≫ 

Ko je Josip Rođak, monstrum koji je bacio četvoro dece sa terase? Prodavao je kradena kola, ima tešku narav, a rodbina ga se klonila

Lekari kažu: Nikada ništa slično nismo videli. Nema gore stvari nego kad vam donesu krvav smotuljak, koji od teških trauma čak i ne plače

  • 22
Karica Rodjak Rođak, majka dece koje je otac bacio sa terase, , Pag, Foto: Facebook

Josip Rođak, koji je juče na Pagu kroz prozor bacio svoje četvoro dece, uhapšen je sinoć oko 23 sata i odveden u upravu zadarske policije. On je optužen za ubistvo u pokušaju.

Rođak je jutros priveden u Županijsko državno odvetništvo na ispitivanje. Kako javlja HRT, ispitivanje je u toku, nakon čega će sudija odlučiti o pritvoru. On se juče branio ćutanjem.

Bacio svoje mališane sa visine od 6 metara Foto: Facebook/Josip Rođak

Deca, uzrasta od 3, 5, 7 i 8 godina bačena su sa šest metara visine. Dvoje je van životne opasnosti, dok su dve devojčice u teškom stanju. Ona od 7 godina je najteže povređena, sa teškim povredama glave i grudi. Prevezena je u KBC Zagreb, a stanje joj je stabilno. 

Dr Edij Karuc iz bolnice u Zadru, koji je primio povređenu decu, kazao je za Novu TV da nikada nije video ništa slično.

- Na moju i našu sreću, nikada ništa slično nismo videli. Anesteziolog sam već 20 godina, a ovako nešto nismo videli. Nema gore stvari nego kad vam hitna medicinska pomoć dovede takav jedan smotuljak sav krvav, koji od teških trauma čak i ne plače. Ali moram reći da smo zaista to vrhunski obradili - rekao je ovaj lekar.

Nema gore stvari nego kad vam hitna medicinska pomoć dovede takav jedan smotuljak sav krvav, koji od teških trauma čak i ne plače Foto: Facebook/ Josip Rođak

KO JE ČOVEK KOJI JE POKUŠAO DA UBIJE SVOJU DECU?

Rodbina i prijatelji Josipa Rođaka u Virovitici nisu ni slutili kako je taj monstrum upravo on. Tek su retki bili s njim u kontaktu jer se odselio iz Slavonije pre gotovo 15 godina, a njegova narav, kako su rekli domaćim medijima, bila je drugi razlog zašto rođaci i nisu žalili što se sa njim retko čuju, a još ređe viđaju.

– Ne znam što mu se dogodilo, srce mi se slama zbog dece, samo neka se oporave. Josip je uvek bio problematičan, imao je i problema sa zakonom zbog navodne nelegalne preprodaje automobila, neko vreme je navodno radio i u Nemačkoj pre ovog posla noćnog čuvara u kampu u Šimunima. No, nikada nismo mogli zamisliti da bi učinio nešto ovako – kazala je Dunja K, polusestra Josipa Rođaka, za Informativni centar Virovitica.

Josip je uvek bio problematičan, imao je i problema sa zakonom Foto: Facebook

Ostala bliža rodbina sa njime je davno prekinula sve kontakte, a čak ga ni rođeni stric Darko nikada nije video.

DA LI JE NEURAČUNLJIV ILI BOLESTAN?

Psihijatar Herman Vukušić smatra da za ovakav čin mogu biti samo dva razloga  - ili je u pitanju teška psihopatija s dubokim narcisoidnim poremećajem ili stanje afekta, odnosno totalna neuračunljivost.

Kuća iz koje je bacio decu Foto: Tanjug/HINA

- Psihopata je neko kojem je ličnost tako strukturisana i to je stanje koje nastaje godinama, a ne preko noći. Takvo je stanje nepopravljivo. Što se tiče stanja afekta, to je pomračeno stanje uma kad afekt upravlja, a ne razum. Razlozi za to mogu biti višestruki, neki su medicinski priznati i uzimaju se u obzir kao olakšavajuće okolnosti, premda teško je govoriti o olakšavajućim okolnostima u stanju ovakve tragedije - rekao je za Index dr Vukušić.

Kaže kako psihopata čak može zaključiti da ga deca ne vole, da može bez njih, pa ih ubije ili teško povredi.

- To je za 30 godina teške robije. Psihopate razumeju samo jezik sile, u smislu da se sistem postavi prema njima kako treba i kazni ih. Nažalost, iz mog iskustva se pokazalo da hrvatski sistem često pomaže psihopatima, umesto da ih rešava. Sistem neretko isto tretira žrtvu i počinitelja, čak i više empatije pokazuje prema počinitelju, a dok se sve stvari svedu na svoje mesto i dok sistem shvati, nekad bude i kasno - rekao je dr Vukušić, misleći na zdravstvo i socijalnu zaštitu.

VIDEO: Ko je Slavica Glišić, najveća srpska čedomorka?

(Telegraf.rs/Index.rs/ Večernji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Linz

    1. mart 2019 | 09:16

    On je djubre kakvog nema ni u stali. Treba i njeg bacit sa 7 sprata.

  • Cica S

    1. mart 2019 | 08:34

    Za ovako nesto ne postoji komentar, prestrasno..Sta li se desava u umu (ne)coveka za ovako strasno delo..Samo neka deca budu dobro i da se nek pobrine za njih,mada ce imostati traume i posledice zaceo zivot...uhhh

  • DRAGANA

    1. mart 2019 | 10:22

    KADA SE NESTO DESI SVI KAZU BIO BOLESTAN ILI NEURACUNLJIV ALI ZASTO TAJ NEKO AKO JE VEC SVE TO NE URADI NESTO SEBI NEGO KALI BES NAD DRUGIMA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA