Venecuela i Nikaragva nude azil Snoudenu

Predsednik Venecuele ponudio je azil bivšem saradniku CIA , a tu mogućnost razmatra i predsednik Nikaragve Danijel Ortega, koji je izjavio da je od Snoudena primio takav zahtev

  • 3

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro ponudio je azil bivšem saradniku CIA Edvardu Snoudenu, a mogućnost za azil Snoudenu razmatra i Nikaragva.

Venecuela tako prkosi zvaničnom Vašingtonu, koji traži njegovo hapšenje zbog otkrivanja detalja o tajnom američkom programu za nadzor.

- U ime dostojanstva Južne Amerike, odlučio sam da Edvardu Snoudenu ponudim humanitarni azil - izjavio je Maduro u petak, tokom vojne parade povodom dana nezavisnosti Venecuele, preneo je Rojters.

- On je jedan mladić koji je ispričao istinu, u duhu pobune, o tome da SAD špijuniraju ceo svet - istakao je predsednik Venecuele.

Veruje se da se Snouden - koji je razotkrio američki "tajni" program za nadzor, što je izazvalo i zategnutost u odnosima između Vašingtona i njegovih saveznika - još uvek nalazi u tranzitnom odeljenju moskovskog aerodroma Šeremetjevo, odakle je dosad podneo zahteve za azil u više od 20 zemalja, uključujući Venecuelu.

Predsednik Nikaragve Danijel Ortega takođe je sinoć izjavio da je od Snoudena primio zahtev za azil i da bi "mogao da ga prihvati ako okolnosti to dozvole".

- Otvoreni smo za taj zahtev i poštujemo pravo na azil. Jasno je da ćemo, ako okolnosti to dozvole, primiti Snoudena sa zadovoljstvom i dati mu azil, ovde u Nikarakvi - rekao je Ortega, koji je precizirao da je Snouden podneo zahtev ambasadi Nikaragve u Moskvi.

Iako američki predsednik Barak Obama javno ne pokazuje da naročito brine za Snoudenovo kretanje, drama zbog leta bolivijskog predsednika Eva Moralesa - čiji je avion bio preusmeren u Beč zbog sumnje da je Snouden u njemu - ukazuje na pritiske iza scene.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xingxing

    6. jul 2013 | 16:42

    Jeste da da nisu poltroni na vlasti koji nepostuju ni prava svojih gradjana (kosovo i svi srbi i van srbije) a kamoli da bi se borili za prava trecih i svetski priznatog prava na azil ako je neko ugrozen i preti mu smrt kao tom jadniku koji se bori za sve nas i pravo na zivot u slobodi! Nista vise od srba, poltroni cetvrtog rajha

  • pera kojot

    6. jul 2013 | 14:05

    Srbija bi trebala da primi Snoudena. Da mu da mogucnosti da se i dalje bori protiv SAD

  • Burduš

    6. jul 2013 | 20:53

    ovce

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA