Sve je spremno za "Beogradski letnji market": Manifestaciju do sad posetilo pola miliona ljudi

U petak, 28. juna, u periodu od 18 do 24 časa, zakazano je novo veliko okupljanje ljubitelja Beogradskog noćnog marketa na poznatoj beogradskoj pijaci "Skadarlija"

  • 0

Pola miliona ljudi do sad je posetilo manifestaciju "Beogradski Noćni Market", događaj koji spaja tradiciju i urbani duh, a koji se održava na gradskim pijacama u večernjim satima. Tada, pored najboljih pijačnih prodavaca, na tezgama izlažu i najbolji restorani, mladi dizajneri, proizvođači delikatesa, umetnici, vinarije i ostali ugostitelji, koji od pijaca na taj dan prave najveći restoran i najveću umetničku izložbu pod otvorenim nebom.

"Beogradski Noćni Market" pruža posetiocima mogućnost da uživaju uz dobru hranu, kupovinu, zabavu i muziku - pretvarajući uobičajeni večernji izlazak u potpuno novo iskustvo. Sa druge strane, izlagači - male porodične radionice, zanatlije, dizajneri i umetnici, imaju šansu da svoje proizvode predstave i ponude posetiocima, kojih u proseku ima oko 20.000 po manifestaciji.

Beogradski noćni market Foto: Promo

- "Beogradski noćni market" održava se evo već treću godinu zaredom i ovo je 21. market. Prvi je nosio naziv "Novo lice pijace" i izuzetno mi je drago što smo zaista uspeli da pokažemo novo lice pijace. Na "Beogradskom noćnom marketu", pored tradicionalnih srpskih proizvoda, koje izlažu naši poljoprivredni proizvođači, pojavljuje se i veliki broj dizajnera i umetnika koji na karavan tezgama izlažu svoje radove. Takođe, veliki broj ugostitelja na specijalnim tezgama priprema svoje specijalitete (kako slane, tako i slatke), uz, naravno, zanimljivu muzičku podršku, nekada DJ-eva, a nekada i benda - objašnjava nam Vesna Lakovski, iz JKP "Gradske pijace".

Beogradski noćni market Foto: Promo

Nisu samo domaći posetioci oduševljeni "Beogradskim noćnim marketom". Mnoge velike svetske medijske kuće svraćale su na pijace u Beogradu. Fascinirani onim što su videli, pravili su raskošne reportaže, koje su svetu dočarale kakve se sve priče kriju na beogradskim tezgama.

- Strane medijske kuće rado obilaze beogradske pijace. Mi smo naročito ponosni na BBC Travel, odnosno, na reportažu koju su napravili o pijaci Zemun i uvrstio je u pet turističkih atrakcija koje treba posetiti kada dolazite u Beograd. Takođe, CNN je izveštavao o pijaci Zeleni venac, dok je Independent napravio odličan tekst o pijaci "Kalenić". Imali su izuzetne pohvale za same pijace u Beogradu. Svi su iznenađeni dugom istorijom beogradskih pijaca, da one postoje 200 godina, alii njihovim brojem u prestonici... Dali su preporuku da treba obavezno posetiti jednu od njih - kaže Vesna Lakovski.

Od ostalih manifestacija koje organizuju "Gradske pijace", naročito izdvaja "Pijačne karavane" i "Dečju pijacu".

Beogradski noćni market Foto: Promo

- "Pijačni karavani" održavaju se u danima vikenda na beogradskim pijacama i tu najbolji iz svog zanata izlažu svoje proizvode. To su zimnice, zanatski proizvodi... Tokom leta nas očekuje i "Karavan mladih dizajnera". Izdvojila bih i "Dečju pijacu", koja će se održati u septembru na pijaci Zemun. Deca se tada pojavljuju u ulozi trgovaca, izlažu svoje proizvode i radove, iskazuju kreativnost. Vrlo je bitno da od malih nogu razviju zdrave navike, da konzumiraju svežu, domaću hranu jer su to najznačajniji faktori za razvoj dečjeg organizma - poručuju iz "Gradskih pijaca".

U maju je prvi put u Beogradu održana i Svetska konferencija unije tržnica (WUWM - World Union of Wholesale Markets). JKP "Gradske pijace", kao domaćin, ugostilo je preko 150 delegata sa pet kontinenata iz više od 30 zemalja, među kojima su Švedska, Italija, Španija, Holandija, Francuska, Poljska, Grčka, Kina, Amerika, Indija, Argentina, Meksiko i mnoge druge.

Beogradski Nocni Market Foto: Promo

Sve ove manifestacije zajedno postavile su pijace u Beogradu rame uz rame sa ostalim turističkim atrakcijama u našem gradu. Postalo je nemoguće zaobići ih.

Mi vam svakako preporučujemo da u petak, 28. juna, svratite na pijacu "Skadarlija" i da osetite urbani duh koji se širi sa tradicionalnih tezgi, a sve uz dobru domaću hranu, muziku i odlično raposloženje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA