≫ 

Vreme čitanja: oko 26 min.

RIK saopštio preliminarne rezultate: Apsolutna većina listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane 46,71%

Vreme čitanja: oko 26 min.

U Srbiji su u nedelju održani republički, pokrajinski, beogradski i lokalni izbori

  • 57
Izbori Srbija 2023. Foto: Antonio Ahel/ATAImages, Nikola Tomić, Marko Jovanović, RIK

Republička izborna komisija saopštila je preliminarne rezultate izbora zaključno sa 20 časova.

Republička izborna komisija je obradila od ukupno 8.273 biračkih mesta 96,68 odsto. Prema preliminarnim rezulatima izbora za narodne poslanike za listu "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je do sada 1.721.572 glasa, odnosno 46.71 odsto.

Lista "Srbija protiv nasilja" osvojila je 23,58 odsto glasova. Lista koju predvodi Ivica Dačić 6,57 odsto obrađenih glasova, NADA 5,03 odsto, Mi - glas iz naroda 4.69.

00.05 - Vanredna konferencija RIK-a

Vanredna konferencija za medije u prostorijama RIK počela je oko ponoći.

Predsednik Republičke izborne komsije Vladimir Dimitrijević izjavio je na sednici RIK da je njihova koleginica večeras pogođena u glavu i upitao člana komisije koji je naveo da je veliko i brojno obezbeđenje u samoj zgradi kontraproduktivno i nepotrebno.

22.30 Naprednjaci u Vojvodini najubedljiviji, osvojili 47,42 odsto glasova

Pokrajinska izborna komisija je na osnovu zapisnika o radu biračkih odbora sa 1.719 obrađenih biračkih mesta (96,79%), donela Odluku o utvrđivanju preliminarnih rezultata izbora za poslanike u Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine.

22.08 GIK objavio rezultate izbora u Beogradu

Najviše glasova odnela je lista "Aleksandar Vučić - Beogradne sme da stane", drugoplasirana lista je "Srbija protiv nasilja", na trećem mestu je lista Miloš Jovanović - NADA za Beograd.

GIK usvojila Odluku o preliminarnim rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada Beograda Foto: Beoinfo

21.10 Počela sednica RIK-a

Upravo je počela sednica Republičke izborne komisije. Večerašnjoj sednici prisustvuje 28 članova RIK-a od ukupno 35.

Ovo su rezultati:

1. Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane: 46.71 odsto

2. Ivica Dačić - premijer Srbije: 6.57

3. Dr Vojislav Šešelj - SRS: 1.47

4. Nacionalno okupljanje - Dveri, Zavetnici: 2.78

5. Koalicija NADA - dr Miloš Jovanović, Vojislav Mihailović: 5.03

6. SVM: 1.70

7. Srbija protiv nasilja - Miroslav Aleksić, Marinika Tepić: 23.58

8. Koalicija SPP i DSHV: 0.77

9. SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin: 0.59

10. Zajedno za budućnost i razvoj - Koalicija za mir i toleranciju: 0.18

11. Narodna stranka - Siguran izbor, ozbiljni ljudi: 0.88

12. Dobro jutro Srbijo - SDS, DJB, Ana Pejić: 1.18

13. Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi: 0.37

14. Mi, glas iz naroda - dr Branimir Nestorović: 4.69

15. Srbija na zapadu: 0.14

16. Ruska stranka: 0.30

17. Čedomir Jovanović - Mora drugačije: 0.24

18. Albanska demokratska alternativa Ujedinjena dolina: 0.09

21.05 Stanić: Odluka o protestu ispred RIK-a pogrešna i opasna

Viši naučni saradnik Miloš Stanić ocenio je večeras da je potez dela opozicije, da organizuje proteste, posebno ispred Repubičke izborne komisije, loš iz više razloga, a jedan je i taj što RIK nije nadležan za prigovor na rezultate gradskih izbora, zbog kojih su se odlučili na takav korak.

Protest opozicije  ispred RIK-a Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

On je za Tanjug rekao da je demokratsko pravo svakog građanina da protestuje, ali je ocenio da je odluka o protestu i najava štrajka glađu lidera koalicije "Srbija protiv nasilja" u RIK-u opasna i pogrešna.

"Imajući u vidu najavljeni protest, mogu da kažem, da je demokratsko pravo svakog građanina da protestuje. Međutim, imajući u vidu celokupan demokratski proces u našoj zemlji, smatram da je taj potez poprilično loš, odnosno opasan za razvoj demokratije u Srbiji, jer se time šalje loša poruka, kako unutar prema svim našim građanima, tako i prema spolja", rekao je Stanić.

19.50 Vučić na RTS: Imali smo poštene izbore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje u Dnevniku RTS, dan posle izbora u Srbiji.

Aleksandar Vučić Printskrin: RTS

- Osvojili smo malo manje od dva miliona glasova. Besmisleno mi je da bilo šta govorim, ali je čudno da ima mnogo više vesti o svima drugima, nego o onima koji su dobili poverenje naroda - kaže predsednik i dodaje da ljudi ne brinu zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca.

19.10 Blokiran saobraćaj, incident na protestu SPN ispred RIK-a

Protest opozicije  ispred RIK-a Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

18.00 Rok za formiranje Skupštine 30 dana od objavljivanja konačnih rezultata

Rok za formiranje Narodne skupštine je 30 dana od objavljivanja konačnih izbornih rezultata, a parlament posle toga u roku od 90 dana treba da izabere novu vladu. Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, Republička izborna komisija u roku od deset dana od dana objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora treba da dodeli mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi.

Narodna skupština na prvoj sednici, koju zakazuje predsednik iz prethodnog saziva, potvrđuje mandate narodnih poslanika. Skupština je konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika.

Izbori 2023 RIK konferencija Foto: Tanjug/Rade Prelić

Iz RIK-a je najavljeno da će večeras u 21 sat biti saopšteni preliminarni rezultati izbora, a da se konačni rezultati mogu očekivati pošto se završe sve izborne radnje, odnosno isteknu rokovi za podnošenje prigovora ili eventualno ponavljanje izbora na nekim biračkim mestima. Rok za podnošenje prigovora je 72 časa od zatvaranja biračkih mesta i utvrđivanja preliminarnih rezultata, a prigovori se u skladu sa zakonom podnose lokalnom izbornoj komisiji koja će postupati u skladu sa tim.

"Konačne rezultate imaćemo 2024. godine, jer je sama zaštita izbornog prava dosta produžena upravo da bi ljudi, odnosno birači, imali vremena da, ukoliko su čuli neke nepravilnosti podnesu odgovarajuće pravno sredstvo", objasnio je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević.

Ukoliko dođe do ponavljanja izbora na određenim biračkim mestima ono se vrši u roku od 10 dana od donošenja rešenja o ponavljanju.

Posle zatvaranja biračkih mesta, lokalna izborna komisija u roku od 96 časova donosi za sva biračka mesta koja se nalaze na njenoj teritoriji zbirni izveštaj o rezultatima glasanja i o tome obaveštava RIK.

17.51 Alijev čestitao Vučiću: Izborni rezultati jasno odražavaju podršku vašoj politici

16.52 IPSOS/CeSID objavili preliminarne rezultate na osnovu 99,8 odsto uzorka

Prema preliminarnim rezultatima IPSOS/CeSIDa-a, na osnovu 99,8 odsto obrađenog uzorka, lista "Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,3 odsto glasova na parlamentarnim izborima, odnosno 128 mandata u Narodnoj skupštini, a lista "Srbija protiv nasilja" 23,6 odsto i 65 mandata.

Lista oko SPS-a osvojila je 6,6 odsto glasova, odnosno 18 mandata, koalicija NADA 4,9 odsto, 13 mandata, a lista "Dr Branimir Nestorovićiv- Mi-glas iz naroda" 4,8 odsto, takođe 13 mandata.

Blizu cenzusa je ostala lista Zavetnika i Dveri sa 2,7 odsto.

U parlament će ući i manjinske liste - SVM je osvojila 1,7 odsto (6 mandata), "Usame Zukorlić-Ujedinjeni za pravdu" 0,8 odsto (3 mandata), SDA Sandžak 0,6 odsto (2 mandata) i po jedan mandat će imati Šaip Kamberi (0,5 odsto) i Ruska stranka (0,3 odsto).

16:18 Najnoviji rezultati beogradskih izbora 

Aleksandar Šapić Foto: Marko Jovanović

16:07 Milatović: Mandić u štabu SNS je pitanje lične i profesionalne odgovornosti

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović smatra da predsedniku Skupštine Crne Gore Andriji Mandiću nije bilo mesto ni u jednom izbornom štabu u Srbiji i dodao da je to loša poruka.

- Video sam to sinoć. Mislim da je to pitanje lične i profesionalne odgovornosti gospodina Mandića. Ja mislim da predsedniku Skupštine Crne Gore nije sinoć bilo mesto u izbornom štabu bilo koje partije u Srbiji, ali u svakom slučaju, kao što sam rekao, to je pitanje profesionalne i lične odgovornosti gospodina Mandića - kazao je Milatović novinarima na Cetinju, prenosi portal RTCG.

Kazao je da svakako takva poruka nije dobra.

14:25 Ovako je glasala Vojvodina

Pokrajinska izborna komisija (PIK) objavila je danas najnovije rezultate izbora na nivou Autonomne Pokrajine Vojvodine. Prema poslednjim podacima, obrađeno je 1706 od 1776 biračkih mesta, a na izbore je izašlo 59,19% građana.

Lista Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane osvojila je 47,33% glasova (67 mandata), Srbija protiv nasilja 21,88% (30 mandata), Savez vojvođanskih Mađara nalazi se na trećem mestu sa 6,33% (8 mandata), koalicija NADA osvojila je 5,15% glasova (7 mandata), dok je lista Ivica Dačić - Premijer Srbije dobila 5,09 procenata glasova (7 mandata).

Rajko Marinković PIK Foto: Tanjug

13:53 Vučеvić: Nеćе biti nasilja na ulicama i prеkrajanja izbornе voljе

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Милош Вучевић (@milosvucevic)

13:06 Pisonero:EU pratila izbore, komentarisaće kad izađu procene OEBS i ODIHR

EU je pažljivo pratila izbore u Srbije, ali će se suzdržati od njihovog komentarisanja dok Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) ne daju svoje preliminarne procene, izjavila je danas portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

"Očigledno smo veoma pažljivo pratili izbore. Mi ćemo se, kao i uvek, suzdržati od komentara sve dok OEBS i ODIHR ne daju preliminarnu procenu izbora", rekla je Pisonero na pres brifingu u Briselu, upitana da prokomentariše izbore u Srbiji. Ona je dodala da bi OEBS i ODIHR trebalo da izađu sa svojim procenama kasnije danas.

13:05 Jeremić: Narodna stranka doživela težak udarac, najveća odgovornost moja

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je na izborima ta stranka doživela težak udarac, da zbog toga nesumnjivo mora biti ozbiljnih posledica, ali da je najveća odgovornost njegova.

"Kandidovali smo čestite i obrazovane ljude i politiku u koju smo svi iskreno verovali. Zbog čega je rezultat bio ovakav i kojim putem ići dalje, razgovaraćemo u okviru Narodne stranke u danima koji dolaze. Nesumnjivo je da mora biti ozbiljnih posledica, a najveća odgovornost je moja", napisao je Jeremić na društvenoj mreži X (bivši tviter).

Vuk Jeremić, Narodna stranka Foto: Tanjug/Narodna stranka

Jeremić se u objavi zahvalio svim građanima Srbije koji su svoj glas Narodnoj stranci, kao i stranačkim aktivistima koji su se, kako je rekao, u teškim okolnostima u poslednjih šest meseci, nesebično žrtvovali za zajedničku ideju. Jeremić se u izbornoj noći nije obratio na konferenciji za novinare u izbornom štabu, već se prvi put oglasio dan kasnije na društvenim mrežama.

Putem društvene mreže X oglasio se i kandidat za gradonačelnika te stranke Vladimir Gajić i rekao da se zahvaljuje svima koji su dali toj stranci glas u Beogradu i naglasio da mu je žao što nisu uspeli.

Prema podacima RIK-a, Narodna stranka je na osnovu 7.916 obrađenih biračkih mesta, osvojila 0,88 procenata glasova.

12:47 Rezultati izbora u Šapcu

Na lokalnim izborima u Šapcu apsolutinu većinu ima lista Alesandar Vučić - Šabac ne sme da stane sa 51,7% glasova, ili 35 odbornika od 69, saopšteno je u izbornom štabu SNS-a.

Lista Šabac protiv nasilja - Nebojša Zelenović osvojila je 19 mandata ili 15.554 glasa, Nemanja Pajić - Zapadna Srbija - uvek Šabac osvojila je 8 odborničkih mandata, po dva mandata Udruženi pobeđujemo i Socijalistička partija Srbije, dok je jedan mandat dobila Evropska zelena partija

12:41 Ostalo da se obradi još 361 biračko mesto 

Do sada je obrađeno 7.912 biračkih mesta. Izborna lista Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane osvojila je 46,75 odsto glasova, lista Srbija protiv nasilja 23,51 a Socijalistička partija Srbije 6,57.

Izborna lista Nada za Srbiju ima 5,03 odsto;

Lista "Mi - glas iz naroda - Branimir Nestorović" - 4,69 a Milica Đurđević Stamenkovski - Boško Obradović 2,78 odsto glasova.

12:35 Preliminarni rezultati u Kruševcu 

U Kruševcu, građani su glasali za 70 skupštinskih mandata. U Skupštinu Kruševca ući će pet odborničkih lista, javlja RTS.

1. Aleksandar Vučić - Kruševac ne sme da stane – 57,88% (42 mandata)

2. Ivica Dačić - Premijer Srbije – 6,90% (5 mandata)

3. Srbija protiv nasilja - dr Branislav Bata Andrić – 25,28% (18 mandata)

4. Milica Đurđević Stamenkovski - Boško Obradović - Nacionalno okupljanje - Državotvorna snaga - Srpska stranka Zavetnici - Srpski pokret Dveri - 3,22 % (2 mandata)

5. Dr Miloš Jovanović - NADA za Kruševac - Srpska koalicija NADA – Nacionalno demokratska alternativa – Nova demokratska stranka - Pokret obnove Kraljevine Srbije – Vojislav Mihailović – 4,85 % (3 mandata).

12:32 Petković: Srbi s KiM pokazali da nema sile koja može da ih zaustavi da podrže SRB i Vučića

Srpski narod sa Kosova i Metohije juče je glasajući u ogromnom broju i uprkos brojnim opstrukcijama Prištine, pokazao da nema sile ni prepreka koje mogu da ga zaustave da podrži svoju državu Srbiju i svog predsednika Aleksandra Vučića, saopštio je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

12:25 Preliminarni rezultati izbora u Vranju 

Prema prvim preliminarnim rezultatima dobijenim od Gradske izborne komisije u Vranju, sa 105 obrađenih biračkih mesta, na lokalnim izborima lista "Aleksandar Vučić - Vranje ne sme da stane" dobila je 23.106 glasova ili 54,18%.

Za listu "Za bratstvo i jedinstvo" opredelilo se 547 birača (1,28%), lista "Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma" dobila je 2.396 glasova (5,62%), "Ivica Dačić - Premijer Srbije" 4.558 glasova (10,69%), "Hrabro za Vranje - Srce, DS, PSG, Ekološki ustanak - Ćuta" 4.070 glasova (9,54%), "Za naš grad - Miroslav Miki Aleksić - Marinika Tepić" 3.599 glasova (8,44%) i "Nada za Vranje" 2.327 glasova (5,46%).

Broj nevažećih glasačkih listića sa obrađenih 105 od ukupno 106 biračkih mesta na teritoriji Grada Vranja je 1.241 odnosno 2,91%.

12:20 Preliminarni rezultati u Leskovcu 

Izbori 2023 Bulevar Crvene Armije izborno mesto Foto: Mileta Mirčetić

Srpska napredna stranka ostavrila je ubedljivu pobedu u Leskovcu i u svim drugim opštinama Jablaničkog okruga. Interesatno je da na izborima u Leskovcu nijedna lista - nije ostala ispod cenzusa.

Velika izlazlnost, pobeda SNS-a, ali i ulazak preostalih 6 izbornih lista u lokalni parlament - ovako bi se najkraće mogao sumirati izborni dan u Leskovcu.

Prema podacima Gradske izborne komisije na osnovu 94 procenta obradjenih biračkih mesta, od 75 odbornika u gradskoj skupštini, Srpska napredne stranka osvojila je 39 mandata, SPS i Zajedno za Leskovac po 10, dok će grupa građana okupljena oko doktora Aleksandra Rangelova imati 9.

Kako sada stvari stoje, SNS u Leskovcu moći će sam da formira vlast.

Sprska napredna stranka ostvarila je ubedljive pobede i u drugim opštinama Jablaničkog okruga. U Lebanu će od 31 odbornika imati 20, u Bojniku od 27 oodborničkih mesta 21, u Crnoj Travi od 19 - 17, Medveđi od 25 - 22, a u Vlasotincu 24 od 45.

12:18 Preliminarni rezultati u Kragujevcu

Preliminarni rezultati Gradske izborne komisije u Kragujevcu i raspodela mandata:

Izborna lista "Aleksandar Vučić – Kragujevac ne sme da stane" odnela je pobedu na lokalnim izborima u Kragujevcu, sa 40% osvojenih glasova, pokazuju preliminarni rezultati Gradske izborne komisije.

Gradska izborna komisija u Kragujevcu obradila je glasove sa svih 168 biračkih mesta na kojima je glasao 92.281 birač od upisanih 152.516 birača, odnosno 60,51%.

1. Aleksandar Vučić – Kragujevac ne sme da stane – 36.882 glasa, 40% (38 mandata)

2. Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac – 13.787 glasova, 14,95% (14 mandata)

3. Slađan Rakić – Kragujevačka inicijativa – Pokret Volim selo svoje – Eko park – 10.971 glas, 11,90% (11 mandata)

4. Nova snaga Kragujevca – Nikola Nešić (Zajedno, SRCE – Zdravko Ponoš, Ekološki ustanak – Ćuta, Zeleno-levi front, Šumadijska regija) – 6.503 glasa, 7,05% (6 mandata)

5. Ivica Dačić – Premijer Srbije – 6.239 glasova, 6,77% (6 mandata)

6. 300 Kragujevčana – Dušan Zeka Aleksić – Svetla tačka – 4.065 glasova, 4,41% (4 mandata)

7. Za Kragujevac – Znamo se! Dr Miroslav Stojanović Džiga – 3.835 glasova, 4,16% (4 mandata)

8. Milica Đurđević Stamenkovski - Boško Obradović - Nacionalno okupljanje - Državotvorna snaga – 2.205 glasova, 2,39% (bez mandata)

9. Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma – 1.962 glasa, 2,13% (bez mandata)

10. Pokret Kragujevac prestonica - Srbija kraljevina - Ruska stranka – 1.643 glasa, 1,78% (2 mandata)

11. Kragujevac - Jako i hrabro – 1.258 glasova, 1,36% (1 mandat)

12. Boris Kovačević Šuma - Moj svet Kragujevac! Šumadijski blok 21 - Crnogorska partija – 1.135 glasova, 1,23% (1 mandat)

12:14 Oglasila se zvanična Moskva o izborima u Srbiji

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Kremlj pažljivo prati izbore u Srbiji, pozdravlja uspeh stranke predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nada se da će to pomoći daljem razvoju odnosa.

"To je isključivo unutrašnja stvar Srbije, nama prijateljske, bratske Srbije. Naravno, pozdravljamo ovaj uspeh gospodina Vučića i nadamo se da će to doprineti daljem razvoju republike", rekao je Peskov novinarima.

12:13 Preliminarni rezultati izbora u Lučanima

1. Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, 5.950 glasova

2. Ivica Dačić – Premijer Srbije, 771 glas

3. Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka, 144 glasa

4. Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje – Državotvorna snaga, 453 glasa

5. Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju, 566 glasova

6. Savez vojvođanskih Mađara – Za našeg predsednika, za našu zajednicu, za budućnost!, 14 glasova

7. Srbija protiv nasilja – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić, 1.838 glasova

8. Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu, 37 glasova

9. SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin, 14 glasova

10. Zajedno za budućnost i razvoj – Koalicija za mir i toleranciju, 15 glasova

11. Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi – Vuk Jeremić, Dr Sanda Rašković Ivić, Siniša Kovačević, Vladimir Gajić, Marina Lipovac Tanasković, 77 glasova

12. Saša Radulović (Dosta je bilo – DJB) – Boris Tadić (Socijaldemokratska stranka – SDS) – Ana Pejić (Otete bebe) – Dobro jutro Srbijo, 81 glas

13. Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi, 5 glasova

14. Mi – Glas iz naroda, Prof. dr Branimir Nestorović, 368 glasova

15. Srbija na Zapadu – Zoran Vuletić – Nemanja Milošević – Da se struka pita – Vladimir Kovačević, 11 glasova

16. Ruska stranka – Slobodan Nikolić, 53 glasa

17. Čedomir Jovanović – Mora drugačije, 26 glasova

18. Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina, 16 glasova.

Ukupan broj birača je 15.063, na izbore je izašlo 10.740 birača. Nevažećih listića 290, a važećih 10.449.

12:12 Preliminarni rezultati izbora u Smederevu

Izbori 2023 glasači glasanje glasačka kutija Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Prema nezvaničnim informacijama Gradske izborne komisije u Smederevu, za Skupštinu grada Smederva, na 78 biračkih mesta na teritoriji Grada, od upisanih 94.957 na izbore je izašlo 52.395 birača.

Najviše glasova osvojila je lista "Aleksandar Vučić – Smederevo ne sme da stane" – 23.677 ili 45,22 odsto – 34 odbornička mandata. Na drugom mestu je lista "Smederevo protiv nasilja – Nikola Beronja" sa 5.979 glasova ili 11,42 odsto – 8 mandata.

Treća je lista "Doktor Ivan Stevanović – Za naše Smederevo" koja je dobila 5.275 glasova ili 10,04 odsto – 7 odborničkih mandata.

Sledi lista "Ivica Dačić – Premijer Srbije" sa 4.195 glasova ili 8,01 odsto – 6 odborničkih mandata.

Lista "Andreja Pavlović Profa – Misli drugačije" dobila je 3.046 gasova ili 5,82 odsto – 4 mandata.

Lista "Budimo Smederevo kome se nadamo, profesor Nebojša Jovanović Neba i Dejan Pirić" 2.384 glasa ili 4,55 odsto – 3 mandata.

Grupa građana "Bog, porodica, Smederevo – doktor Goran Kuljanin" sa osvojena 2.264 glasa, ili 4,32 odsto, imaće 3 mandata.

Lista "Doktor Miloš Jovanović – Nada za Smederevo – Saša Marić – Srpska koalicija Nada – Nacionalno demokratska alternativa – Nova demokratska stranka Srbije (Novi DSS) – Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) – Vojislav Mihailović" dobila je 2.363 glasa ili 4,51 odsto – 3 mandata.

Lista "Srpski pokret Dveri – Boško Obradović - Slobodan Davidović", sa 1.604 glasa ili 3,06 odsto, imaće 2 odbornička mandata.

Prema informacijama Gradske izborne komisije u Smederevu od sinoć u 20 časova teče rok od 72 sata za prigovore.

Važećih listića ima 50.796.

12:10 Preliminarni rezultati izbora u Kraljevu

U Kraljevu su, prema podacima GIK-a, od 70 odborničkih mesta u Skupštini grada koaliciji "Aleksandar Vučić – Kraljevo ne sme da stane" – pripala 33 odbornička mandata.

Prema podacima Gradske izborne komisije sa obrađenih 128 od 129 izbornih mesta, izborna lista "Aleksandar Vučić – Kraljevo ne sme da stane" osvojila je 40,45 odsto glasova, 15,69 odsto osvojenih glasova i 12 mandata ima izborna lista "Ivan Matović – Starosedeoci, Novo lice Kraljeva, Ne damo Ibar, Spasimo Studenicu", dok je lista "Srbija protiv nasilja Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić" dobila poverenje 10,37 odsto birača i imaće osam odbornika, javlja RTS.

Izbori 2023 glasači glasanje Foto: Tanjug/Vladimir Špročić

Izborna lista "SPS-JS – Ivica Dačić premijer Srbije" sa 9,70 procenata može da računa na sedam odbornika.

Isti broj odbornika imaće i Lokalni front – Predrag Voštinić sa 9,34 odsto osvojenih glasova. Koalicija "Nada – dr Miloš Jovanović" sa 4,13 odsto imaće tri odbornika.

Sve druge stranke su, na lokalu, ispod cenzusa – Srpska stranka Zavetnici – 2,80%, Srpska radikalna stranka 1,68%, Dveri za Kraljevo 1,62%, Narodna stranka 1,09 %, Ruska stranka 0,67.

Izlaznost Kraljevčana, na osnovu obrađenog uzorka na parlamentarnim izborima, iznosi 59,1 odsto.

11:55 Preliminarni rezultati izbora u Pirotu

Izlaznost u Pirotu je bila 67 odsto. Preliminarni rezultati lokalnih izbora:

- SNS Pirot ne sme da stane – 51,41%

-  Pirot protiv nasilja – 34,68%

-  SPS – 9,22%

-  "Ujedinimo Pirot – POKS – Zavetnici" – 4,69%.

Skupština grada ima ukupno 56 odbornika. Sve četiri liste su prešle cenzus i imaće odbornike u Skupštini grada Pirota, javlja RTS.

11:44 Ostalo da se obradi još 380 birališta

Republička izborna komisija (RIK) objavila je rezultate jučerašnjih izbora u Srbiji na osnovu obrađena 7.893 od 8.273 biračka mesta.

Lista Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane osvojila je 46,77 odsto glasova. Lista Srbija protiv nasilja - 23,47 a Socijalistička partija Srbije 6,58.

Izborna lista Nada za Srbiju ima 5,03 odsto;

Lista "Mi - glas iz naroda - Branimir Nestorović" - 4,69 a Milica Đurđević Stamenkovski - Boško Obradović 2,79 odsto glasova.

11:30 Mađarska predsednica Katalin Novak čestitala Vučiću i SNS na "velikoj izbornoj pobedi"

Novak je na društvenoj mreži X (Tviter) čestitala na, kako je navela, "dobrom rezultatu" koji je ostvario Savez vojvođanskih Mađara na jučerašnjim izborima i ocenila da je Srbija primer kako nacionalna manjina i većina mogu dobro da koegzistiraju, na obostranu korist.

Aleksandar Vučić, katalin novak Printskrin/Instagram/buducnostsrbijeav

11:15 Koalicija "Srbija protiv nasilja" traži poništavanje izbora u Beogradu

Koalicija "Srbija protiv nasilja" (SPN) saopštila je danas da na osnovu 81 procenta prebrojanih glasova u Beogradu lista SNS ima 21 hiljadu glasova više od liste SPN.

Koalicija SPN tvrdi da je više od 40 hiljada ljudi bez legalnog prebivališta u Beogradu organizovano dovedeno radi podrške listi SNS i da je time, kako navode, "drastično promenjena izborna volja Beograđana", prenosi Tanjug.

11:10 Cvijanović čestitala Vučiću i Vučeviću ubedljivu izbornu pobedu 

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović čestitala je predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Srpske napredne stranke Milošu Vučeviću pobedu na parlamentarnim izborima u Srbiji, ističući da je to potvrda odgovorne politike mira i stabilnosti. "Primite srdačne čestitke povodom ubedljive pobede koju je Srpska napredna stranka i lista 'Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane' zabelezila na slobodnim i demokratskim izborima. Poverenje koje su građani ukazali potvrda je ispravne i odgovorne politike mira i stabilnosti, s ciljem ekonomskog prosperiteta i unapređenja odnosa u celom regionu", istakla je Cvijanović. Naglasila je da Republika Srpska u razvijenoj, privredno snažnoj i prosperitetnoj Srbiji vidi najsnažniji oslonac. "Ponosni smo na snagu Srbije, kao i na ukupne odnose koji su odraz zajedništva i razumevanja, a posebno na naše bratske veze i nikada bolju, sadržajniju i konkretniju saradnju", navela je Cvijanović i dodala: "Uz želje da svojom mudrom i suverenom politikom, koja je vredna svakog poštovanja, nastavite da doprinosite napretku i blagostanju Srbije i srpskog naroda u celini, srdačno Vas pozdravljam". (Kraj) zn/

10:23 Izborna lista SNS u Doboju osvojila podršku 90 odsto birača 

Izborna lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" na glasačkom mestu u Doboju dobila je 844 glasa, odnosno podršku 90 odsto birača, pokazuju podaci nakon prebrojanih glasova.

Socijalistička partija Srbije dobila je 71 glas ili 6,5 odsto, dok su ostale izborne liste osvojile ukupno 22 glasa ili oko tri odsto.

Lista doktora Branimira Nestorovića dobila je 12 glasova, četiri glasa lista Miloša Јovanovića "Nada za Srbiju", tri glasa lista "Srbija protiv nasilja", dva glasa Srpska stranka zavetnici i Srpski pokret Dveri, a jedan glas lista "Narodna stranka - siguran izbor, ozbiljni ljudi", prenela je Srna.

Јedan listić bio je nevažeći. U Doboju je na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji glasalo 937 birača od 950 upisanih.

10:16 Najnovija projekcija Cesid/Ipsos za Beograd - SNS 38,7 odsto, SPN 34,7 

Lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je 38,7 odsto glasova na beogradskim izborima i time dobila 48 mandata u gradskoj skupštini, od mogućih 110, saopštio je Cesid/Ipsos u najnovijoj projekciji izbornih rezultata.

Kako se navodi na sajtu Cesid-a to su podaci urađeni na osnovu 77 odsto obrađenog uzorka.

Lista "Srbija protiv nasilja" osvojila je 34,7 odsto glasova, odnosno 43 mandata. Koalicija NADA, kako se navodi, imaće sedam mandata, zahvaljujući osvojenih šest odsto glasova. Sledi lista "MI - glas iz naroda, Aleksandar Jerković" sa 5,3 odsto glasova i šest mandata. Lista oko socijalističke partije Srbije osvojila je 4,8 odsto glasova i šest mandata.

Ostali učesnici izbora za Beograd ostali su bez mandata, navodi Cesid/Ipsos.

10:05 Zukorlić: Izbori potvrdili da je SPP najjača stranka među Bošnjacima u Srbiji 

Predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić, ocenio je da su ovi izbori potvrdili da su najjača stranka među Bošnjacima u Srbiji i da će imati najmanje tri narodna poslanika u Skupštini Srbije.

On se posebno osvrnuo na Novi Pazar i rekao da opozicija na osnovu trenutnih rezultata ima većinu za lokalni parlament, saopšteno je iz Stranke pravde i pomirenja. Na osnovu trenutnih rezultata, kako je naveo, opozicija ima ukupno 24 odbornika (SPP - 13 odbornika, SDA - 10 i jedan odbornik GPS), ali na nekim biračkim mestima još traje prebrojavanje.

Ocenio je da SPP beleži istorijski rezultat u Novom Pazaru, te da će prema projekciji imati 11.000 glasova, da je dobar rezultat i u Prijepolju i da je SPP druga po broju glasova u Tutinu. "Jedina smo stranka koja raste. Našim primerom, kampanjom, kadrovama pobedili smo i pre izbornog dana", zaključio je Zukorlić. Kandidat za gradonačelnika Novog Pazara Edin Đerlek rekao je da je ponosa na kampanju i rezultat koji je SPP ostvarila u Novom Pazaru.

10:03 Lista Aleksandar Vučić-Srbija ne sme da stane u Mostaru osvojila 84,3 odsto glasova 

Izborni štab SNS, izbori 2023 Foto: Marko Jovanović

Izborna lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" u Mostaru je osvojila 124 glasa ili 84,3 odsto od ukupno 147 važećih listića, pokazali su podaci nakon prebrojanih glasačkih listića.

"Srpska koalicija NADA Miloš Jovanović dobila je osam glasova, lista opozicionih stranaka 'Srbija protiv nasilja' pet glasova, lista Socijalista 'Ivica Dačić - premijer Srbije' tri glasa, po dva glasa dobile su liste 'Mi glas naroda', 'Nacionalno okupljanje' - Zavetnici i Dveri, 'Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka', a jedan glas Čedomir Jovanović i Narodna stranka, prenela je Srna.

Ostale liste nisu dobile nijedan glas. Na izbore na biračkom mestu u Generalnom konzulatu Srbije izašlo je 147 birača od 189 registrovanih, što je 78 odsto. Oko 11.500 državljana Srbije koji borave u BiH moglo je da glasa na 19 biračkih mesta.

09:48 Kamberi i SNS dobili najviše glasova u Bujanovcu 

Najviše glasova u opštini Bujanovac na parlamentarnim izborima u nedelju dobila je lista albanskih stranaka iz Bujanovca i Preševa koju je predvodio Šaip Kamberi.

Za Kamberijevu koaliciju glasalo je 6.910 građana (45,4 odsto), dok je na drugom mestu lista Srpske napredne stranke (SNS) sa 4.945 glasova (32,4) odsto. Kako navode Bujanovačke, ovo su zvanični preliminarni rezultati Republičke izborne komisije (RIK).

Obe liste osvojile su više glasova nego na parlamentarnim izborima prošle godine, ali značajniji porast je imao Kamberi koji je na ovim izborima dobio 900 glasova više i to bez Demokratske partije Nagipa Arifija u koaliciji.

Kako pišu Bujanovačke, uz 4.785 glasova iz opštine Preševo, Kamberi ima više nego dovoljno za još jedan poslanički mandat. I naprednjaci imaju bolji rezultat nego prošle godine i to za oko 500 glasova. SNS je apsolutni pobednik u srpskim sredinama, kako je juče rekao šef stranke u Bujanovcu Nenad Mitrović.

Na trećem mestu po broju glasova je opoziciona koalicija Srbija protiv nasilja koja je dobila gotovo 600 glasova (3 9 odsto). Ova grupacija stranaka gotovo je udvostručila broj glasova u odnosu na prošle izbore, kada su dobili podršku 345 Bujanovčana. SPS i Ivica Dačić dobili su svega 463 glasa (3 odsto) - duplo manje nego prošle godine.

Najveće iznenađenje republičkih i beogradskih izbora lista dr Branimira Nestorovića, u Bujanovcu je dobila 383 glasa (2,5 odsto). Usame Zukorlić i njegova Stranka pravde i pomirenja (SPP), koju podržava deo bujanovačkih Roma na čelu sa Ademom Salihijem, dobila je tri puta manje glasova nego na prošlim izborima. Za listu SPP glasalo je 347 Bujanovčana. Druga albanska koalicija Alternativa za promene- Pokret za reforme dobila je 367 glasova, koalicija Zavetnici- Dveri 219, a NADA (Novi DSS-POKS) 212 glasova.

Ostale liste su na nivou statističke greške sa dvocifrenim brojem glasova. Po zvaničnim podacima, na izbore je izašlo 15.226 građana (35,6) odsto.

09: 31 Podaci RIK-a na osnovu obrađena 7.835 birčaka mesta 

Izborna lista Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane. Ona je osvojila 46,88 odsto glasova.

Lista Srbija protiv nasilja osvojila je 23, 34 odsto glasova a Socijalistička partija Srbije - 6,6.

Izborna lista Nada za Srbiju ima 5,02 odsto;

Lista "Mi - glas iz naroda - Branimir Nestorović" - 4,68 a Milica Đurđević Stamenkovski - Boško Obradović 2,79 odsto glasova.

09:12 Na dva od četiri biračka mesta u CG ubedljivu većinu dobio SNS

Na dva od četiri biračka mesta u Crnoj Gori za parlamentarne izbore u Srbiji, na kojima su glasali srpski državljani koji borave u toj zemlji, izborna lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ ostvarila je ubedljivu pobedu, prenosi Tanjug.

U Beranama je izašlo 98 posto upisanih birača, a lista SNS-a dobila je skoro 89 odsto glasova.

U Sutomoru lista čiji je nosilac bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobila je 87 odsto glasova. U Crnoj Gori se još glasalo u Herceg Novom, i Podgorici, a sa ovih biračkih mesta se rezultati očekuju preneo je podgorički portal IN4S.

09:03 Predsednik RIK-a otkrio kada će biti prvi preliminarni rezultati: Ovo je rok za podnošenje prigovora

Izbori 2023 RIK konferencija Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević rekao je da će do 20 časova biti objavljeni preliminarni rezultati, kao i da se i sada uživo na sajtu RIK-a mogu pratiti rezultati

08:28 Vučić objavio kad će Srbija ponovo na izbore

Aleksandar Vučić obratio se u nedelju veče na drugoj konferenciji za medije u izbornom štabu liste "Srbija ne sme da stane", odmah nakon prvih rezultata izbora, gde je između ostalog spomenuo i kada bi Srbija ponovo mogla na izbore.

Spominjanje izbora usledilo je nakon opisivanja kako je izgledala kampanja političkih partija ove godine.

"Sad nešto da od mene kao političkog veterana nauče učesnici na pol sceni. Mnogi misle da dođe vreme da neko dođe na vlast zato što je on tako odlučio, zato što dugo nije bio na vlasti ili zato što je neko drugi dugo bio na vlasti. Nikada to nije razog. Neko može da bude mnogo dugo na vlasti ako dobro vlada i ako je to veoma redak slučaj. Ali morate da vodite drugačiju kampanju, našim protivnicima da se zahvalim jer su izabrali najlošiji put... Nađite način da predstavite svoj program a ne da napadate nečiju porodicu. Imate vremena do 2027. godine da to naučite", poručio je, a potom potvrdio:

"Sledeći izbori će biti 2027. godine, tada ćemo imati predsedničke, parlamentarne, beogradske, osim ako se nešto ne desi u međuvremenu, pokrajinske, a do tada je vreme da razvijamo svoju zemlju."

08:05 Vučić o uvredama na račun Srba iz Republike Srpske tokom glasanja

Nakon prvih izbornih rezultata u nedelju veče, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se na drugoj konferenciji za medije u izbornom štabu liste "Srbija ne sme da stane" i posebno se osvrnuo na napade na Srbe iz Republike Srpske.

"Lažima nije bilo kraja u kampanji, posebno su me bolele uvrede upućene našem narodu Republike Srpske", rekao je Vučić, a potom dodao:

"To je nešto što je zastrašujuće. Tu skoro da nikakve promene u stvarnom broju glasova nema. Niti to suštinski odlučuje, ali je simbolično veoma važno. A oni su dočekali priliku da ni zbog čega napadaju ljude. Zbog lažnog biračkog mesta. Zbog biračkog mesta koje su sami izmislili", rekao je Vučić.

7:56 Rezultati na osnovu obrađenih 7.712 od 8.273 biračkih mesta 

Apsolutnu većinu ima Izborna lista Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane.

Izborna lista Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane. Ona je osvojila 47,06 odsto glasova.

Lista Srbija protiv nasilja osvojila je 23, 11 odsto glasova a Socijalistička partija Srbije - 6,63.

RIK, izbori, izbori 2023, rezultati Printskrin: rik.parlament.gov.rs

Izborna lista Nada za Srbiju ima 4,98 odsto;

Lista "Mi - glas iz naroda - Branimir Nestorović" - 4,65  a Milica Đurđević Stamenkovski - Boško Obradović 2,8 odsto glasova.

07:00 Rezultati RIK-a na osnovu 7.561 od 8.273 biračka mesta 

Apsolutnu većinu ima Izborna lista Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane. Ona je osvojila 47,24 odsto glasova. 

Lista Srbija protiv nasilja osvojila je 22,86 odsto glasova a Socijalistička partija Srbije - 6,67.

RIK, rezultati izbora Printskrin: rik.parlament.gov.rs

Izborna lista Nada za Srbiju ima 4.94 odsto, lista "Mi - glas iz naroda - Branimir Nestorović" - 4,63, a Milica Đurđević Stamenkovski - Boško Obradović 2,8 odsto glasova.

07:41 PIK na osnovu 1.603 biračka mesta: Vojvodina ne sme da stane 48,7 odsto

Prema najnovijim podacima Pokrajinske izborne komisije (PIK), na osnovu rezultata sa 1.603 obrađena od ukupno 1.776 biračkih mesta, lista "Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane" osvojila je 48,7 odsto, odnosno 405.762 glasa na izborima za poslanike u Skupštinu AP Vojvodina.

Lista "Srbija protiv nasilja" osvojila je 20,18, odnosno 168.135 glasova, pokazuju podaci objavljeni na sajtu PIK-a.

07:22 Grenel: Pobedi SNS doprinelo Vučićevo upravljanje krizom koju je izazvao Kurti

(Telegraf.rs) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Don

    18. decembar 2023 | 07:15

    Izgleda da ovom narodu odgovara sve ovo, ne vredi!

  • Baki

    18. decembar 2023 | 13:21

    Odose li bosanci kucama 😩

  • Slobodan

    18. decembar 2023 | 15:22

    Ostalo je i manje od 3 casa do protesta gradjana ispred Skupstine grada zbog nekih 40.000 licnih karti, zbog sajma, bugarskog voza, biraca iz RS itd itd... Ako se ne varam opozicioni lideri su pozvali narod na protest u 18h i ta vest se masovno siri drustvenim mrezama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA