SVA SRPSKA JEMSTVA: Mišković rekorder, Cane nudio najviše, Mira i Jezda platili, pa pobegli!

Pre Miškovićevih 12 miliona evra, rekord je držao Zvezdan Terzić, koji je slobodu platio milion evra. Sud je tri puta odbijao predloge jemstva Stanka Subotića Caneta, koji je najpre nudio pet miliona

  • 7

Dvanaest miliona evra, koliko su advokati vlasnika "Delta Holdinga" Miroslava Miškovića uplatili, kako bi on mogao da se brani sa slobode, najveća je količina novca ikada uplaćena u ove svrhe u Srbiji.

Pre "slučaja Mišković", najpoznatija jemstva bila su dva propala: u slučaju supruge pokojnog predsednika SRJ Slobodana Miloševića Mire Marković i vlasnika piramidalne štedionice "Jugoskandik" Jezdimira Vasiljevića.

- Kao primer oduzimanja vrednosti koje je dato kao jemstvo u korist Republike Srbije, kad je u pitanju Viši sud u Beogradu, može se navesti krivični postupak koji se pred ovim sudom vodio protiv okrivljenog Jezdimira Vasiljevića, kada je prekršio dato obećanje i napustio boravište bez odobrenja. U tom slučaju je jemstvo bilo određeno u iznosu od milion nemačkih maraka u dinarskoj protivvrednosti, u vidu hipoteke na nepokretnosti - kažu za Telegraf u Višem sudu u Beogradu.

Vasiljević je osuđen zbog toga što je zloupotrebom službenog položaja i prevarom sa saradnicima oštetio štediše "Jugoskandika" za više desetina miliona maraka početkom devedesetih godina. On je 1993. pobegao iz zemlje, ali je 2000. uhapšen na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

Vasiljević je 2006. pušten da se brani sa slobode, kada je kao jemstvo založio kuću svog prijatelja, vrednu tadašnjih milion nemačkih maraka. Međutim, on je pobegao iz zemlje, pa je kuća pripala državi i danas čeka prodaju.

Pre Miroslava Miškovića rekord u visini jemstva držao je bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije Zvezdan Terzić , pošto mu je Viši sud u Beogradu odredio sumu od milion evra.

S druge strane, rekord u visini ponuđenog jemstva zabeležen je u slučaju Stanka Subotića Caneta, koji je za slobodu ponudio pet miliona evra. Međutim, ovaj kao i još dva Subotićeva poredloga za jemstvo − dva miliona evra i 700.000 evra − odbijeni su, a Specijalni sud je usvojio predlog od 538.000 evra.

Subotić je upisao hipoteku na kuću u toj vrednosti, pa je povučena poternica s nalogom za hapšenje koja je za njim bila raspisana.

Među svežijim i većim jemstvima je i ono određeno za vlasnika konsultantske kuće "Ces Mekon" Zvonimira Nikezića, uhapšenog zbog sumnje da je umešan u malverzacije u aferi "Azotara" − u visini od milion evra.

Sledeći na rang-listi je direktor "Železnica Srbije" Milanko Šarančić, koji je osuđen na pet godina zatvora. On je posle 13 meseci provedenih u Centralnom zatvoru pušten, pošto je njegova porodica kao garanciju položila hipoteku na imovinu vrednu 710.000 evra.

Krajem maja, sud je prihvatio jemstvo od 600.000 evra, koje je u zamenu za izlazak iz pritvora dao Ivan Pavlović Iker, optužen za trgovinu drogom.

Anton Stanaj, koji je zimus ubijen u Sudanu, a koji je osuđen na šest i po godina zbog šverca cigareta, platio je 400.000 evra, kako bi bio pušten iz Centralnog zatvora do pravosnažnosti presude.

Još jedna od "krupnijih zverki" koja je platila izlazak iz pritvora je Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam. On je u martu 2006. izručen Srbiji iz Holandije, zbog optužbi da je 13 godina ranije podstrekavao na ubistvo Gorana Marjanovića. Sloboda je koštala 300.000 evra, a on je na pušten dva meseca nakon izručenja.

Bivši član Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije Radosav Savatijević Kene pušten je iz pritvora da se brani sa slobode prošlog avgusta, pošto je kao jemstvo založio svoju kuću procenjenu na 250.000 evra upisom hipoteke. Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je dve optužnice protiv njega − jednu zbog afere "Kolubara", a drugu zbog malverzacija u "Putevima Srbije".

Supruga nekadašnjeg predsednika SRJ Mira Marković platila je 15.000 evra, ali je pobegla u Rusiju, gde je dobila azil, pa je uplaćeni novac pripao Srbiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    24. jul 2013 | 19:33

    A ceca sto nije medju njima

  • Rajka

    25. jul 2013 | 08:40

    Bravo Mirjana..stvarno gdje je nasa "majka, zena, kraljica"

  • gde zivimo

    25. jul 2013 | 09:51

    Otkud tim ljudima te silne pare? Zaradili poštenim radom? Samo neka ih tuže i stave u zatvor! Organi gonjenja neka rade svoj posao!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA