Univerzitet u Beogradu bi mogao da postane nacionalni

Status nacionalnog ne daje nikakvu privilegiju, već samo priznanje, ali predstavlja i svojevrstan brend država koje imaju ne samo staro nego i kvalitetno obrazovanje

  • 2

Iako ideja da Univerzitet u Beogradu (UB) dobije status nacionalnog postoji od 2008. kada je najveći univerzitet u regionu obeležio dva veka, pet godina kasnije nije se odmaklo daleko od ove nezvanične inicijative.

Inicijativa je potekla dok je rektor bio prof. Branko Kovačević, koji ističe da su ga tada podržali privatni, međutim, nije naišao na razumevanje državnih univerziteta.

- Mada status nacionalnog ne daje nikakvu privilegiju, već samo priznanje, druge državne visokoškolske ustanove tu ideju su shvatile kao svojevrsni atak na njih - rekao je Kovačević i podsetio da je inicijativa ponovo promovisana na početku studentske godine pred brucošima Pravnog i Filozofskog fakulteta.

Predlog podržava aktuelno rukovodstvo UB, na čelu sa rektorom Vladimirom Bumbaširevićem, a dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović ističe da je nacionalni univerzitet brend država koje imaju ne samo staro nego i kvalitetno obrazovanje.

Pomak na "šangajskoj" listi kao i nedavno prvo pojavljivanje na listi Nacionalnog univerziteta u Tajvanu, jedne od vodećih institucija u Južnoj Aziji, daju UB kvalitet čime pretenduje za status nacionalnog.

- Kvalitet je ono što odvaja UB od mnogih drugih kako u Srbiji tako i regionu. Univerzitet se našao i na evropskoj Lajdenskoj listi, a na takozvanoj SCI imago listi, prema kvalitetu naučnih radova, nalazi se među 300 najboljih na svetu - rekao je prof. Avramović i istakao da status nacionalnog univerziteta ne daje finansijsku ni bilo koju drugu privilegiju, već priznanje po kome bi Srbija bila prepoznatljivija.

Odluku da se UB dodeli status nacionalnog donosi vlada, a potrebno je i izmeniti odredbe Zakona o visokom obrazovanju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lvan

    20. oktobar 2013 | 14:23

    Ma kvalitetno nema sta! Imamo jedan od najgorih univerziteta sa profanima koji za dignute noge daju 10 ko vrata, koji nose bosova odela od par hiljada. Nije sporno kupiti skupe stvari, samo najcesce oni najslabije rangirani (po znanju) profani, sebi priuste raskos

  • Harmoni

    20. oktobar 2013 | 16:18

    Jel to znaci da ce crnogorci i siptari da se skoluluju kao i pre kao i sada?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA