36

Banjaluka je danas na ivici krvoprolića: 9 meseci je prošlo od misteriozne smrti Davida Dragičevića, evo šta sve znamo o tome (FOTO) (VIDEO)

David Dragičević sahranjen je 8. aprila, a na večni počinak ispratio ga je veliki broj građana

David Dragicevic, ‎Davor Dragičević‎, hapšenje, policija, Trg Krajina
Foto: Facebook/PRAVDA ZA DAVIDA/Davor Dragičević/Tanjug/AP

David Dragičević (21) nestao je 18. marta ove godine, a posle šest dana, 24. marta, njegovo beživotno telo pronađeno je na uglu rečice Crkvene u Vrbas. Od tog kobnog dana prošlo je punih devet meseci, koliko i traje borba njegovih roditelja da se otkrije ko je ubio njihovog sina. Danas je ovaj slučaj ponovo postao aktuelan kada je jutros uhapšen Davidov otac Davor. 

David Dragičević sahranjen je 8. aprila, a na večni počinak ispratio ga je veliki broj građana.

Na konferenciji za novinare koja je održana 26. marta predstavnici policije rekli su da je najverovatnije u pitanju "zadesna (incidentna) smrt i da nema indicija da je u pitanju krivično delo. Međutim, upravo je ova konferencija podgrejala sumnju kod njegovih roditelja Davora Dragičevića i Suzane Radanović, ali i građana, da je David ubijen.

David je imao 21. godinu kada je nastradao Foto: Facebook/Radanovic Suzana Zoran

Naime, na konferenciji, na kojoj su prisustvovali i načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS Darko Ilić i patolog Željko Karan, potpuno nezapaženo je prošao trenutak u kojem doktor sebi u bradu priznaje da Davidova smrt nije bila "zadesna".

Novinarka je u toku konferencije postavila pitanje da li je, što se policije tiče, Davidova smrt okarakterisana kao "zadesna", a patolog Željko Karan je tiho, sebi u bradu odgovorio: "Nije nikako".

Iste večeri građani su počeli da se okupljaju na Trgu Krajina u Banjaluci, tražeći da se otkriju nalogodavci i egzekutori ubistva. Protest je vremenom prerastao u skup "Pravda za Davida", prema istoimenoj Fejsbuk grupi, koja ima više od 330.000 članova.

Protesti traju skoro devet meseci, a učesnici su Trg Krajine prozvali "Davidov trg. Prepoznatljivi simboli okupljanja postali su refren Davidove pesme "Klinac u getu" i visoko uzdignuta stisnuta pesnica. Skupovi se održavaju svakim danom sa početkom u 18 časova.

U prvom obdukcionom nalazu, koji je potpisao doktor Željko Karan, navodi se da je smrt Dragičevića nastupila maksimalno sedam dana pre momenta obdukcije.

Kako prvom obdukcijom nije navedeno vreme smrti, naređena je druga obdukcija koju je uradio patolog iz Beograda.

Drugi obdukcioni nalaz, koji je izdala Vojno-medicinska akademija (VMA), pokazao je da se telo tragično nastradalog momka iz Banjaluke Davida Dragičevića, u vodi nalazilo od dva do najviše četiri dana. U dokumentu koji je na društvenim mrežama objavila Davidova majka Suzana Radanović, a koji potpisuje načelnik za sudsku medicinu VMA Ivica Mirosavljević, navodi se da smrtni ishod Dragičevića nije mogao da nastupi pre tog vremena.

Drugi obdukcioni nalaz koji je uradio patolog sa VMA Foto: Facebook/Radanovic Suzana Zoran/PRAVDA ZA DAVIDA

MUP RS saopštio je kako je David pre nestanka provalio u jednu kuću, odakle je ukrao novac i laptop, koji je pronađen u blizini pronalaska njegovog tela. Njegovi roditelji su više puta negirali da je njihov sin "narkoman i lopov". već da je bio dobar i poslušan mladić, koji je osvajao vredne nagrade.

Davor Dragičević je nekoliko puta istakao da su njegovog sina "ubili pojedinci iz MUP-a Republike Srpske u sprezi sa Tužilaštvom".

Ubrzo su se pojavile i fotografije sa obdukcije mladića, koje je objavio novinar Slobodan Vasković. Vasković, jedan od najpopularnijih blogera u BiH, redovno je na svom blogu objavljivao nove informacije o ovom slučaju. On je jedan od onih koji tvrde da je Dragičević "pretučen pa ubijen", a fotografije je ponudio kao dokaz. Na njima se vidi kako je David sa krvavim licem i podlivima po celom telu.

Otac ubijenog mladića je pokušao da pravdu pronađe i u Beogradu, gde je održao konferenciju i još jednom ponovio kako je njegov sin "pretučen, silovan, držen u zatočeništvu a onda brutalno ubijen".

U potrazi za istinom David stigao i do Beograda Foto: Telegraf.rs

To je ponovio i na posebnoj sednici parlamenta Republike Srpske.

- Znam glavne saučesnike, to su na prvom mestu Dragan Lukač, Darko Ćulum, Darko Ilić, tužilac Dalibor Vrećo - rekao je on u parlamentu.

Od 19. aprila policijsku istragu vodi Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod načelništvom Siniše Kostreševića, generalnog inspektora policije. Dana 28. juna banjalučko Okružno javno tužilaštvo je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje da su lišili života Davida Dragičevića.

U međuvremenu su objavljene nove, uznemirujuće fotografije sa obdukcije mladića, na kojima se vidi da je on bio "unakaženog lica i sa posekotinama po glavi".

U subotu 21. aprila održan je veliki skup "Pravda za Davida" na kojem je bilo prisutno nekoliko hiljada građana. Skup je protekao mirno i bez incidenata, a trajao je oko sat vremena.

Protesti na trgu traju već devet meseci Foto: printskrin/YouTube/PRAVDA ZA DAVIDA

Anketni odbor, koji je formiran na posebnoj sednici u narodnoj skupštini RS, a čiji je cilj bio sagledavanje svih činjenica u vezi sa slučajem stradanja mladića, u svom izveštaju od 5. juna zaključio je da postoji osnov sumnje da je mladić ubijen i da se Tužilaštvo mora hitno odrediti po tom pitanju.

Takođe, Anketni odbor smatra da su tužioci u ovom slučaju učinili brojne propuste, te od Narodne skupštine RS zahtevaju da uputi inicijativu prema VSTV-u s ciljem pokretanja odgovarajućih disciplinskih postupaka radi utvrđivanja odgovornosti postupajućih tužilaca.

Dok traje borba da se sazna istina, građani, roditelji i prijatelji Davida nastavili su da se okupljaju na Trgu Krajina.

Početkom jula 2018. glavni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Želimir Lepir izjavio je da je slučaj "Dragičević" okarakterisan kao ubistvo.

Drugi veliki skup održan je 7. jula 2018. u Banjaluci, koji je bio do tada najmasovniji. Na njemu je bilo oko 15.000 građana, dok je 22. jula održan još jedan skup u Sarajevu sa nazivom "Pravda za Dženana", još jednog mladića koji je nastradao pre dve i po godine pod sumnjivim okolnostima. Protestu su prisustvovali Muriz Memić, Dženanov otac, Davor Dragičević i Amir Agić, otac poginule Selme Agić koja je život izgubila u saobraćajnoj nesreći nakon što je nju i Editu Malkoč automobilom udario Sanjin Sefić.

Zajednički skupovi podrške za Davida i Dženana Printskrin: Youtube/TV1 HD

Iako je Davor izjavio kako im je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio saučešće i bio kod njih kući, nastavilo se prepucavanje između njih.

Za naš portal Dodik je rekao kako mu je Davor zapretio da će "plakati nad kostima svoje dece", dok je predsednik RS istakao kako će "boriti protiv svakoga ko hoće da ukinu Republiku Srpsku, pa i ovoga Davora koji to radi, zloupotrebljavajući ove proteste". Davor je ubrzo negirao da je pretio predsedniku, kao i da se iza njegove borbe za istinu ne kriju nikakve političke namere i da se na Trgu u Banjaluci okupljaju obični građani koji znaju koliko je David bio dobar, pošten i human.

Početkom septembra okružno javno tužilaštvo Banjaluka podiglo je optužnicu protiv dva zaposlena policijska službenika u MUP-u Republike Srpske, PU Banja Luka, zbog krivičnog dela "sprečavanje dokazivanja" u slučaju smrti Davida Dragičevića.

Nezvanično, za tu dvojicu banjalučkih policajaca postoji sumnja da su, nakon što je banjalučki mladić David Dragičević u martu pronađen mrtav, odgovorni za nestanak njegovog donjeg veša, koji je mogao da posluži kao dokazni materijal.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka ranije je saopšteno da postoji osnov sumnje, kako je navedeno, najnižeg stepena verovatnoće da je David Dragičević ubijen, odnosno da je 18. marta nakon fizičkog sukoba s dve ili tri osobe, bežeći pao u reku Crkvenu ili su ga gurnuli, a da je smrt nastupila utapanjem.

Održan je i nemi skup za Davida Printskrin: Facebook/Pravda za Davida

Krajem septembra ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) podnelo je krivičnu prijavu protiv patologa Željka Karana Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka zbog propusta u istrazi o ubistvu Davida Dragičevića. Prema nezvaničnim informacijama, na teret mu se stavlja da je uradio toksikološki nalaz na aparatu bez sertifikata koji ne može da otkrije tragove toksina u krvi, prenela je televizija BN.

Toksikološki nalaz je, iako urađen na aparatu koji ne može da otkrije tragove toksina u krvi, navodno pokazao da su u krvi stradalog Davida pronađeni tragovi LSD-a, marihuane i alkohola.

Veštak iz Zagreba potvrdio je prisustvo alkohola u krvi i urinu, kao i nalaz patologa Karana, ali nije potvrdio prisustvo droge.

Tenzije u Banjaluci porasle su 5. oktobra, kada su istovremeno održani završni predizborni miting vladajuće SNSD Milorada Dodika u centru grada i veliki protest skupa građana "Pravda za Davida". Dok su jedni mediji izveštavali kako su pripadnici policije Republike Srpske sprečili dolazak građana na protest "Pravda za Davida", da su kontrolisali vozila i da su odvraćali građane od odlaska u Banjaluku, drugi deo medija preneo je kako su otac preminulog mladića i pristalice te grupe zaustavljali učesnike u saobraćaju i udarali u automobile u centru grada.

U isto vreme u Sarajevu se održavao i protest podrške Pravda za Dženana, koji je predvodio otac Dženana Memića.

Službenici Policijske uprave Banjaluka su 24. oktobra podneli Okružnom javnom tužilaštvu izveštaj protiv Davora Dragičevića, koji je navodno od 15. do 17. oktobra tokom javnog govora na skupu, uputio ozbiljne pretnje da će napasti službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Davor je u međuvremenu predao i papire za registraciju udruženja "Pravda za Davida", što je, kako je naglasio, jako bitno kako bi sva deca u ovoj državi bila pravno zaštićena.

Davor je uhapšen u utorak ujutru Foto: Tanjug/AP

Još jedan obrt u slučaju Dragičević dogodio se 11. novembra, kada je advokat Ante Nobilo izjavio da su političari "izmanipulisali oca ubijenog Davida Dragičevića i da policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova nisu odgovorni za Davidovo ubistvo".

Podsetimo, u televizijskom nastupu Nobilo, koji je bio deo međunarodnog advokatskog tima porodice poginulog mladića, rekao je i da smatra da David Dragičević nije ni silovan ni masakriran. Takođe je javnost obavestio da je napustio advokatski tim, formiran ovog avgusta, u kom su uz njega bili i advokati Ifet Feraget, Duško Tomić i Zora Dobričanin Nikodinović.

Još dvoje advokata, Duško Tomić i Zora Dobričanin Nikodinović, prestalo je da radi na ovom slučaju, dok je samo Ifet Feraget ostao da zastupa porodicu Dragičević. Advokati su odlučili da više neće učestvovati u radu na ovom slučaju nakon jučerašnjeg sastanka u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci.

Situacija je postala alarmantna jutros, kada je policija uhapsila Davora Dragičevića i majku mladića Suzanu Radanović, koja je posle nekoliko sati puštena. Tokom dana privedeno je i nekoliko članova grupe "Pravda za Davida", kao i neki članovi opozicije.

Na Trgu Krajina okupio se veliki broj građana koji su protestovali protiv hapšenja, ali i veliki kordon policije.

U međuvremenu je policija obavila i pretres porodične kuće preminulog mladića, a na trgu je došlo i do sukoba između demonstranata i policije.

Ubrzo su uklonjeni i svi predmeti sa "Davidovog trga", sveće, slike i spomenik u obliku pesnice, mada su građani ubrzo nacrtali novo srce.

VIDEO: Idite na Kosovo! Poruka demonstranata u Banja Luci policiji

(Telegraf.rs)

Tagovi: Banjaluka, david dragičević, davor dragičević, Istraga, Milorad Dodik, MUP RS, pravda za davida, suzana radanović

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (36)
Poređaj komentare:
 • A
  Aleksandar

  U Srbiji treba da pravimo haos sve dok se ne otkriju ubice gardista, isto je drzava zataskala slučaj zato sto je direktno odgovorna... Samo kod nas nema volje medju narodom za takva najgnusnija dela da se rese, pa zato i prolazimo tako... A to isto znaju i nasi neprijatelji pa koriste nesposobnost i anemicnost drzavnika i naroda da nam rade bukvalno sve sto hoce... Sram nas bilo

 • M
  Marija

  Roditeljima je teško da prihvate smrt svog sina. Ne vidim zašto bi njegova smrt bila sumljiva?

 • Y
  y

  Užas je u R S . treba hapsit ubice a ne roditelje. žalosno je sve to.....,

Lepa Viktorija bila je loto devojka samo jedan dan: Snimak otkriva zašto je dobila otkaz (VIDEO)

Tata nije odveo dete na kontrolu kod doktora, pa zbog toga može u zatvor na 5 godina

Smiljana sada i zvanično optužena za brutalno ubistvo: Otkriven uzrok smrti nesrećne Jasmine (FOTO)

Majka je ostavila braću Omera i Azura i otišla u Nemačku: Njihova želja slama i najtvrđa srca (VIDEO)

Bosanski bog seksa opet traži ženu: Volim da je deblja, da nije ružna. Mogu 15 puta za noć, moj sin jedva dvaput (FOTO)

Majka je Jasminin nestanak prijavila tek u 5. godini nakon nestanka: Novi detalji o smrti Jasmine, koja je skrivana u zamrzivaču 19 godina (FOTO)

Osvanulo "Ubi Srbina" na kontejnerima u Splitu: Autor grafita očigledno zaostao u '91. godini (FOTO)

U Rijeci zasvetleo prvi ženski semafor: Umesto čovečuljka, devojka u haljini usmerava pešake

Nini su prošle godine oduzeli sina, koji sada živi sa ocem u Italiji: Njen muž mora da plati 13.500 evra što duguje za vreme kada je dečak živeo sa majkom

Nerazdvojni prijatelji Marinko (56) i Stjepan (61) pronađeni mrtvi u zaključanoj kući: Vatrogasci ušli preko balkona i zatekli užasan prizor

Morbidni zločini u Skoplju: Otac silovao ćerku, a dečaka silovao drugar - ostali snimali

Hrvatska porno-zvezda Aleksandra ušla u politiku: Na stranačkim sastancima nije gola ko na ovim slikama (FOTO)

Neobičan oglas u Osijeku: Traži "glumicu, dovoljno ludu" koja bi izvela smicalicu na venčanju njegovog brata (FOTO)

Bivšem policajcu koji je pretukao ćerku određen pritvor: Ćerku unakazio, isčupao joj kosu i ukrao novac, majka opisala pakao u kom su živeli (FOTO)

Tompson na Fejsbuku objavio snimak sa koncerta gde fanove pozdravlja ustaškim pozdravom "Za dom spremni": Nova provokacija hrvatskog pevača (VIDEO)

U selu vlada opsadno stanje, sahranjena brutalno ubijena Jasmina Dominić: Stotine ljudi oprostilo se od preminule (FOTO) (VIDEO)

Ponovo osvanuli ustaški simboli u Splitu: Građani nisu mogli da ih gledaju, pa su odlučili da ih sami uklone (FOTO)

Hrvatica od "prodaje magle" razvila uspešan biznis: Njen poizvod je stigao do Irske i Nemačke, a evo kolika mu je cena (FOTO)

Bosanke su sa muževima džihadistima otišle u Siriju, a sada mole da se vrate kući: Primite nas zbog naše dece, želimo da imaju normalan život

"J**i se, Franjo": Hrvat iščitao Tuđmanu šta misli o njemu, ljudi oduševljeni iskrenošću (VIDEO)

Kolinda platila više od 800 evra za pregled u privatnoj poliklinici u Zagrebu, a u cenu je uključen i popust

Ruski tajkun želi da gradi heliodrom u luksuznom kompleksu koji poseduje u Crnoj Gori

Smiljana pre hapšenja policajcima priznala kako je ubila sestru: "Ona je imala sve, a ja ništa". Određen joj je pritvor od 30 dana (FOTO) (VIDEO)

Migrant zaražen HIV-om silovao Bosanku i pobegao: Svuda ga traže, situacija je alarmantna! (VIDEO)

Sarajlija se posvađao sa ženom, pa zapalio potkrovlje: Porodica bila u kući za vreme požara, vatra pretila da uništi sve

U Crnoj Gori od gripa je ukupno umrlo 11 osoba, a samo prošle nedelje četiri

Slovenac preživeo tešku saobraćajnu nesreću, a onda je od svoje kosti napravio dršku za nož (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Crnogorska policija rasvetlila ubistvo vlasnika diskoteke "Bigl" u Podgorici: Ista kriminalna grupa stoji i iza ranjavanja novinarke Vijesti

Pronađeno pet terorista u BiH, svi iz Avganistana: Panika u zemlji

Niko od porodice ne želi da preuzme telo ubice Edina Gačića, evo ko će ga sahraniti!

Brutalna tuča u školi u Tesliću: Dečak zbog teških povreda prebačen u bolnicu

Završena obdukcija pokojne Jasmine: Svi čekaju nalaze, na njenom telu pronađena sasušena krv

Osmislio je ekskurziju na dan Šabanove sahrane i zarađuje na tome, nudi lanč-paket i prevoz: Posle ove fotografije znam da smo otišli dođavola!

Makedonski policajci u panici: Na granici čuvaju table sa novim imenom države, a zbog čestih napada kazne idu i do 2.000 evra

Hrvatski mornar (23) napao kapetana broda: Šef ga je kritikovao, a onda ga je mladić dvaput izbo

"Ja sam otvorio zamrzivač u kom je bila mrtva Jasmina, bila je gola, u sedećem položaju": Sablasna ispovest svedoka uviđaja

Lekari iz Hrvatske sve češće šalju žene na abortuse u Sloveniju: Tamo plaćaju i do 5.000 evra, a o ovom problemu niko ne želi da priča

Od signalnih pištolja pravili ubojito oružje, pa ga onda prodavali: Razbijena kriminalna grupa u Skoplju

Mladić (21) brutalno silovan kod naplatne rampe Gradsko: Poslat na pregled, dok policija traga za manijakom u Severnoj Makedoniji

Nosio drogu u gaćama i mislio da će se tako provući "preko grane": Carinici su rekli da skine sve sa sebe, a onda mu je ispao "ozbiljan" paket

Prolaznici se šokirali kad su između solitera ugledali telo u lokvi krvi: Devojka pala sa 12. sprata zgrade u Sarajevu

Epruvete pune krvi bačene pored dečjeg igrališta u Mostaru: Psi ih razvlačili, pa se igrali sa mališanima

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima