36

Banjaluka je danas na ivici krvoprolića: 9 meseci je prošlo od misteriozne smrti Davida Dragičevića, evo šta sve znamo o tome (FOTO) (VIDEO)

David Dragičević sahranjen je 8. aprila, a na večni počinak ispratio ga je veliki broj građana

David Dragicevic, ‎Davor Dragičević‎, hapšenje, policija, Trg Krajina
Foto: Facebook/PRAVDA ZA DAVIDA/Davor Dragičević/Tanjug/AP

David Dragičević (21) nestao je 18. marta ove godine, a posle šest dana, 24. marta, njegovo beživotno telo pronađeno je na uglu rečice Crkvene u Vrbas. Od tog kobnog dana prošlo je punih devet meseci, koliko i traje borba njegovih roditelja da se otkrije ko je ubio njihovog sina. Danas je ovaj slučaj ponovo postao aktuelan kada je jutros uhapšen Davidov otac Davor. 

David Dragičević sahranjen je 8. aprila, a na večni počinak ispratio ga je veliki broj građana.

Na konferenciji za novinare koja je održana 26. marta predstavnici policije rekli su da je najverovatnije u pitanju "zadesna (incidentna) smrt i da nema indicija da je u pitanju krivično delo. Međutim, upravo je ova konferencija podgrejala sumnju kod njegovih roditelja Davora Dragičevića i Suzane Radanović, ali i građana, da je David ubijen.

David je imao 21. godinu kada je nastradao Foto: Facebook/Radanovic Suzana Zoran

Naime, na konferenciji, na kojoj su prisustvovali i načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS Darko Ilić i patolog Željko Karan, potpuno nezapaženo je prošao trenutak u kojem doktor sebi u bradu priznaje da Davidova smrt nije bila "zadesna".

Novinarka je u toku konferencije postavila pitanje da li je, što se policije tiče, Davidova smrt okarakterisana kao "zadesna", a patolog Željko Karan je tiho, sebi u bradu odgovorio: "Nije nikako".

Iste večeri građani su počeli da se okupljaju na Trgu Krajina u Banjaluci, tražeći da se otkriju nalogodavci i egzekutori ubistva. Protest je vremenom prerastao u skup "Pravda za Davida", prema istoimenoj Fejsbuk grupi, koja ima više od 330.000 članova.

Protesti traju skoro devet meseci, a učesnici su Trg Krajine prozvali "Davidov trg. Prepoznatljivi simboli okupljanja postali su refren Davidove pesme "Klinac u getu" i visoko uzdignuta stisnuta pesnica. Skupovi se održavaju svakim danom sa početkom u 18 časova.

U prvom obdukcionom nalazu, koji je potpisao doktor Željko Karan, navodi se da je smrt Dragičevića nastupila maksimalno sedam dana pre momenta obdukcije.

Kako prvom obdukcijom nije navedeno vreme smrti, naređena je druga obdukcija koju je uradio patolog iz Beograda.

Drugi obdukcioni nalaz, koji je izdala Vojno-medicinska akademija (VMA), pokazao je da se telo tragično nastradalog momka iz Banjaluke Davida Dragičevića, u vodi nalazilo od dva do najviše četiri dana. U dokumentu koji je na društvenim mrežama objavila Davidova majka Suzana Radanović, a koji potpisuje načelnik za sudsku medicinu VMA Ivica Mirosavljević, navodi se da smrtni ishod Dragičevića nije mogao da nastupi pre tog vremena.

Drugi obdukcioni nalaz koji je uradio patolog sa VMA Foto: Facebook/Radanovic Suzana Zoran/PRAVDA ZA DAVIDA

MUP RS saopštio je kako je David pre nestanka provalio u jednu kuću, odakle je ukrao novac i laptop, koji je pronađen u blizini pronalaska njegovog tela. Njegovi roditelji su više puta negirali da je njihov sin "narkoman i lopov". već da je bio dobar i poslušan mladić, koji je osvajao vredne nagrade.

Davor Dragičević je nekoliko puta istakao da su njegovog sina "ubili pojedinci iz MUP-a Republike Srpske u sprezi sa Tužilaštvom".

Ubrzo su se pojavile i fotografije sa obdukcije mladića, koje je objavio novinar Slobodan Vasković. Vasković, jedan od najpopularnijih blogera u BiH, redovno je na svom blogu objavljivao nove informacije o ovom slučaju. On je jedan od onih koji tvrde da je Dragičević "pretučen pa ubijen", a fotografije je ponudio kao dokaz. Na njima se vidi kako je David sa krvavim licem i podlivima po celom telu.

Otac ubijenog mladića je pokušao da pravdu pronađe i u Beogradu, gde je održao konferenciju i još jednom ponovio kako je njegov sin "pretučen, silovan, držen u zatočeništvu a onda brutalno ubijen".

U potrazi za istinom David stigao i do Beograda Foto: Telegraf.rs

To je ponovio i na posebnoj sednici parlamenta Republike Srpske.

- Znam glavne saučesnike, to su na prvom mestu Dragan Lukač, Darko Ćulum, Darko Ilić, tužilac Dalibor Vrećo - rekao je on u parlamentu.

Od 19. aprila policijsku istragu vodi Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod načelništvom Siniše Kostreševića, generalnog inspektora policije. Dana 28. juna banjalučko Okružno javno tužilaštvo je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje da su lišili života Davida Dragičevića.

U međuvremenu su objavljene nove, uznemirujuće fotografije sa obdukcije mladića, na kojima se vidi da je on bio "unakaženog lica i sa posekotinama po glavi".

U subotu 21. aprila održan je veliki skup "Pravda za Davida" na kojem je bilo prisutno nekoliko hiljada građana. Skup je protekao mirno i bez incidenata, a trajao je oko sat vremena.

Protesti na trgu traju već devet meseci Foto: printskrin/YouTube/PRAVDA ZA DAVIDA

Anketni odbor, koji je formiran na posebnoj sednici u narodnoj skupštini RS, a čiji je cilj bio sagledavanje svih činjenica u vezi sa slučajem stradanja mladića, u svom izveštaju od 5. juna zaključio je da postoji osnov sumnje da je mladić ubijen i da se Tužilaštvo mora hitno odrediti po tom pitanju.

Takođe, Anketni odbor smatra da su tužioci u ovom slučaju učinili brojne propuste, te od Narodne skupštine RS zahtevaju da uputi inicijativu prema VSTV-u s ciljem pokretanja odgovarajućih disciplinskih postupaka radi utvrđivanja odgovornosti postupajućih tužilaca.

Dok traje borba da se sazna istina, građani, roditelji i prijatelji Davida nastavili su da se okupljaju na Trgu Krajina.

Početkom jula 2018. glavni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Želimir Lepir izjavio je da je slučaj "Dragičević" okarakterisan kao ubistvo.

Drugi veliki skup održan je 7. jula 2018. u Banjaluci, koji je bio do tada najmasovniji. Na njemu je bilo oko 15.000 građana, dok je 22. jula održan još jedan skup u Sarajevu sa nazivom "Pravda za Dženana", još jednog mladića koji je nastradao pre dve i po godine pod sumnjivim okolnostima. Protestu su prisustvovali Muriz Memić, Dženanov otac, Davor Dragičević i Amir Agić, otac poginule Selme Agić koja je život izgubila u saobraćajnoj nesreći nakon što je nju i Editu Malkoč automobilom udario Sanjin Sefić.

Zajednički skupovi podrške za Davida i Dženana Printskrin: Youtube/TV1 HD

Iako je Davor izjavio kako im je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio saučešće i bio kod njih kući, nastavilo se prepucavanje između njih.

Za naš portal Dodik je rekao kako mu je Davor zapretio da će "plakati nad kostima svoje dece", dok je predsednik RS istakao kako će "boriti protiv svakoga ko hoće da ukinu Republiku Srpsku, pa i ovoga Davora koji to radi, zloupotrebljavajući ove proteste". Davor je ubrzo negirao da je pretio predsedniku, kao i da se iza njegove borbe za istinu ne kriju nikakve političke namere i da se na Trgu u Banjaluci okupljaju obični građani koji znaju koliko je David bio dobar, pošten i human.

Početkom septembra okružno javno tužilaštvo Banjaluka podiglo je optužnicu protiv dva zaposlena policijska službenika u MUP-u Republike Srpske, PU Banja Luka, zbog krivičnog dela "sprečavanje dokazivanja" u slučaju smrti Davida Dragičevića.

Nezvanično, za tu dvojicu banjalučkih policajaca postoji sumnja da su, nakon što je banjalučki mladić David Dragičević u martu pronađen mrtav, odgovorni za nestanak njegovog donjeg veša, koji je mogao da posluži kao dokazni materijal.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka ranije je saopšteno da postoji osnov sumnje, kako je navedeno, najnižeg stepena verovatnoće da je David Dragičević ubijen, odnosno da je 18. marta nakon fizičkog sukoba s dve ili tri osobe, bežeći pao u reku Crkvenu ili su ga gurnuli, a da je smrt nastupila utapanjem.

Održan je i nemi skup za Davida Printskrin: Facebook/Pravda za Davida

Krajem septembra ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) podnelo je krivičnu prijavu protiv patologa Željka Karana Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka zbog propusta u istrazi o ubistvu Davida Dragičevića. Prema nezvaničnim informacijama, na teret mu se stavlja da je uradio toksikološki nalaz na aparatu bez sertifikata koji ne može da otkrije tragove toksina u krvi, prenela je televizija BN.

Toksikološki nalaz je, iako urađen na aparatu koji ne može da otkrije tragove toksina u krvi, navodno pokazao da su u krvi stradalog Davida pronađeni tragovi LSD-a, marihuane i alkohola.

Veštak iz Zagreba potvrdio je prisustvo alkohola u krvi i urinu, kao i nalaz patologa Karana, ali nije potvrdio prisustvo droge.

Tenzije u Banjaluci porasle su 5. oktobra, kada su istovremeno održani završni predizborni miting vladajuće SNSD Milorada Dodika u centru grada i veliki protest skupa građana "Pravda za Davida". Dok su jedni mediji izveštavali kako su pripadnici policije Republike Srpske sprečili dolazak građana na protest "Pravda za Davida", da su kontrolisali vozila i da su odvraćali građane od odlaska u Banjaluku, drugi deo medija preneo je kako su otac preminulog mladića i pristalice te grupe zaustavljali učesnike u saobraćaju i udarali u automobile u centru grada.

U isto vreme u Sarajevu se održavao i protest podrške Pravda za Dženana, koji je predvodio otac Dženana Memića.

Službenici Policijske uprave Banjaluka su 24. oktobra podneli Okružnom javnom tužilaštvu izveštaj protiv Davora Dragičevića, koji je navodno od 15. do 17. oktobra tokom javnog govora na skupu, uputio ozbiljne pretnje da će napasti službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Davor je u međuvremenu predao i papire za registraciju udruženja "Pravda za Davida", što je, kako je naglasio, jako bitno kako bi sva deca u ovoj državi bila pravno zaštićena.

Davor je uhapšen u utorak ujutru Foto: Tanjug/AP

Još jedan obrt u slučaju Dragičević dogodio se 11. novembra, kada je advokat Ante Nobilo izjavio da su političari "izmanipulisali oca ubijenog Davida Dragičevića i da policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova nisu odgovorni za Davidovo ubistvo".

Podsetimo, u televizijskom nastupu Nobilo, koji je bio deo međunarodnog advokatskog tima porodice poginulog mladića, rekao je i da smatra da David Dragičević nije ni silovan ni masakriran. Takođe je javnost obavestio da je napustio advokatski tim, formiran ovog avgusta, u kom su uz njega bili i advokati Ifet Feraget, Duško Tomić i Zora Dobričanin Nikodinović.

Još dvoje advokata, Duško Tomić i Zora Dobričanin Nikodinović, prestalo je da radi na ovom slučaju, dok je samo Ifet Feraget ostao da zastupa porodicu Dragičević. Advokati su odlučili da više neće učestvovati u radu na ovom slučaju nakon jučerašnjeg sastanka u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci.

Situacija je postala alarmantna jutros, kada je policija uhapsila Davora Dragičevića i majku mladića Suzanu Radanović, koja je posle nekoliko sati puštena. Tokom dana privedeno je i nekoliko članova grupe "Pravda za Davida", kao i neki članovi opozicije.

Na Trgu Krajina okupio se veliki broj građana koji su protestovali protiv hapšenja, ali i veliki kordon policije.

U međuvremenu je policija obavila i pretres porodične kuće preminulog mladića, a na trgu je došlo i do sukoba između demonstranata i policije.

Ubrzo su uklonjeni i svi predmeti sa "Davidovog trga", sveće, slike i spomenik u obliku pesnice, mada su građani ubrzo nacrtali novo srce.

VIDEO: Idite na Kosovo! Poruka demonstranata u Banja Luci policiji

(Telegraf.rs)

Tagovi: Banjaluka, david dragičević, davor dragičević, Istraga, Milorad Dodik, MUP RS, pravda za davida, suzana radanović

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (36)
Poređaj komentare:
 • A
  Aleksandar

  U Srbiji treba da pravimo haos sve dok se ne otkriju ubice gardista, isto je drzava zataskala slučaj zato sto je direktno odgovorna... Samo kod nas nema volje medju narodom za takva najgnusnija dela da se rese, pa zato i prolazimo tako... A to isto znaju i nasi neprijatelji pa koriste nesposobnost i anemicnost drzavnika i naroda da nam rade bukvalno sve sto hoce... Sram nas bilo

 • M
  Marija

  Roditeljima je teško da prihvate smrt svog sina. Ne vidim zašto bi njegova smrt bila sumljiva?

 • Y
  y

  Užas je u R S . treba hapsit ubice a ne roditelje. žalosno je sve to.....,

Predsednički izbori u Severnoj Makedoniji: Vodi Pendarovski, iza njega Davkova

Drama u Prijedoru: Muškarac ubo oca u grudi, a zatim upucao policajca

Ubistvo Vukotića snimile nadzorne kamere, istražitelji naleteli na "zid": Vidi se kačket ubice, ali ne i njegovo lice

Koliko košta taksi u Beogradu, a koliko u glavnim gradovima bivših republika SFRJ: Uporedili smo cene

Pijani vozač usmrtio policajca, drugog povredio: Bežeći sa mesta nesreće kao manijak, udario još troje ljudi

Ubica dugo pratio Vukotića, znao mu je svaku naviku i korak: Ovo su detalji surove likvidacije oca "škaljaraca"

Crna Gora: Fajront u kafanama u ponoć

Požar u Ljubljani, evakuisana 93 stanara: Petoro povređeno, među njima i policajci

Obračun u Kotoru! Ubijeni Veselin Vesko Vukotić, otac "škaljaraca", izrešetan u kafiću: Ubica s kačketom pobegao (FOTO)

Vračara nije mogla da predvidi da će biti uhapšena: Bugarka Makedonki "skinula" crnu magiju i to dobro naplatila, ali nakratko

Sedeli su u svom dvorištu, a "rafalni" vetar im je doneo neočekivanog gosta: Pred njih je sleteo padobranac (VIDEO)

Radnici pumpe u Trebinju kolektivno dali otkaz jer nisu pristali na povećanje plata od samo 50 maraka (3.000 dinara)

Opasni terorista deportovan u Bosnu: Rođen 1995, u Siriji organizovao paravojne grupe

Novi izbori u zemlji koja je izgubila četvrtinu stanovništa za 15 godina i promenila ime

Milena je prijavila da njena deca trpe jezive uvrede i batine jer im koža nije svetla: Svakodnevno slušaju reči poput "Crn si kao go*no"

Federacija BiH kao odgovor na najave RS uvodi rezervni sastav policije

Olimpijski podvig na Jahorini

Policija je u Karlovcu zaustavila kamion koji su zajedno vozili Srbin i Hrvat: Zbog onoga što su videli u prikolici, odmah su ih uhapsili

Ovako su najbogatiji Hrvati došli do svog prvog miliona: Od vozača autobusa, preko cvećara do uvoznika jeftinog sira

Crnogorska policija pronašla drogu na školskom brodu: Ronioci pretražuju more, kriminalci planirali da krstarenje iskoriste za prevoz robe

Crnogorci prodaju "Kotor" i "Pulu": Jedan od razloga jeste jer su preskupi

Raznesen bankomat u Zagorju: Od eksplozije se tresle kuće i popucala stakla (FOTO)

Muškarac brutalno silovao devojku u Velesu kod "Spomen Kosturnice"

Vređaju sve srpsko, a kupuju stanove u Beogradu i trče tamo na splavove: DNP osudio incidente na utakmici Zvezde i Budućnosti

Usvojen zakon o rezervnom sastavu policije Republike Srpske

Sanja se posvađala sa gazdom, zabila mu nož u grudi i ostavila ga da iskrvari: Potvrđena optužnica protiv konobarice

Milan Bandić ponovo nasmejao region: Nije mu baš išlo kuglanje, a onda je završio na podu (VIDEO)

Još jedan skandal u Hrvatskoj: 17 godina radio kao profesor sa lažnom diplomom, a pre 8 godina ga je cela država slavila kao heroja

Uhapšen crnogorski Eskobar sa 807 kilograma kokaina: Droga je stigla iz Venecuele!

Telo dečaka pronađeno kod kamenoloma u Doboju: Žalio se u školi da mu nije dobro, pustili su ga kući, ali tamo nije stigao

Obustavljeni prekršajni postupci protiv Davora Dragičevića: MUP RS tvrdi da je on "nestao i ne znaju gde se nalazi"

Balkanca pregazio sopstveni kamion: Kamiondžija stao ispred vozila, kada ga je ono oborilo i točkovima prešlo preko njega

Dubrovnik dobija džamiju: Biće izgrađena u marokanskom stilu

Hrvati zapošljavaju radnike s Kosova: Od početka godine 1.300 ljudi dobilo boravišnu i radnu dozvolu

Nestali student (23) iz Zagreba pronađen mrtav posle 7 dana

Uhapšen Srbin iz Prijepolja koji je u Budvi ubio muškarca stolicom

Titov unuk proslavio 46. rođendan: Sestra okačila fotku sa njim i otkrila kako izgleda (FOTO)

Horor u Bratuncu: Otac monstrum bacio bebu na krevet, dete preminulo od teških povreda

Detalji seksualnog zlostavljanja devojčice (16) iz BiH: Majka je primoravala da spava sa njenim deverom, na prevaru dovela ćerku da živi kod nje

Neven je sa 7 godina imao prvu zmiju, sada drži najopasnije gmizavce: U kući živi sa mambama i kobrama (VIDEO)

Malena Mila u bolnici proslavila 2. rođendan: Porodica otkrila kako devojčica podnosi terapije

Poslednje poruke koje je Davor slao sinu Davidu na dan kada je nestao bez traga: "Nema veze šta je bilo, samo se javi ili dođi, molim te" (PREPISKA)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima