SRBI SVE VIŠE KUPUJU U SECOND HAND ŠOPOVIMA: Bunda od nerca za 50 evra!

Da biste se kompletno obukli treba vam najviše 2.500 dinara. Majce staju od 150-300 dinara, farmerke su oko 500, kravate do 250 dinara, košulje su oko 400, muške pantalone 600

  • 17

"Second hand" radnje sve su popularnije među srpskim kupcima. Dok su se do pre nekoliko godina u radnjama polovne odeće oblačili samo oni sa "plićim džepom", danas one predstavljaju pravo mesto za šopingholičare koji za male pare hoće da kupe firmiranu odeću.

O sve većoj popularnosti ovih radnji svedoči i nezvanični podatak da se u našoj zemlji svakog meseca otvori 300 "second hand" prodavnica.

Dejan Radovaović, vlasnik "Second hand" radnje u Zemunu, ovim poslom bavi se godinu i po dana i kaže da je za to vreme uspeo da otvori nekoliko radnji u Srbiji. Dnevno kroz radnju prođe preko 200 ljudi, a o tome koliko se polovna odeće kupuje, govori podatak da se radnje "pune" novom odećom dva puta nedeljno.

- Sve više ljudi kupuje u ovakvim radnjama, mnogi tabui su razbijeni. Predrasuda je da se u "second handu" oblače samo siromašni ljudi. Kod nas dolaze i lekari, advokati, sudije, i to zato što ovde mogu da nađu original odeću po niskim cenama - kaže Radovanović.

Garederoba je uvozna, a nabavlja se iz Nemačke. Prema rečima Radovanovića, tamo jedna organizacija odlazi u bogate krajeve i skuplja odeću koja ljudima više nije potrebna. Zatim se ta odeća pere i dezinfikuje, a potom preprodaje. Srbija je jedina zemlja koja polovnu odeću ne uvozi bez dokaza da je prošla dezinfekciju.

Za oblačenje u ovakvim radnjama ne treba izdvojiti puno novca. Da biste se kompletno obukli treba vam najviše 2.500 dinara. Majce staju od 150-300 dinara, farmerke su oko 500, kravate do 250 dinara, košulje su oko 400, muške pantalone 600. Među skupljim komadima odeće su muški sakoi koji koštaju od 800-1.200 dinara, i jakne koje su oko 1.200. 

- Najskuplje su zimske stvari, jakne, kaputi i bunde. Najskuplji komad odeće koji smo imali bila je bunda od nerca koja je koštala 50 evra. Prodala se istog minuta kada je okačena u izlog - priča vlasnik ove radnje.

Mnoge od stvari nikada nisu upotrebljavane, a neke se još uvek nalaze u celofanu. Od poznatih marki mogu se naći H&M, Zara, S Oliver, Armani, C&A, i mnogi drugi.

- Ja se već godinama oblačim u "second hand" radnjama. Stvari koje ovde kupim za trista dinara traju mi duže nego neke koje kupim u butiku za 2.000 ili 3.000. Jedino što je problem je što nema uvek vašeg broja, i kada vam se nešto baš svidi, a ne postoji mogućnost da se nabavi u većem ili manjem broju - kaže J. K, redovni kupac u ovom butiku.

Ona objašnjava i da je od trenutka kada je počela da se oblači u ovoj vrsti butika uštedela puno novca, a da je stalno obučena moderno i markirano.

(M. Batinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suzics

    12. septembar 2013 | 19:59

    Ta garderoba je predvidjena za crveni krst ali to lopovi u nemackoj madovno kradu iz kontenjera za c.k. i onda svercuju vamo i prodaju

  • Zaklina

    12. septembar 2013 | 20:12

    Nemojte nas ubedjivati da je normalno da se lekari i adbokati oblace u second hand prodavnicama! Pa gde bi onda ostali trenali da se oblace?! Dosta bi vise zaglupljivanja ovog, i tako, neukog naroda!

  • SRBA

    12. septembar 2013 | 19:42

    Uskoro cemo i hranu tako da kupujemo... ali koga jos briga i za to... Nego kad cemo u tu EU...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA