Vreme čitanja: oko 8 min.

Mesec dana od kada je Blažić ubio osam, a ranio 14 osoba u dva sela: Nastavlja se saslušanje svedoka

Vreme čitanja: oko 8 min.

Blažiću je pritvor produžen za još 30 dana, a sutra se nastavlja sasluša će svedoka među kojima je troje ljudi sa statusom posebno osetljivih svedoka

  • 3
Mladenovac, pucnjava, policija ubistvo osumnjičeni U.B. Foto-kolaž: MUP, Nikola Tomić, Nikola Anđić

Prošlo je tačno mesec dana od stravičnog masovnog ubistva u selima Malo Orašje i Dubona, za koje je osumnjičen 21-godišnji Uroš Blažić.

Blažić je priznao krivično delo i nalazi se u pritvoru koji mu je produžen za još 30 dana.

Do sada je u tužilaštvu saslušano 20 svedoka, a u naredna tri dana biće saslušani preostali. Troje ljudi, na koje je Uroš Blažić pucao, ali ih, na sreću, nije povredio, dobili su status posebno osetljivih svedoka.

Pucao na ljude koje ne poznaje

Blažić je ubio osam, a ranio 14 osoba. Njegova najmlađa žrtva je 15-godišnji dečak.

Uroš Blažič 4. maja, nešto pre 23 sata, dolazi u selo Dubona kod Mladenovca. Izlazi iz automobila kako bi kupio cigarete, a potom prilazi mladićima i devojkama koji sede i druže se u školskom dvorištu. Navodno se pokreće priča oko dečaka K. K., koji je u školi na Vračaru ubio osam učenika i čuvara, a ranio šestoro dece i nastavnicu istorije. Uroš ga brani i opravdava dečaka, a kada nailazi na negativne reakcije okupljenih, seda u auto i odlazi.Niko ne očekuje da će da se vrati naoružan.

On je odlazi u vikendicu u Varovnici u kojoj živi od kada je, navodno zbog porodičnih razmirica, otišao iz porodične kuće u Donjoj Duboni. Odatle uzima oružje i, naoružan automatskom puškom, pištoljem i ručnom bombom, iz nepoznatog razloga kreće u selo Malo Orašje kod Smedereva. Tamo iz automatske puške puca na grupu mladih koja se kod spomenika okupila kako bi, zbog predstojećih dana žalosti, ranije proslavila Đurđevdan. Ubija pet, a ranjava šest osoba.

Iz Malog Orašja opet kreće ka Duboni, gde ponovo otvara vatru, ne samo na one koji su se nalazili tu i tokom njegovog prethodnog dolaska, već i na one koji su su došli u međuvremenu. U Duboni ubija tri osobe, među kojima je 21-godišnji policajac i njegova rođena sestra, a ranjava osmoro.

Nakon masakra u školskom dvorištu u Duboni, Blažić beži svojim "mercedsom", a u jednom momentu silazi na zemljani put, napušta vozilo i nastavlja peške. Tokom hoda odbacuje i automatsku pušku u kojoj se zaglavio metak, kao i svoj mobilni telefon.

Izbija u blizini kuće Jovana Markovića u selu Šepšin. Ulazi u njegovo dvorište, krade njegov automobil "reno ispejs" i iz dvorišta skreće desno. Dok je vlasnik automobila shvata da je zvuk koji je čuo bio njegovo vozilo, Uroš već nestaje bez traga. Izlazi na put za Mali Požarevac, gde ukradeno vozilo ostavlja u blizini spomenika palim borcima, a potom se penje na auto-put u blizini rampe i, najverovatnije provlači kroz rupu u ogradi.

Zaustavlja taksistu koji vozi ženu iz Smedereva do Uba. Seda u automobil i pod pretnjom bombom, tera taksistu da odveze ženu u Ub, a potom da njega odveze u selo Vinjište kod Kragujevca. Dok policija uveliko blokira puteve, Uroš uspeva da prođe neopaženo i stigne u kuću svoje rodbine gde je, nakon više od osam sati potrage, i uhapšen.

Uroš B. je priveden u Policijsku upravu u Smederevu, gde ga je saslušao tužilac, a nakon čega mu je određen pritvor

Video: Rekonstrukcija kretanja masovnog ubice Uroša B.: U 2 sela ubio 8 osoba i još

Hteo da zaplaši stanovništvo

Blažić je na saslušanju u tužilaštvu priznao izvršenje krivičnog dela, odnosno da je na tri lokacije automatskom puškom pucao na više osoba koje su se nalazile u grupi.

Kako je naveo, to je uradio "da bi zaplašio stanovništvo" tih naseljenih mesta.

Pronađeni automobil i oružje

Vozilo je bilo sakriveno na oko kilometar od glavnog puta, a u njemu su pronađena tri prazna okvira za automatsku pušku, nekoliko ručno pravljenih bombi, velika količina municije i pištolji. Automobil je odmah poslat na veštačenje.

Još jedan detalj, koji nije prošao nezapaženo, je da se u automobilu nalazio i ranac koji se koristi za dostavu hrane. Kako je saznao Telegraf.rs, Uroš B. je ranac kod sebe imao kako bi se, ako ga tokom bekstva zaustavi policija, predstavio kao dostavljač koji se slučajno našao na tom putu.

U večernjim satima 12. maja policija je pronašla automatsku pušku koju je Uroš B. koristio u masovnoj pucnjavi.

Istragom je utvrđeno da je u puški bilo 11 metaka i jedan zaglavljen u cevi, zbog čega je osumnjičeni Blažić odbacio oružje u toku bekstva.

Oružje je 15. maja poslato na veštačenje.

Uhapšeni otac i ujak

Otac osumnjičenog za masovno ubistvo u Malom Orašju i Duboni Radiša B. uhapšen je istog dana, a u njegovoj kući u Donjoj Duboni pronađen je arsenal oružja. On se sumnjiči da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Otac osumnjičenog, inače vojno lice, nije se opirao hapšenju, a policija je pretresla kuću i pronašla i oduzela dve vojne dozvole za pušku karabin sa optikom i za revolver, pištolj sa dva okvira, dve optike za lovačku pušku, revolver, nekoliko stotina komada municije različitog kalibra, barutno punjenje za municiju, kao i jednu ručno pravljena naprava sa mogućnošću okidanja i nekoliko optičkih nišana i drugih različitih delova za vatreno oružje.

Oružje je pronađeno sakriveno iza alata na policama u garaži, a Radiša B. je pištolj, koji je bio u futroli, i dva okvira stavio u malu "Adidas" torbu i smestio iza kutije sa alatom.

Radiša Blažić je municiju i delove oružja krio na vište mesta u garaži - po različitim kartonskim i plastičnim kutijama. Njemu je tada određeno zadržavanje do 48 sati, a potom mu je određen pritvor do 30 dana.

Video: Snimak hapšenja oca osumnjičenog za masakr u Mladenovcu

Policija je 25. maja uhapsila ujaka Uroša Blažića G. G. (49) zbog nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija, potvrđeno je za "Telegraf.rs" u policiji.

On je negirao izvršenje krivičnih dela, a dan kasnije određen mu je pritvor do 30 dana.

Na informativni razgovor privedena je i majka, snaja, kao i brat Uroša B, nakon čega su pušteni.

Prebačen u zatvorsku bolnicu

Blažić je 23. maja iz pritvora prebačen i zatvorsku bolnicu.

Ukoliko psihijatrijsko veštačenje pokaže da osumnjičeni nije bio uračunljiv u trenutku pucnjave, njemu će biti izrečena - mera obaveznog psihijatrijskog lečenja, što znači da kaznu neće izdržavati u zatvoru, nego će ostati u pomenutoj ustanovi.

- Sa njim radi najjači tim neuropsihijatara u Srbiji, sudskih veštaka koji svojim posebnim metodama procenjuju njegovo psihičko stanje. Ono što je najvažnije sada je to da se oceni da li je on u trenutku kada je počinio zločin bio svestan ili nije. Ukoliko se dokaže da nije, on će svoju kaznu najverovatnije da odsluži u Specijalnoj zatvorskoj bolnici. Ukoliko se dokaže da je bio svestan, postupak je drugačiji. Kada sud izrekne meru obaveznog psihijatrijskog lečenja u ustanovi zatvorenog tipa, ona nema vremensko ograničenje ukoliko toj osobi zbog neuračunljivosti nije izrečena zatvorska kazna. U praksi ta kazna obično traje do kraja života i do sada se nije desilo da neko kome je izrečena ta mera izađe iz zatvorske bolnice na slobodu. U slučajevima kada sud izriče i meru lečenja i zatvorsku kaznu, osuđenik se prvo upućuje na lečenje, a potom ostatak kazne izdržava u zatvoru - rečeno je iz Ministarstva pravde.

Lagala da je trudna je ne bi ubio

Kako je devojka koja se nalazila u taksiju u koji je Blažić ušao na naplatnoj rampi Mali Požarevac i koja je s njim u automobilu provela oko dva sata, ispričala u svom svedočenju koje je trajalo sat i po vremena, sela je u taksi kako bi otišla u Ub gde ju je čekao verenik. Nije ni slutila da će na naplatnoj rampi Mali Požarevac oko 1.30 sati da otpočne pravi pakao.

Seo je na zadnje sedište, do devojke. Kako je opisala, u ruci je imao ručnu bombu, a još jednu je videla u njegovom rancu. Tenzija u vozilu naglo je rasla, s obzirom na to da je Blažić pretio da će da ih ubije. U panici, smišljajući kako da spase sopstveni život, J. A. je Blažiću rekla da je trudna, nadajući se da će zbog toga da je poštedi.

Iako je Blažić rekao taksisti da ga vozi u Vinjište kod Kragujevca, jer u tom selu živi njegov ujak i navodno rekao da će da aktivira bombu ukoliko ga taksista ne odveze na željeno odredište. Vožnja do uba trajala je dva sata. Blažić je u startu bio izuzetno nevozan, te su taksista i devojka mogli samo da se nadaju da će taj put za njih da ima srećan kraj.

Ipak, taksista je uspeo da spusti tenziju, koja je, tokom vožnje, na momente ponovo rasla, ali je uspeo da je održi pod kontrolom. To je postigao tako što je tokom vožnje pričao sa Blažićem kako bi smirio situaciju, a osumnjičeni za ubistvo polako se opuštao i ulazio u razgovor.

Tokom sveg tog vremena, J. A. je čekao verenik, koji je danas takođe dao iskaz pred tužilaštvom. On je istakao da se vožnja baš odužila i da se mnogo zabrinuo, a tek kada je njegova verenica stigla na odredište saznao je kroz kakav je pakao prošla tokom puta.

Taksista pozvao policiju

Taksista je Blažiću navodno sve vreme vožnje ka Ubu govorio da će sve da bude u redu i da nema potrebe da bude u strahu jer će da ga odveze na željeno mesto. Kada je ostavio trudnicu u Ubu, taksista je sa Urošem krenuo ka Vinjištu, kako bi ga odvezao u kuću u kojoj se skrivao do dolaska policije. I sam je, prema nezvaničnim informacijama, bio u šoku što ga je Blažić, kada je pristigao na odredište, ostavio u životu i napustio vozilo.

Ipak, baš taj postupak doveo je do toga da Blažić bude uhapšen jer je taksista ostao dovoljno pribran da pozove policiju.

Njegov kolega je za medije ranije ispričao da je taksista uspeo da ostane pribran i da "sačuva glavu sebi i mušteriji". Iako je tokom vožnje situaciju uspešno držao pod kontrolom, čovek se, nakon što je pozvao policiju i sve prijavio, "slomio". Zbog pretrpljene traume je nakon stresnog događaja otvorio bolovanje i neko vreme se nije pojavljivao na poslu.

Ne može da dobije kaznu doživotnog zatvora

Iako je za delo koje je Blažić počinio predviđena kazna doživotnog zatvora, on ne može da bude osuđen na nju.

Naime, s obzirom na to da Blažić ima 21 godinu, on spada u kategoriju mlađih punoletnika, te je maksimalna kazna zatvora koja može da mi bude izrečena 20 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA