≫ 

Vanredno stanje u Hrvatskoj, smrtni slučaj u Splitu: U ambulantama čeka na stotine pacijenata, ovakva epidemija gripa se ne pamti u poslednjoj deceniji

Takva situacija traje već nekoliko dana, a umiru relativno mladi ljudi. U ambulante dolaze na stotine ljudi, a puni zamah gripa tek je počeo

  • 1

U klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu vlada pravo vanredno stanje zbog epidemije gripa kakva nije zabeležena čitavu deceniju, prenosi Index.hr.

Juče tokom poslepodneva i noći obavljena su čak četiri prijema teško obolelih. Svi su primljeni sa teškim upalama pluća i svi su na respiratorima - angažovano je 18 respiratora i pet ECMO mašina. Opseg posla tri puta je veći od uslova koji postoje u bolnici.

Takva situacija traje već nekoliko dana, a umiru relativno mladi ljudi. U ambulante dolaze na stotine ljudi, a puni zamah gripa tek je počeo.

Iz Kancelarije za Hitne situacije Grada Zagreba su prosledili medijima poziv za konferenciju Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Konferencija za medije Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" održaće se u subotu, 19. januara 2019. u 10:30 sati u dvorani za sastanke Upravne zgrade.

Načelnik Zavoda za Intenzivnu medicinu, docent Kutleša Marko za Index je potvrdio da je stanje opsadno.

Foto-ilustracija: Profimedia

- Dolaze nam oboleli iz cele Hrvatske. Svi su na mehaničkoj ventilaciji, trenutno 18 bolesnika - rekao je.

- Od 30. decembra do danas u Kliniku je primljeno 26 bolesnika sa teškom upalom pluća izazvanom gripom, osim jednog koji je imao bakterijski meningitis. To su takođe bile komplikacije uzrokovane gripom. Svi su bili ili su još uvek na mehaničkoj ventilaciji, odnosno na respiratorima - pojasnio je Kutleša. Bilo je smrtnih slučajeva.

- Preminula je jedna pacijentkinja koja je imala upalu pluća. Svi pacijenti, uključujući i nju, su imali između 40 i 60 godina. Naš ECMO tim išao je čak u Mostar po jednog bolesnika od oko 40 godina - tumači načelnik Intenzivne.

Kaže da su preopterećeni, zbog čega su uveli dodatne smene.

Da li možete dobiti grip od vakcine protiv gripa? Foto-ilustracija: Profimedia, Pixabay

- Situacija je dramatična. Takve epidemije nije bilo od 2009. Kada prevladava H1N1, s ovakvim udelom kao što je to slučaj ove godine, uvek je gadno. Imali smo još jednu tešku godinu između 2009. i 2019., ali nije bila tako teška - kaže Kutleša te dodaje da se ljudi još uvek mogu vakcinisati.

- Prekasno je samo za one koji su već dobili grip - dodaje Kutleša.

Nažalost iz u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kažu da vakcina više i nema.

Epidemiologinja Iva Pem Novosel kaže da su zalihe, čak i dodatne koje su nabavljane, uglavnom potrošene.

U Splitu preminuo muškarac (82)

U splitskoj bolnici od komplikacija uzrokovanih gripom preminuo je 82-godišnji muškarac, a zbog gripa su od novemba do sada hospitalizovane 94 osobe u tom gradu.

Šef infektologije na splitskoj Klinici, Boris Lukšić, rekao je da se može govoriti o epidemiji s obzirom na to da je od kraja novembra prošle godine, kada je u Splitsko-dalmatinskoj županiji registrovan prvi slučaj gripa, do danas na Hitnom prijemu Klinike pregledano 766 bolesnika, a hospitalizovana 94, među kojima i 12 dece, prenela je Hina.

Trenutno se na Klinici leči 20 bolesnika, uglavnom oni koji imaju neku od komplikacija uzrokovanih gripom, a najčešće je to upala pluća.

Dve starije osobe su životno ugrožene, saopštio je Lukšić.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA