

    20. februar 2013 | 13:54

    sta je sa pivom?Opste je poznato da nase "renomirane" pivare umesto slada i hmelja u proizvodnji piva koriste kukuruznu krupicu?Sve da bi odrzali cenu piva na nizem nivou,da sirotinja moze da priusti takav "kvalitet"!

  • dejan

    20. februar 2013 | 19:48

    Želim da neko od stručnjaka javno odgovori na pitanje: Da li kukuruz koji ima povećanu količinu alfa toksina možemo golim okom videti da je zaražen, odnosno prekriven sa plesnima? Ukoliko je tako, onda je rešenje isključiti takav kukuruz iz ishrane za stoku. Šta je sa individualnim poljoprivrednicima koji koriste kukuruz koji nema vidljive promene i nije bio u skladištima već u domaćim salošima? Hvala. Da li je mleko od tih krava zdravo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA