GRADONAČELNIK ZAGREBA UGOSTIO KOLEGE IZ BEOGRADA: Posetili Srpsku gimnaziju u hrvatskoj prestonici (FOTO)

U Srpskoj gimnaziji u Zagrebu Gorana Vesića i Nikolu Nikodijevića dočekao je direktor protojerej stavrofor Slobodan Lalić. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić poželeo im je dobrodošlicu i naglasio da dva grada dobro sarađuju

  • 4

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i gradski menadžer Goran Vesić posetili su danas u Zagrebu Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku Srpske pravoslavne crkve i Srpsku pravoslavnu opštu gimnaziju "Kantakuzina Katarina Branković".

BLIŽE SE PRAZNICI: Prednovogodišnja atmosfera u Beogradu (FOTO)

U gimnaziji ih je dočekao direktor protojerej stavrofor Slobodan Lalić. Ova gimnazija, koja ima 80 učenika, jedna je od najmodernijih u najuspešnijih škola u Hrvatskoj i predstavlja ponos srpske zajednice.

NEMA VIŠE ŠVERCA: BUS PLUS će se od sada plaćati preko MOBILNOG TELEFONA!

Nikodijević i Vesić su obišli gimnaziju, razgovarali sa profesorima i učenicima i prisustvovali jednom školskom času. Protojerej Lalić im je zahvalio na poseti jer je Beograd pokazao interesovanje za život srpske zajednice u Hrvatskoj.

Obraćajući se profesorima i učenicima, gradski menadžer Vesić je rekao da je Beograd ponosan što srpska zajednica u Hrvatskoj ima ovakvu gimnaziju.

- Želim vam da negujete blisku vezu sa svojom maticom i zato će vas Beograd pozvati da budete naši gosti tokom proslave Dana Beograda, koji će biti u aprilu. Beograd će naredne godine početi da sprovodi program u okviru koga će skoro hiljadu srpske dece iz Hrvatske, Slovenije, Bosne, Crne Gore i sa Kosova i Metohije boraviti u našoj prestonici, posetiti institucije, družiti se sa svojim vršnjacima iz Beograda i još bolje upoznati svoju zemlju - rekao je Vesić.

Foto: Služba za informisanje Beograda Foto: Služba za informisanje Beograda

On je dodao da je zajedno sa vladikom Jovanom Ćulibrkom pokrenuo akciju da Beograđani obnove biblioteku u Pakracu, koja je uništena tokom rata.

- Već smo obavili razgovore sa srpskim izdavačima da poklone knjige za biblioteku u Pakracu, a danas smo se dogovorili da tu akciju proširimo i na biblioteku naše crkvene opštine u Zagrebu - rekao je Vesić.

Gradski menadžer je istakao da je razgovarano i o odmaralištima koja su vlasništvo Beograda na hrvatskom primorju i zajedničkoj obnovi sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

- Mi ćemo sve učiniti da pomognemo rad naše manjine u Hrvatskoj, a vi treba da budete most između naše dve zemlje - rekao je Vesić.

Foto: Služba za informisanje Beograda Foto: Služba za informisanje Beograda

Nikodijevića i Vesića primio je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. On je poželeo dobrodošlicu gostima iz Beograda i naglasio je dva grada sarađuju. Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević zahvalio je gradonačelniku Bandiću na prijemu i podsetio da će Zagreb naredne godine biti domaćin samita gradonačelnika Jugoistočne Evrope, koji je prošle godine održan prvi put u Beogradu.

-  Naša dva grada već sarađuju, a javnost ne zna da su nedavno Beograd, Ljubljana i Zagreb zajedno konkurisali na jednom projektu u oblasti unapređenja javnog saobraćaja. U Briselu su možda bili iznenađeni da nastupamo zajedno pa su nam dali pare, ali eto recepta kako možemo dalje. Pored toga, pričali smo o saradnji u turizmu, kao i da se organizuju dani Zagreba u Beogradu i dani Beograda u Zagrebu. Vreme je da intenzivnije sarađujemo, da se beogradske predstave gledaju u Zagrebu, a zagrebačke u Beogradu, da deca sarađuju na projektima, kao i da imamo sportsku saradnju – rekao je Nikodijević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    9. decembar 2015 | 20:51

    Требало је Бандићу да понуде да се врати очевој вери и да заборави гроб Анте Павелића, великог српског конвертита.

  • Dragan

    11. decembar 2015 | 08:26

    Teško će ići ta suradnja sa Zagrebom. Javno mjenje je protiv te suradnje, a niti je to istinska želja i samog Bandića. Neće to ići. Bojim se da je to želja Srba da se pomogne ovo malo naroda što je ostalo u Zagrebu i Hrvatskoj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA