Tokom avgusta se u jezerima i rekama najmanje sedam osoba udavilo: Najmlađa je imala samo 5 godina

Na re­ka­ma i je­ze­ri­ma u Sr­bi­ji ovog le­ta uda­vi­lo se vi­še od 20 lju­di

  • 3
Davljenje utapanje srebrno jezero, jezero ocaga kod lazarevca, jezero gazivoda, bublicko jezero Na rekama i jezerima se ove godine udavilo više od 20 ljudi Foto: Shutterstock, Google maps, Telegraf

Avgust mesec je ostao za nama ali biće upamćen po stravičnim tragedijama koje su potresle Srbiju, a koje su se dogodile na jezerima i rekama širom naše zemlje. U ovom mesecu udavilo se najmanje sedmoro ljudi, među kojima su i deca. Najmlađe dete je imalo samo pet godina.

2. avgust

Na Bubličkom jezeru 2. avgusta nestao je Aleksandar P. (19) iz sela Lukomir kod Žitorađe. Njegovo telo pronađeno je dva dana kasnije, 4. avgusta.

nestao mladic, Bublicko jezero Aleksandar P. (19) iz sela Lukomir kod Žitorađe Foto: Facebook

Obdukcija je pokazala da je nesrećni mladić u momentu kad se utopio imao 2.43 promila alkohola u krvi, pisao je Blic.

16. avgust

Tinejdžer J.C. (17) iz novopazarskog sela Požega udavio se u jezeru Gazivode. Ronioci Žandarmerije našli su telo tinejdžera na 15 metara od obale.

- U nedelju ocu je rekao da sa dvojicom drugara i rođakom želi da ide u Ribariće, gde rođak ima neku vikendicu. Otac se uprotivio tome i upitao ga "šta ćeš da ideš tamo". Mladić je, međutim, bio uporan da ode i rekao mu "idem, babo, malo da prošetam" - pričaju rođaci stradalog mladića.

Četvorica tinejdžera su otišla u Ribariće, kupala se, skakala u vodu, a J. C.  se čak požalio da mu je hladno.

- U jednom momentu rekao im je "ja ću da uđem još jednom da se okupam i zaronim, neću više, jer mi je hladno". Ušao je, zaronio i nije isplivao - dodaju nesrećni rođaci tinejdžera.

23. avgust

Tragedija koje se desila na jezeru Očaga kod Lazarevca potresla je Srbiju. Dva brata D. M. (5) i D. M (7) udavili su se nao­či­gled svo­jih roditelja.

Kada su dečaci nestali, spasioci, ali i kupači, krenuli su u potragu za njima. Međutim, majka Dragana M. kaže da su ih predugo tražili po obali, a ne u vodi.

Jezero Očaga Jezero Očaga Foto: Wikimedia/Dungodung

- Nisu odmah poskakali u vodu, da jesu, deca bi bila živa. Oni su trčali okolo. Posle sat vremena mlađeg su izvadili za noge, onda i starijeg - nastavila je neutešna majka dodajuči kroz suze:

- Nema ih više, otišla su moja deca.

Dragana dodaje da su prvi put otišli na jezero Očaga.

- Možda je tako bilo suđeno. Šta da pričam? Vodila sam računa o ćerki. Nije bila duboka voda, ne znam kako su mogli da se udave - rekla je na kraju Dragana M.

28. avgust 

Supružnici Mirjana M. (61) i Dragi M. (66) utopili su u Moravi kod Smedereva, pisao je Pink.

Mirjana je najpre nestala u reci Morava u selu Saraorci, a za njom je u vodu skočio njen suprug Dragi.

Međutim, i on je nestao u reci.

OSTALI MESECI

U mesecu julu su se utopile dve osobe.

1.jul

Na je­ze­ru Be­li ka­men kod Be­še­no­va uda­vio se M. J. (28) iz Ra­t­ko­va kod Odžaka.

Nakon prijave kupača da se u vodi utopio M. J., na lice mesta odmah su stigli policijski službenici i pripadnici Žandarmerije, koji su iz vode izvukli beživotno telo utopljenog mladića. O ovom događaju obavešten je tužilac.

Inače, jezero Beli kamen nastalo je posle isrpljivanja kopa laporca, a osamdesetih godina krenulo je da se puni vodom, da bi posle 20 godina dostiglo dubinu preko 50 metara.

Davljenje, davljenik, Dunav Na je­ze­ru Be­li ka­men kod Be­še­no­va uda­vio se M. J. (28) iz Ra­t­ko­va kod Odžaka Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Iako je na njemu zabranjeno kupanje, spas od vrućine koriste mnogi građani ne samo iz ove okoline već i šire.

30.jul

U Bu­bli­č­kom je­ze­ru kod Prokuplja uto­pio se mu­ška­rac (48) iz Le­sko­v­ca.

- Plivao je i samo odjednom nestao. Tražili smo ga puna dva sata. Tada je već bilo kasno. Očigledno ga je progutao vir - bile su tada neke od reči drugih kupača na jezeru.

Ovde se nesreće gotovo redovno događaju. Postoji podatak da se barem jedna osoba godišnje utopi u jezero koje nosi nekoliko imena, Brestovačko, Bubličko, Bojničko, Magaško. Svake godine u ovo doba okuplja veliki broj kupača.

1. maj

Ma­r­ko K. (22) uto­pio se u Sre­br­nom jezeru. On je ispao iz čamca i njegovo telo je pronađeno posle višesatne potrage.

Na re­ka­ma i je­ze­ri­ma u Sr­bi­ji ovog le­ta uda­vi­lo se vi­še od 20 lju­di. Na­j­vi­še su stradala de­ca i ti­ne­j­dže­ri, a oko 90 od­sto uto­plje­ni­ka su po­lu­pli­va­či, a sa­mo 10 od­sto ne­pli­va­či, upo­zo­ra­va­ju stručnjaci.

Video: Ronioci izvukli telo mladića iz Zlatarskog jezera

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • eNL

    1. septembar 2020 | 22:30

    ispade da smo veliki neplivači.pod hitno Ministre sporta uvesti u škole obavezne časove učenja plivanja .

  • DARKO 100%

    1. septembar 2020 | 22:10

    Nase ljudske mogucnosti su ogranicene,svako prekoracenje nasih mogucnosti dovodi nas do problema i pogotovo i ako nisu u skladu sa zdravim razumom

  • Kole

    2. septembar 2020 | 07:15

    Nije isto plivati u moru ili na reci i jezeru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA